ANACEC: bilanț strălucitor al anului 2023 pentru UTM

anacec_utm_r

Cercetarea științifică și excelența academică sunt pilonii forte ai Universității Tehnice a Moldovei. La final de an, înregistrează un succes de rezonanță la aceste capitole, fapt confirmat și de Consiliul de conducere al Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, care, în data de 19 decembrie 2023, a emis o serie de decizii care îi fac deosebit de mândri. Confirmarea și conferirea titlurilor științifico-didactice, acordarea privilegiului de a conduce doctorate, formarea Consiliilor științifice specializate pentru susținerea tezelor de doctorat, acreditarea pentru cinci ani a unui program de studii superioare de master și, nu în ultimul rând, evaluarea externă a calității programelor de formare continuă – toate acestea reprezintă pași fermi către excelența academică, recunoscuți și apreciați de cel mai înalt for-garant al calității serviciilor prestate de către instituțiile din domeniul educației și cercetării – ANACEC.

Această recunoaștere reprezintă o dovadă elocventă a faptului că, prin efortul lor neobosit, UTM-iștii construiesc viitorul, afirmându-se ca arhitecți proeminenți ai ascensiunii științifice și educaționale.

Consiliului de conducere al ANACEC a aprobat:

# Titlurile științifico-didactice de conferențiar universitar următorilor reprezentanți ai UTM:

Ababii Nicolai, conf. univ. în 07 Inginerie, tehnologii de prelucrare, arhitectură și construcții / 071 Inginerie și activități inginerești, conferit de către Senatul UTM din 24 octombrie 2023.

Balan Mihail, conf. univ. în 07 Inginerie, tehnologii de prelucrare, arhitectură și construcții / 071 Inginerie și activități inginerești, conferit de către Senatul UTM din 24 octombrie 2023.

Țurcanu Dinu, conf. univ. în 07 Inginerie, tehnologii de prelucrare, arhitectură și construcții / 071 Inginerie și activități inginerești, conferit de către Senatul UTM din 24 octombrie 2023.

# Dreptul de a conduce doctorate:

Bostan Viorel, dr. hab., prof. univ., profilul Energetică, specialitatea 221.02. Tehnologii de conversie a energiei și resurse regenerabile.

Ursachi Veaceslav, dr. hab., prof. univ., m.c., profilul Inginerie electronică și construcția de aparate, specialitatea 233.01. Nano-microelectronică și optoelectronică.

Țurcanu Dinu, dr., profilul Tehnologii în industria alimentară, specialitatea 253.04. Securitatea produselor alimentare.

Boeștean Olga, dr., conf. univ., profilul Tehnologii în industria alimentară, specialitatea 253.06. Tehnologii biologice și chimice în industria alimentară.

Netreba Natalia, dr., conf. univ., profilul Tehnologii în industria alimentară, specialitatea 253.06. Tehnologii biologice și chimice în industria alimentară.

Nazar Boris, dr., conf. univ., profilul Inginerie agrară, specialitatea 255.02. Tehnologii și mijloace tehnice pentru industria produselor agricole.

Botnarenco Ivan, dr., conf. univ., profilul Geodezie, cadastru și organizarea teritoriului, specialitatea 262.03. Cadastru, monitorizare și reglementare funciară.

# Formarea Consiliilor științifice specializate:

Formarea Consiliului științific specializat DH 167.01-23-10, abilitat cu dreptul de a organiza susținerea tezei de doctor habilitat în științe biologice a dnei CEPOI Liliana cu tema „Stresul oxidativ în ficobiotehnologie – mecanisme și procedee de reglare”, specialitatea 167.01. Biotehnologie, bionanotehnologie, consultant științific Rudic Valeriu, dr. hab. în științe biologice, prof. univ., acad.:

Duca Maria, președinte, dr. hab. în șt. biologice, prof. univ., acad.;

Chiselița Natalia, secretar șt., dr. în șt. biologice;

Burețeva Svetlana, dr. hab. în șt. biologice, prof. cercetător;

Ungureanu Laurenția, dr. hab. în șt. biologice, prof. cercetător, m.c.;

Andronic Larisa, dr. hab. în șt. biologice, conf. cercetător;

Diug Eugen, dr. hab. în șt. farmaceutice, prof. univ.;

Gudumac Valentin, dr. hab. în șt. medicale, prof. univ.

Referenţi oficiali:

Voloșciuc Leonid, dr. hab. în șt. biologice, prof. cercetător;

Sacară Victoria, dr. hab. în șt. biologice, conf. univ.;

Nastas Tudor, dr. hab. în șt. biologice, conf. cercetător.

# Formarea Consiliilor științifice specializate ad-hoc pentru susţinerea tezelor de doctor în științe:

Consiliul științific specializat D 165.01-23-125, abilitat cu dreptul de a organiza susținerea tezei de doctor în științe biologice a dlui MAȚENCU Dmitrii cu tema „Evaluarea parametrilor fiziologo-metabolici și bioproductivi la iepuroaice tratate cu produsul BioR”, specialitatea 165.01. Fiziologia omului și animalelor, cond. șt. MACARI Vasile, dr. hab. în șt. biologice, conf. cercetător:

Starciuc Nicolae, președinte, dr. hab. în șt. medical-veterinare, prof. univ.;

Balan Diana, secretar științific, dr. în șt. biologice, conf. univ.;

Erhan Dumitru, dr. hab. în șt. biologice, prof. cercetător;

Balan Ion, dr. hab. în șt. biologice, conf. univ.;

Putin Victor, dr. în șt. biologice.

Referenți oficiali:

Crivoi Aurelia, dr. hab. în șt. biologice, prof. univ.

Chihai Oleg, dr. în șt. biologice, conf. cercetător.

Consiliul științific specializat D 242.05-23-127, abilitat cu dreptul de a organiza susținerea tezei de doctor în științe inginerești a dlui GUZGAN Dorin cu tema „Cercetări privind sporirea capacității de emisie termoelectronică a suprafețelor metalice prin metoda electroeroziunii”, specialitatea 242.05. Tehnologii, procedee și utilaje de prelucrare, cond. șt. TOPALĂ Pavel, dr. hab. în șt. tehnice, prof. univ.:

Marian Grigore, președinte, dr. hab. în șt. tehnice, prof. univ.;

Trifan Nicolae, secretar științific, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Poștaru Gheorghe, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Toca Alexei, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Mazuru Sergiu, dr. hab. în șt. inginerești, conf. univ.;

Croitoru Dumitru, dr. în șt. tehnice, conf. cercetător.

Referenți oficiali:

Balcănuță Nicolae, dr. ing., conf. univ.;

Slătineanu Laurențiu, dr. ing., prof. univ. (România).

Consiliul științific specializat D 255.01-23-128, abilitat cu dreptul de a organiza susținerea tezei de doctor în științe inginerești a dlui BANARI Eduard cu tema „Argumentarea compoziției biocombustibilului pentru motoare cu aprindere prin comprimare”, specialitatea 255.01. Tehnologii și mijloace tehnice pentru agricultură și dezvoltarea rurală, cond. șt. CEREMPEI Valerian, dr. hab. în șt. tehnice, conf. univ.:

Stoicev Petru, președinte, dr. hab. în șt. tehnice, prof. univ.;

Corobeț Vladimir, secretar științific, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Marian Grigore, dr. hab. în șt. tehnice, prof. univ.;

Novorojdin Dumitru, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Croitoru Dumitru, dr. în șt. tehnice, conf. cercetător.

Referenți oficiali:

Dulgheru Valeriu, dr. hab. în șt. tehnice, prof. univ.;

Pasat Igor, dr. în șt. tehnice.

Consiliul științific specializat D 255.02-23-129, abilitat cu dreptul de a organiza susținerea tezei de doctor în științe inginerești a dlui DARADUDA Nicolae cu tema „Valorificarea biomasei culturilor energetice pentru producerea biocombustibililor solizi densificați”, specialitatea 255.02. Tehnologii și mijloace tehnice pentru 3 industria produselor agricole, cond. șt. MARIAN Grigore, dr. hab.  în șt. tehnice, prof. univ., cons. șt. ȚÎȚEI Victor, dr. în șt. biologice, conf. cercetător:

Dulgheru Valeriu, președinte, dr. hab. în șt. tehnice, prof. univ.;

Nazar Boris, secretar științific, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Munteanu Corneliu, dr. ing., prof. univ. (România);

Cerempei Valerian, dr. hab.  în șt. tehnice, conf. univ.;

Popa Sergiu, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Gudîma Andrei, dr. în șt. tehnice, conf. univ.;

Pasat Igor, dr. în șt. tehnice.

Referenți oficiali:

Țenu Ioan, dr. ing., prof. univ. (România);

Roșca Radu, dr. ing., prof. univ. (România).

Consiliul științific specializat D 431.01-23-136, abilitat cu dreptul de a organiza susținerea tezei de doctor în științe medical-veterinare a dnei GURDIȘ Viorica cu tema „Acțiunea Coriocenului asupra scroafelor hipogalactice”, specialitatea 431.01. Terapie, farmacologie și toxicologie veterinară, cond. șt. BALANESCU Savva, dr. în șt. medical-veterinare, conf. univ.:

Macari Vasile, președinte, dr. hab.  în șt. biologice, conf. cercetător;

Cociu Valeriu, secretar ştiinţific, dr. în șt. medical-veterinare, conf. univ.;

Balan Ion, dr. hab. în șt. biologice, conf. univ.;

Erhan Dumitru, dr. hab. în șt. biologice, prof. cercetător;

Donica Gheorghe, dr. în șt. medical-veterinare, conf. univ..

Referenţi oficiali:

Rusu Ștefan, dr. în șt. biologice, conf. cercetător;

Starciuc Nicolae, dr. hab. în șt. medical-veterinare, prof. univ..

# Evaluarea externă a calității programelor de studii superioare

Consiliul de conducere al ANACEC a examinat Raportul de evaluare externă și a propus:

Acreditarea pentru o perioadă de cinci ani a programului de studii superioare de master Design interior, domeniul general de studiu 021 Arte, domeniul de formare profesională 0212 Design vestimentar și design interior, master științific, 90 credite ECTS, forma de învățământ cu frecvență.

# Evaluarea externă a calității programelor de formare continua

Consiliul de conducere al ANACEC a examinat Raportul de evaluare externă și a propus:

MBA „Management în agrobusiness”, domeniul de formare profesională – 0413 Business și administrare, Specialitatea – 0413.1 Business și administrare, nivelul CNC – 6, credite de studii – 60, limba de instruire – română și engleză, forma de organizare – cu frecvență, UTM;

Managementul parteneriatelor, domeniul de formare profesională – 0413 Business și administrare și 0710 Inginerie și management, Specialitatea – 0413.2 Managementul resurselor umane și 0710.1 Inginerie și management pe ramuri, nivelul CNC – 6, credite de studii – 5, limba de instruire – română, forma de organizare – cu frecvență, UTM.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente