În data de 19 noiembrie 2023 în 273 de localități din țară are loc turul II pentru alegerea primarilor, iar în alte opt localități se organizează alegeri repetate. Cetățenii vor vota pe parcursul zilei, până la ora 21.00, primarii și consilierii locali pentru următorii patru ani. Pentru validarea alegerilor, într-o localitate sau alta ar trebui să participe cel puțin 20 % din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. În acest live text, #diez vă prezintă cele mai importante informații din cadrul turului secund al scrutinului electoral.
Rezultate preliminare: la Bălți Alexandr Petkov a strâns cele mai multe voturi și ar putea deveni primarul municipiului. Alexandr Petkov este candidat din partea partidului lui Renato Usatîi.
Mai multe detalii citiți aici.
Sursă: pv.cec.md/captură de ecran
Stop Vot!
Secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis la ora 21.00. În scurt timp, potrivit procedurii, membrii Birourilor Electorale vor trebui să deschidă urnele și să sorteze buletinele numărându-le. Primele rezultate sunt așteptate după ora 22.00.
În momentul închiderii secțiilor de pe teritoriul Republicii Moldova votaseră peste 313 739 de alegători, asta însemnând că 36,72 % și-au exercitat dreptul de vot. În turul I, la aceeași oră, votaseră peste 1 147 401 alegători, asta însemnând 41,30 %.
Prezența la vot la ora 19.00 a depășit 35,48 %. Astfel, 303 062 de alegători au reușit să se prezinte la urne pentru a vota. În turul I, la aceeași oră, peste 1 107 000 de alegători și-au exercitat dreptul de vot.
Într-un briefing de presă, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că, până la acest moment, cei mai activi locuitori care s-au prezentat la secțiile de votare sunt cei din Vadul lui Vodă, acolo au venit la secțiile de votare 43 % dintre cei prezenți în listele electorale. În Bucuieci, suburbie a capitalei, se înregistrează o prezență de 26 %. De asemenea, la Bălți s-au prezentat la vot 23 % dintre alegătorii de pe listele electorale, iar la Comrat – 40 %.
Potrivit CEC, în satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia s-a înregistrat cea mai mică cifră de votare a locuitorilor, vorbim despre un număr sub 1 %.
Prezența la vot la ora 17.00 a depășit 31,63 %. Astfel, peste 270 000 de alegători au reușit să se prezinte la urne pentru a vota. În turul I, la aceeași oră, peste 1 000 638 de alegători și-au exercitat dreptul de vot.
Într-o conferință de presă, Promo-Lex a anunțat că până la această oră au fost înregistrate încă 41 de incidente în cadrul secțiilor de votare. Astfel, în total, pe parcursul zilei de astăzi, până la momentul actual, au fost observate 62 de incidente.
Prin urmare, în după-amiaza zilei de astăzi, au fost depistate:
# nouă cazuri de prezență nejustificată a persoanelor la secțiile de votare;
# 11 cazuri cu referință la încălcarea secretului votului;
# cinci cazuri de întrerupere a filmărilor în secții, motivul fiind deficiențele tehnice;
# două cazuri de transportare organizată a alegătorilor;
# un caz de insultă la adresa membrilor unui birou;
# trei cazuri de deficiențe în funcționarea sistemului informațional automatizat de stat;
# trei cazuri de votare nejustificată în grup;
# un caz în care urnele de vot nu erau sigilate potrivit procedurilor legale;
# două cazuri de deficiențe în listele electorale.
Prezența la vot la ora 15.00 a depășit 25,57 %. Astfel, peste 218 115 alegători au reușit să se prezinte la urne pentru a vota. În turul I, la aceeași oră, peste 822 000 de alegători și-au exercitat dreptul de vot.
Prezența la vot la ora 13.00 a depășit 18,94 %. Astfel, 161 450 de alegători și-au exercitat dreptul de vot. În primul tur, la această oră, deja peste 621 000 de alegători își exercitaseră dreptul de vot.
Procesul de vot decurge într-un regim obișnuit, fără incidente semnificative. Comisia Electorală Centrală a precizat că localitatea cu cea mai ridicată rată de prezență la vot este satul Corjova din raionul Dubăsari cu 41 %. Pe de altă parte, cea mai slabă prezență este înregistrată în satul Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat puțin peste 2 % dintre alegători.
În municipiul Chișinău, cei mai activi votanți sunt cei din Vadul lui Vodă, iar la polul opus se află comuna Bubuieci. În orașul Bălți, rata de participare a alegătorilor la secțiile de votare este de 12 %.
În 178 de localități a fost trecut pragul electoral de 20 % și alegerile pot fi declarate valabile.
Prezența la vot la ora 11.00 a depășit 10,08 %. 85 793 de alegători au reușit să se prezinte la urne pentru a vota. În turul I, la ora 11.00, peste 353 000 de alegători și-au exercitat dreptul de vot.
Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor Locale Generale din 19 noiembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre semnalările care au avut loc până la ora 10.00. Nicolae Panfil, director de Program Promo-LEX, a menționat că au fost prelucrate, deocamdată, 21 de incidente, printre acestea:
# un caz de agitație electorală la secția de votare cu numărul 2 din Bălți;
# două cazuri în care s-a constat prezența materialelor publicitare;
# două cazuri în care s-a stabilit prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în secțiile de votare;
# întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale;
# urne de vot care nu au fost sigilate corect sau au avut sigiliile deteriorate;
# încălcarea secretului votului.
Prezența la vot la ora 9.0 a depășit 2,64 %. Astfel, 22 945 de alegători și-au exercitat dreptul de vot. În primul tur, la această oră, deja peste 100 000 de alegători își exercitaseră dreptul de vot.
La alegerile generale locale din turul II candidează 554 de persoane, dintre care 386 sunt bărbați, iar 158 – femei. Din totalul candidaților pentru funcția de primar, 56 de persoane participă în calitate de candidat independent, iar 488 reprezintă o formațiune politică.
Raionul cu cele mai multe localități unde astăzi se desfășoară turul II al alegerilor generale locale este Orhei, cu 20 de unități administrativ-teritoriale. În raioanele Dondușeni, Taraclia și Basarabeasca, doar într-o singură localitate va avea loc turul II al acestui scrutin electoral. În municipiul Chișinău, cetățenii din opt suburbii sunt așteptați la secțiile de votare. Comisia Electorală Centrală menționează că la urne sunt așteptați în total 839 239 de cetățeni.
În două localități din raionul Hâncești – Cărpineni și satul Aneni, comuna Lăpușna – a fost întrerupt curentul electric pentru circa 20 de minute. Problema a fost remediată, iar procesul de votare – reluat.
Alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile pot fi făcute în scris până la ora 14.00, dacă se prezintă și certificat medical.
Primele date preliminare privind rezultatele turului II al alegerilor generale locale vor fi prezentate în jurul orei 22.00.
Urmărește în format live prezența la vot la alegerile locale 2023, turul II.
Start vot! Secțiile de votare din întreaga țară au fost deschise pentru cel de-al doilea tur. Echipa #diez vă va oferi informații la minut despre prezența la vot, cele mai importante incidente de la secțiile de votare, dar și alte lucruri curioase despre desfășurarea alegerilor locale 2023. Ținând cont de faptul că în 273 de localități niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, se organizează al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.
De asemenea, în opt localități a fost înregistrată o prezență la urne sub pragul electoral de 25 %. Drept urmare, în acele localități astăzi au loc alegeri repetate.