Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) găzduiește în perioada octombrie-decembrie 2023 primul proiect fotografic expus la Chișinău al artistului român Matei Bejenaru. Vernisajul va avea loc în data de 20 octombrie, vineri, ora 16.00, în mansarda MNAM, în prezența artistului.
Astfel, la eveniment va fi Matei Bejenaru, președinta Asociației Române de Artă Contemporană, Anca Poterașu, alături de alte personalități culturale și reprezentanți ai instituțiilor din România și Republica Moldova implicate în proiectul PRUT. Vernisajul se va încheia cu un dialogul cu publicul prezent.
„PRUT este un proiect de fotografie contemporană ce cartografiază aspecte ale vieții din lumea rurală prezentă în bazinul râului Prut, granița naturală situată la extrema estică a Uniunii Europene. Este un proiect de lungă durată, început în 2011 și care va continua în anii următori, documentarea fotografică finalizându-se într-o arhivă ce momentan conține 2 700 de imagini, o expoziție itinerantă, serii de conferințe”, a susținut artistul Matei Bejenaru, profesor universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.
Artistul a mai adaugat că expoziția de la Chișinău va conține lucrări expuse la standard muzeal și va fi difuzată și o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT.
„Până în acest moment, m-am concentrat pe partea românească a râului Prut, dar speranța mea este ca din 2024 sa pot să continui documentarea fotografică și pe partea moldovenească”, a explicat Matei Bejenaru.
PRUT reprezintă un excurs personal, interiorizat, într-o lume zdruncinată de modernizare în sincope a ultimilor ani, de punerea între paranteze, în condițiile angoasante ale societății românești postsocialiste, a unei clase sociale, statornică în ceea ce privește atașamentul său față de loc, însă subreprezentată, lăsată să-și găsească propriile forme de adaptare și instrumente de supraviețuire. Pe de altă parte, proiectul PRUT funcționează asemenea unei cercetări de teren, unde granița dintre artistic și antropologic este extrem de fină.
Doritorii pot vizita expoziția până în data de 3 decembrie 2023.
Intrarea este liberă.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.