Compania Grafit Holding a scris un manifest despre motivele trecerii la programul de lucru de 7 ore și consecințele acestei decizii. Mai jos puteți vedea ce argumente au fost aduse pentru ca ziua de muncă să fie redusă cu o oră și, în același timp, salariul să rămână același.
Mai puțin – mai eficient
Doar pentru că toți fac un lucru la fel, nu înseamnă că îl fac bine. Compania Grafit Holding este convinsă de asta. Mai mult, compania a decis să reducă ziua de lucru cu o oră.
De ce? În primul rând, își dorește să facă angajații mai fericiți. Și cel mai bun lucru pe care l-a putut face pentru asta a fost să le ofere o oră liberă, în care fiecare să facă ce vrea și să se trezească mai inspirat de dimineață.
Experiența companiilor din întreaga lume arată doar beneficii în urma reducerii zilei de lucru.
Sute de companii din Marea Britanie au trecut la o săptămână de lucru de patru zile în cadrul unui studiu. 92 % dintre ele continuă să lucreze conform noului grafic după experiment. În Islanda, 90 % din populație lucrează șapte ore pe zi. Chiar și Japonia, faimoasă pentru munca excesivă, recomandă companiilor să reducă ziua de lucru începând cu anul 2021.
Rezultatele experimentului
Pentru angajați
— Au câștigat 264 de ore libere pe an
— S-a mărit valoarea orelor de muncă
— A apărut posibilitatea de a vedea soarele aproape tot anul.
Pentru companie:
— Eficiența angajaților s-a îmbunătățit
— Motivația și loialitatea angajaților au crescut
— S-a consolidat reputația companiei ca una care are grijă de angajații săi.
Grafit Holding este prima în Moldova
Grafit Holding a devenit prima companie din Moldova care a trecut complet la o zi de lucru de 7 ore cu toate echipele. Deși a redus ziua de lucru, a păstrat aceleași:
# salarii
# ore de pauză
# două pauze pentru cafea de 15 minute
Grafit Holding a decis să facă acest experiment conform teoriei că angajații care au timp nu doar să lucreze, ci și să-și trăiască viața, devin mai de succes, mai activi și mai dornici să ia inițiativă.
Experimentul a confirmat teoria propusă. O singură oră liberă pe zi a fost suficientă pentru ca angajații să simtă că viața lor nu constă doar în muncă.
Ce înseamnă o oră în plus pe zi?
Timp liber suplimentar
O oră pe zi înseamnă aproximativ 22 de ore pe lună și 264 de ore pe an, echivalent cu 11 zile. Încă un concediu.
Crește eficiența colegilor
Matematică simplă. Un angajat primește 100 % din salariu pentru 100 % din timp (8 ore), dar lucrează cu o eficiență de aproximativ 60%.
Cu noul program, angajatul primește, de asemenea, 100 % din salariu pentru 80 % din timp (7 ore), dar lucrează cu o eficiență de aproximativ 85 %.
Rămân forțe pentru hobby-uri
Într-o oră poți face multe lucruri. Poți merge la o lecție de salsa, poți analiza erorile din filme, poți pregăti o supă cremă de toamnă (și chiar să speli blenderul.
Cresc motivația și inițiativa angajaților
Un angajat care are mai mult timp liber oferă mai des soluții neconvenționale pentru sarcini și vede diferite modalități de dezvoltare a proiectului.
Crește încrederea în sine
Salariile nu scad, ceea ce înseamnă că ora de muncă a angajatului devine mai valoroasă.
Vezi locurile vacante pe site-ul www.grafit.com.