Știai că niponii au pe masa de Crăciun mâncare de la KFC? Sau că un desert nelipsit de pe masa de sărbătoarea a neozeelandezilor este prăjitura Pavlova? În ajun de Crăciun pe stil nou, te purtăm prin diverse țări ale lumii să descoperi mâncarea tradițională de sărbătorile de iarnă a diferitelor popoare.
# Statele Unite ale Americii – curcan și sos din merișoare
# Regatul Unit – budincă de Yorkshire
Yorkshire pudding este un preparat clasic britanic servit în mod tradițional alături de o cină cu friptură de vită. Făcută din capse simple de cămară, această budincă are un strat exterior crocant și un centru moale și pufos, ceea ce o face potrivită pentru o masă bogată și copioasă.
# Spania – turrón
Turrón-ul este adesea servit ca desert tradițional de Crăciun în Spania. Acesta reprezintă un amestec dulce din miere, zahăr, albuș de ou și migdale. Inițial, în prepararea desertului nu se folosea zahăr, dar a fost adăugat în compoziție începând din sec. al XX-lea, când a început să se fabrice pe scară industrială.
# Italia – panettone
Panettone este un produs de panificație, similar cozonacului, specific bucătăriei italiene. În mod tradițional, acesta conține stafide și alte fructe confiate.
# Franța – stridii
Poate că nu v-ați gândi să asociați stridiile cu Crăciunul, dar acest aperitiv este o prezență obișnuită pe mesele gospodăriilor franceze, în special în regiunile apropiate de mare. Ele sunt adesea servite cu lămâie, murături, unt și hrean, dar, desigur, acest lucru se schimbă de la o familie la alta.
# Germania – feuerzangenbowle
Tradus ca „pumn de foc”, feuerzangenbowle nu este un vin fiert obișnuit. Băutura reprezintă un glühwein normal (vin roșu cald infuzat cu coajă de portocală, scorțișoară și cardamom) în care un cub de zahăr îmbibat în rom este pus pe foc deasupra vinului, umplând vinul cu picături de zahăr caramelizat.
# Suedia – julskinka (șuncă de Crăciun)
Șunca de Crăciun, cunoscută și sub numele de julskinka, se prepară prin fierberea cărnii și prăjirea ei în cuptor până când devine crocantă. Aceasta este de obicei lăsată să se răcească și apoi e servită rece, alături de restul mâncării de pe masa de sărbătoare.
# Republica Moldova
# Ucraina – kutia
Kutia este un desert tradițional specific țărilor cu tradiție ortodoxă. Acesta este pregătit din grâu sau orez amestecat cu miere, nuci măcinate și fructe uscate.
# Grecia – melomakarono
Melomakarono este un tip de biscuiți sau prăjituri tradiționale din bucătăria grecească. Aceste delicioase dulciuri sunt pregătite în special în timpul sezonului de Crăciun și sunt parte integrantă a tradiției culinare elene asociate cu această perioadă festivă.
# Noua Zeelandă – Pavlova
Pavlova este un desert pe bază de bezea. Originară fie din Australia, fie din Noua Zeelandă la începutul secolului al XX-lea, a fost numită după balerina rusă Anna Pavlova. Luând forma unui bloc circular de bezea copt ca o prăjitură, Pavlova are o crustă crocantă și moale și ușoară în interior.
# Mexic – tamales
Tamales sunt un fel tradițional de mâncare în bucătăria latino-americană, în special în Mexic. Acestea sunt pregătite din mălai și sunt umplute cu diverse ingrediente, apoi înfășurate în frunze de porumb și aburite sau gătite în apă. Tamales pot fi servite atât în variante dulci, cât și sărate și sunt adesea pregătite cu ocazii speciale sau în timpul sărbătorilor.
# Japonia – KFC
Este o tradiție populară în Japonia să comanzi KFC în timpul sezonului de Crăciun. Cozile la restaurantele KFC sunt deseori lungi, iar meniurile speciale de Crăciun includ mâncăruri precum pui prăjit, cartofi și alte garnituri.
# China – jiaozi
Jiaozi reprezintă un tip de mâncare tradițională chineză, care constă în chifle de aluat umplute, de obicei cu carne și legume. Acestea sunt asemănătoare cu colțunașii, dar au o formă și o metodă de pregătire specifică chineză. Sunt considerate norocoase, pentru că au o formă care amintește de monede vechi chinezești.
# Egipt – fattah
Fattah este un fel de mâncare tradițională din bucătăria arabă, în special răspândită în țările din regiunea Levantului, cum ar fi Egiptul, Siria, Libanul și alte țări din Orientul Mijlociu. Acest preparat culinar are multiple variante, dar, în general, fattah constă într-o combinație de carne, orez și pâine plată (cum ar fi pita), toate fiind servite cu sosuri și condimente.
Tu ce vei găti pentru masa de Crăciun?