„Feministele luptă pentru o lume în care să predomine egalitatea de gen.” Ecaterina Cernei, despre activismul în domeniul feminismului

poza 1
Foto:Ecaterina Cernei, diez.md

Feminismul este cunoscut drept o mișcare socială care urmărește dobândirea egalității în drepturi a femeilor și bărbaților în toate sferele de activitate. Primele mișcări feministe au constat în obținerea dreptului de vot a femeilor la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Astăzi, proiectele feministe au luat amploare atât la nivel internațional, cât și în Republica Moldova.

Ecaterina Cernei este una dintre activistele în domeniul feminismului de la noi din țară. Aceasta pledează și susține acțiunile care au drept scop construirea unei societăți egale în drepturi între femei și bărbați. Declarându-se o feministă desăvârșită de la 14 ani, acum, la ai săi 18, se poate mândri cu realizări pe măsură. Datorită organizației Feminismd, tânăra a reușit să-și găsească un grup de susținere și să ajungă să-i motiveze și pe alții.

„Feminismul nu e despre umilirea și disprețul față de bărbați, ci despre construirea unei societăți în care femeia e privită de la același nivel cu un bărbat. La 15 ani, mi-am început activitatea ca voluntară în cadrul Feminismd, parte a departamentului Human Relations. Ulterior, am urmat un program de șase luni în care m-am implicat în organizarea evenimentelor de ordin intern, dar și extern, datorită cărora am reușit să cunosc și alte feministe din țară care și-au dezvoltat o carieră în acest domeniu. Astfel, în urma unui interviu, am ajuns coordonatoare împreună cu una dintre colegele mele de la departamentul Human Relations. Însă cel mai important eveniment la care am fost implicată ca parte organizatorică s-a desfășurat pe 29 și 30 iulie 2023. E vorba despre «Prima Conferință Națională Feministă de Tineret» din Republica Moldova”, ne-a mărturisit Ecaterina.

Sursă: Ecaterina Cernei
Sursă: Ecaterina Cernei

Fiind întrebată despre atitudinea societății față de activitatea feministă, Ecaterina a răspuns că mereu apar replici negative și neînțelegeri, însă acestea provin fie din lipsa sursei de informare, fie din respingerea unei astfel de inițiative și a noilor concepte promovate. De aceea, tinerii activiști, pe lângă răbdarea, motivația, libertatea de exprimare și curajul pe care și le-au format, au nevoie de susținere, de un refugiu sigur printre cei care împărtășesc aceleași viziuni și valori.

„Trebuie să recunosc faptul că în societatea noastră conceptul feminismului apare complet eronat. Aceste idei nu sunt generate doar de bărbați, există un anumit procentaj și de femei care nu văd o problemă discriminatorie pe bază de gen în societate. De cele mai multe ori, feministele sunt văzute și descrise drept femei neîmplinite, care nu au parte de atenție suficientă din partea bărbaților, care nu au grijă de ele, care nu se epilează, sunt agresive, urăsc bărbații și sunt contra căsătoriilor hetero. În lumea feministă, aceste dogme sunt tratate cu absurditate, însă, din păcate, sunt viziuni regăsite atât de des”, ne-a relatat Ecaterina.

Este greșit să spunem că feminismul e doar pentru femei, pentru că sistemul patriarhal din societate nu afectează doar partea feminină

Sistemul patriarhal, predominant într-un număr impunător în familiile de la noi din țară, generează viziuni greșite copiilor despre ce ar însemna o lume egală în drepturi. Acolo unde tatăl e capul familiei, unde autoritatea bărbătească provoacă ascultare și supunere, acolo e vorba despre problema majoră a societății. Astfel, tânăra a ținut să menționeze despre situația inferioară în care se găsesc femeile și astăzi.

„Suntem obișnuiți să credem că femeia, odată ce devine parte a unei familii, trebuie să își confirme statutul de adevărată gospodină. În același timp, există joburi în care se întâlnește un decalaj umilitor la nivel salarial. Aici vorbim despre domeniul finanțe și asigurări, transporturi, accentuat fiind cel aerian, domeniul IT.”

De-a lungul activității sale, tânăra ne-a mărturisit că a întâlnit băieți și bărbați din toate categoriile. Într-un număr impunător sunt încă cei misogini, care privesc femeia cu dispreț în evoluția profesională, în implicarea politică, cu mentalitatea că femeia trebuie să stea la bucătărie și să aibă grijă de copii. La capătul opus sunt cei care susțin activitatea feministă. Ecaterina ne-a dezvăluit că a avut doi băieți participanți în programul de voluntariat, pe care l-a coordonat în cadrul organizației Feminismd.

Modalitatea de educare a copiilor se află în responsabilitatea părinților. Valorile promovate de-a lungul anilor țin de formarea unor personalități ale acestora. Impunerea barierelor educaționale între fete și băieți duce la generarea ideilor precum:
# băieții nu plâng niciodată;
# aspectul și vestimentația acestora trebuie să corespundă anumitor tipare, inclusiv culorilor reprezentative;
# să știe să emane acea masculinitate echivalentă cu agresivitatea, de unde se și generează violența pe bază de gen.

„În cadrul învățământului gimnazial, elevii, la orele de educație tehnologică, sunt repartizați fix în două grupe: fete și băieți. Astfel, în cadrul lecțiilor, fetele învață să gătească, să coase, să croșeteze ș.a., iar băieților li se explică tehnica lucrului în lemn, cu metalele. În rezultat, fetele sunt instruite pentru a ajunge gospodine desăvârșite, iar băieții – meșteri iscusiți. Există într-adevăr lucru fizic greu care nu poate fi încredințat unei fete/femei, însă responsabilitățile casnice, cu siguranță ar trebui educate la același nivel pentru toți” – Ecaterina Cernei.

Femeile sunt văzute ca mame în primul rând

„Creșterea tinerelor generații după ideologia că mama este femeia care are grijă de curățenie, mâncare și oferirea educației, iar tatăl se implică, de obicei, cu aportul financiar duce la stagnarea creării unei societăți în care responsabilitățile ar fi împărțite în jumătate. Stereotipurile despre comportamentul, atitudinea, aspectul unei femei sunt atât de adânc înrădăcinate în societatea noastră, încât mulți nu au curajul să le încalce din frica unei abateri de la normă și a suportării unor critici dure. Astfel, greșelile făcute de o femeie la locul de muncă, în timpul unei activități casnice sau la volan se rezumă doar la: «Ce vrei, dacă-i femeie». E de datoria noastră să spargem aceste tipare și să ne cerem egalitate în drepturi!”, a declarat Ecaterina.

Generațiile care astăzi sunt elevi mâine vor fi adulți, iar o schimbare semnificativă se produce în timp. Astfel, Ecaterina îndeamnă toți tinerii și toate tinerele să lupte pentru o lume bazată pe respect, înțelegere, posibilități egale între femei și bărbați, dincolo de standarte și concepte. În Moldova, conceptul feminismului e promovat în paralel și de către:
# Platforma Pentru Egalitate de Gen;
# UN Women Moldova;
# Coaliția Națională „Viața fără Violență”;
# A.O. Femei pentru Femei.

Tinerii trebuie să se implice, să dea dovadă de inițiativă și spirit civic luând în considerare beneficiile și libertățile unei societăți echilibrate!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente