Ucraina va construi fortificații de-a lungul liniei frontului și la graniță. Cele mai importante evenimente din a 646-a zi de război

sl
Foto:Poliția Națională a Ucrainei

Astăzi este a 646-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Ieri, 30 noiembrie, ombudsmana rusă și ombdusmanul ucrainean, „în condiții de reciprocitate”, au vizitat simultan militarii capturați.

Ombudsmana rusă pentru drepturile omului, Tatiiana Moskalkova, s-a întâlnit cu 119 militari ucraineni aflați în captivitate în Rusia. În același timp, comisarul Radei Supreme, Dmâtro Lubineț, a vizitat 119 prizonieri de război ruși aflați în Ucraina.

Ambele părți au dat asigurări că condițiile de detenție și îngrijirea medicală a prizonierilor sunt conforme cu normele internaționale.

🟣 Ucraina va construi fortificații de-a lungul liniei frontului și la graniță, a declarat președintele țării, Volodâmâr Zelenski.

Fortificațiile vor fi ridicate pe principalele linii de apărare, inclusiv Avdiivka, Marinka, Kupeansk-Lâman, precum și de-a lungul granițelor cu Rusia și Belarus.

În discursul său, Zelenski a explicat că fortificațiile vor fi ridicate în regiunile Donețk, Harkiv, Sumî, Cernihiv, Kiev, Rivne și Herson. Pentru a finanța programul, se intenționează implicarea reprezentanților mediului de afaceri.

🟣 În ultimele 24 de ore, trupele ruse au bombardat 91 de zone din regiunea Herson lansând 528 de obuze. Țintele atacurilor au fost cartierele rezidențiale din localitățile din regiune, teritoriul fabricilor și întreprinderilor din Herson și o casă de cultură din raionul Herson.

Potrivit șefului Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, trei persoane au murit și altele opt au fost rănite.

🟣 Trupurile a încă două persoane decedate au fost găsite sub dărâmăturile unei locuințe din orașul Novohrodivka din regiunea Donețk, a declarat șeful administrației militare regionale, Ihor Moroz.

Ieri s-a raportat că doi localnici au fost uciși în urma bombardamentelor rusești în Novohrodivka. În același timp, potrivit autorităților, o familie formată din trei persoane probabil se află încă sub dărâmături.

🟣 O persoană a decedat și încă una a fost rănită în urma bombardamentelor rusești asupra satului Teahânka din regiunea Herson, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin.

🟣 Guvernul elvețian a declarat că a înghețat active rusești în valoare de 7,7 miliarde de franci elvețieni, ca parte a sancțiunilor menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa la scară largă în Ucraina. Asta înseamnă puțin peste 8 miliarde de euro sau 791 de miliarde de ruble, transmite Reuters.

🟣 Guvernul ucrainean l-a numit pe Vitali Polovenko în funcția de ministru adjunct al apărării, a anunțat Ministerul Apărării. Polovenko se va ocupa de logistică.

La începutul lunii septembrie, Volodâmâr Zelenski l-a demis pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov. În locul său a fost numit fostul șef al Fondului Proprietății de Stat, deputatul Rustem Umerov. Ulterior, Ucraina a demis șase dintre cei șapte miniștri adjuncți ai apărării.

Sursă: Telegram/Ministerul Apărării al Ucrainei

🟣 Putin a semnat un decret prin care mărește efectivele regulate ale armatei ruse cu 170 000 de oameni. Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, efectivul cu normă întreagă al forțelor armate ruse va fi de 2 209 130 de unități, dintre care 1 320 000 de militari, informează portalul de știri Meduza.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente