Cum decurg lucrările pe șantierul de construcție a Academiei de Securitate Cibernetică în cadrul UTM

dsc_0147-copy-1

Universitatea Tehnică a Moldovei și-a asumat un pas crucial în consolidarea siguranței cibernetice în Republica Moldova prin deschiderea Academiei de Securitate Cibernetică (ASC). Prorectorul pentru digitalizare al UTM, dr. Dinu TURCANU, care este și coordonatorul strategic al academiei, a primit astăzi o vizită importantă pe șantierul de construcție al ASC. Este vorba de vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru ALAIBA, și Asistentul-adjunct al Administratorului USAID, Mark SIMAKOVSKY.

Dinu ȚURCANU a subliniat importanța Academiei de Securitate Cibernetică, apreciind că aceasta este cea mai mare inițiativă a Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice. Cu un obiectiv major care depășește construcția propriu-zisă – peste 1 000 de metri pătrați, ASC urmărește să devină un Centru Național de Formare în Securitatea Cibernetică. Dotată cu laboratoare tematice, echipamente specifice, dar și o sală mare ce va găzdui conferințe și evenimente specifice domeniului, Academia își propune instruirea funcționarilor publici, precum și formarea studenților din cadrul UTM și altor instituții, pregătirea personalului preuniversitar pentru a transforma Republica Moldova într-un spațiu sănătos din punct de vedere cibernetic, capabil să prevină atacurile cibernetice la care țara poate fi expusă.

Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru ALAIBA, a subliniat necesitatea Academiei de Securitate Cibernetică pentru siguranța țării, mai ales în contextul creșterii atacurilor cibernetice, subliniind că Guvernul Republicii Moldova are nevoie de experți în securitatea cibernetică, care să-și pună în valoare talentele pentru a contracara amenințările cibernetice.

În context, Asistentul-adjunct al administratorului USAID în cadrul Biroului pentru Europa și Eurasia, Mark SIMAKOVSKY, a subliniat sprijinul acordat Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice și importanța formării noilor generații de specialiști pentru a face față amenințărilor cibernetice: „Suntem aici pentru a acorda sprijinul nostru pentru Republica Moldova în cadrul platformei de solidaritate pentru RM. Guvernul SUA și USAID țin să contribuie la reabilitarea RM în domeniul Securității Cibernetice, creșterea talentelor în acest domeniu mai ales în perioada digitalizării tuturor proceselor în țară. Cu cât mai multe oportunități digitale există, cu atât mai multe amenințări cibernetice pot să apară. Respectiv, avem nevoie de specialiști bine pregătiți și în acest sens mizăm foarte mult pe potențialul Academiei de Securitate Cibernetică.”

Universitatea Tehnică a Moldovei și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, au contribuit, de la bun început, la dezvoltarea ASC ca centru de excelență de ultimă generație. Acesta va aduce împreună sectorul public, sectorul privat și mediul academic pentru a promova inovația și excelența în educația teoretică și practică în domeniul securității cibernetice. Academia este concepută pentru a pregăti atât studenții UTM, cât și specialiști în securitate cibernetică din sectorul public, contribuind astfel la consolidarea rezilienței cibernetice a Republicii Moldova.

Laboratoarele Academiei se preconizează să fie finalizate în primăvara anului 2024, cu un impact pozitiv asupra aproximativ 5.000 de studenți ai UTM și pregătirea unei forțe de muncă capabile să contracareze amenințările cibernetice. Academia va dispune de 1000 m.p. suprafață totală, inclusiv spații tehnice, săli de pregătire și o cameră de server pentru simulări de scenarii de securitate cibernetică. De asemenea, va avea 4 laboratoare specializate pentru simulări de amenință și exerciții ale echipei de securitate cibernetică, un Centru de Operațiuni de Securitate Cibernetică (SOC) în scopuri educaționale și de simulare. Academia se așteaptă să pregătească anual 5.000 de studenți, 500 de specialiști în securitatea cibernetică din sectorul public și 1 000 de funcționari publici în domeniul securității cibernetice.

Această colaborare de succes între numeroși parteneri vine și cu o contribuție financiară substanțială, estimată la 5 milioane de dolari americani. Proiectul Tehnologiile Viitorului a contribuit cu 1 000 000 de dolari americani pentru faza de fezabilitate, proiectare, dotare și programare pentru prima etapă, iar Google a anunțat recent o contribuție de 700 000 de dolari americani pentru dezvoltarea resurselor educaționale ale academiei.

Lipsa de securitate cibernetică este o vulnerabilitate semnificativă în Republica Moldova și în întreaga lume. Consolidarea capacităților de securitate cibernetică este crucială pentru protejarea infrastructurii critice, guvernului și afacerilor de amenințările cibernetice în contextul războiului din Ucraina și a altor agresiuni cibernetice regionale. Este o provocare globală, iar Academia de Securitate Cibernetică este un pas important pentru o problemă sigură și pentru asigurarea cibernetică a Republicii Moldova în era digitală.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente