Astăzi, 11 octombrie, Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru a prezenta proiectul Strategiei Securității Naționale. După ședință, președinta țării a ieșit într-un biefing de presă și a anunțat principalele direcții care au fost discutate.
Maia Sandu a prezentat la CSS Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și a securității fiecărui cetățean.
Maia Sandu a spus că misiunea statului se bazează pe trei obiective:
„#1. vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor. Moldova trebuie să-și poată proteja populația;
#2. vom crea un stat puternic și vom acționa cu respect față de țările lumii. Vom cere să fim respectați, inclusiv de către Federația Rusa. Nu vom permite ca Moldova să fie șantajată. Republica Moldova își va decide liber viitorul;
#3. vom adera la UE, unde pacea este garantată. În familia UE ne vom bucura de siguranță și respect.”
Președinta a spus că îndeplinirea celor trei obiective este efortul tuturor, inclusiv a cetățenilor.
Ani la rând am fost atacați de grupuri criminale, inclusiv din partea Federației Ruse. Suntem sub riscul real de a fi următoarea țintă a Rusiei, dacă Ucraina cade. Să nu ne facem iluzii. Aceste atacuri nu vor înceta. De aceea trebuie sa fim pregătiți de ele. În toți anii de independență Kremlinul a încercat sa ne umilească și să ne șantajeze. Să fie clar – Moldova vrea sa fie în relații bune cu toate țările, dar nu putem fi în relații bune cu cei care ne vor răul.
Acțiunile dușmănoase ale Kremlinului au slăbit țara noastră. Astăzi, ne aflăm în cel mai periculos moment de la independență încoace. Scopul agresiunii militare a Federației Ruse este să distrugă stabilitatea și independența noastră. Planul lor a eșuat, dar Rusia nu va renunța la acțiunile ostile în adresa Republicii Moldova. Trebuie să dezvoltăm capacitatea de rezistență la adresa țării noastre.
A declarat Maia Sandu
Direcțiile de acțiune anunțate de Maia Sandu
#1. Vom spori investițiile și crește securitatea națională. Avem nevoie de pace și securitate. Bugetul de securitate trebuie de majorat;
#2. Să progresăm gradual pe calea soluționării conflictului transnistrean. Nu există o altă cale decât cea pașnică. Trupele ruse trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. În acest proces vrem să extindem toate beneficiile apropierii Moldovei de UE. Soluția politică a conflictului de pe Nistru trebuie sa fie durabilă, funcționabilă și aliniată la aspirațiile europene a țării noastre;
#3. Datorită sprijinului oferit de partenerii internaționali am reușit să rămânem parte a lumii libere;
#4. Vom dezvolta un parteneriat strâns și de lungă durată cu Ucraina.
#5. Parteneriatul strategic cu SUA. Vom extinde acest parteneriat pentru a-l valorifica la capacitate maximă. Vom intensifică cooperarea cu NATO pentru a proteja țara și cetățenii noștri.
#6. Vom intensifică lupta de combatere a corupției. Corupții din sistem pun în pericol securitatea RM.
#7. Vom contribui la securitatea regională. Vom continua să participăm la coridoarele solidarității. Vom continua să trimitem în ajutor echipe de salvatori țărilor lovite de incendii și alte dezastre. Moldova se va alinia la agenda UE pentru a combate schimbările climatice.
Proiect Strategie 11.10.23 by Petru on Scribd