În anul 2023, deputații și miniștrii au votat mai multe modificări legislative și hotărâri care au vizat sistemul de învățământ din Republica Moldova. Unele dinte ele au intrat în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial, altele însă deja sunt sau urmează să fie puse în aplicare în anul 2024. În acest articol am selectat cele mai importante modificări legislative din sistemul de învățământ, votate în 2023, dar care vor fi implementate pe parcursul anului 2024.
🟣 Salariile profesorilor au fost majorate cu 15 %.
De la 1 ianuarie 2024, salariile a aproximativ 50 000 de pedagogi au fost majorate cu 15 %. În acest sens, din bugetul de stat au fost alocați suplimentar 1 miliard de lei.
🟣Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) se unește cu Universitatea de Stat din Moldova (USM).
Guvernul a decis că, până la 1 septembrie 2024, USEFS va fuziona cu USM. Respectiv, tot personalul salariat din USEFS se va transfera la Universitatea de Stat din Moldova. Alături de profesori, și studenții USEFS vor fi transferați la USM, la aceleași programe de studii superioare și cu aceleași taxe de studii stabilite în anul de studii precedent.
🟣 Indemnizații viagere recalculate pentru antrenorii sportivilor de performanță.
Din acest an, la determinarea sumei indemnizației viagere pentru antrenorii sportivilor, se vor lua în considerare informațiile referitoare la salariul mediu lunar pe economie, furnizate de Oficiul Național de Statistică (ONS) pentru anul precedent. Până acum, la stabilirea mărimii compensații se foloseau informațiile privind salariul mediu lunar pe economie pentru luna trecută celei în care se efectua plata. Începând din 2017, ONS nu mai publică aceste date lunar, ci doar trimestrial și anual, ceea ce a împiedicat acordarea adecvată a compensațiilor.
*Indemnizația viageră este o formă de compensație financiară care se acordă pe întreaga durată de viață a beneficiarului.
Potrivit MEC, stabilirea recalculului indemnizației viagere va asigura o echitate între sportivii de performanță și antrenorii acestora.
🟣 Suspendarea procesului de evaluare externă în învățământul general desfășurat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație (ANACEC).
De la 1 ianuarie 2024, ANACEC nu mai poate desfășura controale externe în instituțiile de învățământ. Ministerul e anunțat că Agenția va avea jumătate de an la dispoziție pentru a schimba modul în care evaluează școlile și pentru a propune o nouă variantă a metodologiei de evaluare.
🟣 Manuale noi pentru elevii din gimnazii și licee.
Până la 1 septembrie 2024, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal vor învăța din manuale noi. Ele vor corespunde cu programa școlară modificată în anul 2018. Prima tranșă de manuale – 43 de titluri noi – trebuia să ajungă în școli până la începutul anului de studii 2023/2024, celelalte 67 de titluri urmează să fie editate până la 2 septembrie 2024.
🟣 Implementarea Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2024-2027.
Programul prevede ca până în 2027 cota copiilor cu dizabilități incluși în învățământul preșcolar să constituie 5 % din numărul total de copii la acest nivel de învățământ, 3 % din numărul total de persoane incluse în învățământul profesional tehnic și 2 % din numărul total de tineri din învățământul superior.
De asemenea, în următorii trei ani, programul va asigura transport adaptat pentru cel puțin jumătate dintre copiii cu cerințe educaționale speciale sau dizabilități.
🟣 Institutul Național pentru Educație și Leadership (INEL)
Din data de 1 septembrie 2024, Institutul Național pentru Educație și Leadership (INEL) își va începe activitatea. Acesta va include o rețea de 1 000 de mentori selectați dintre cei mai buni profesori din Moldova și se va dedica formării inițiale și continue a cadrelor didactice.
INEL va oferi servicii de mentorat pentru stagiile de practică pedagogică ale elevilor și studenților de la colegiile și universitățile pedagogice, precum și pentru tinerii specialiști. De asemenea, institutul va sprijini dezvoltarea profesională a cadrelor didactice la locul de muncă.