UTM, în colaborare cu poliția neerlandeză și Ziarul de Gardă, a lansat hackathonul cu tematica „Diminuarea fenomenului traficului de persoane prin instrumente digitale”

1696230618223-1030×685-1

Traficul de persoane și sclavia sunt probleme grave care afectează omenirea în întreaga lume. În fața acestor amenințări, centrul de cercetare SPATIUM de la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) a Universității Tehnice din Moldova (UTM), în colaborare cu Poliția Națională Țărilor de Jos și cu sprijinul redacției „Ziarul de Gardă,” a inițiat un Hackathon dedicat dezvoltării de instrumente software pentru combaterea traficului de persoane.

Într-o lume în care datele statistice cu privire la traficul de persoane sunt în creștere alarmantă, este evident că este necesară o acțiune imediată. UTM, FCIM, și partenerii săi din Țările de Jos au creat Centrul de Cercetare „SPATIUM” pentru suport tehnologic și informare despre riscurile traficului de persoane.

„SPATIUM” își propune să participe într-o colaborare internațională cu alte centre de cercetare din țările europene ce activează pe alte dimensiuni din același context și care se va concentra pe oferirea suportului tehnologic avansat, informare și conștientizare, precum și cercetare pentru prevenirea și reducerea fenomenului traficului de persoane. Echipa care coordonează acest centru este formată din profesorii și cercetătorii de la FCIM, UTM: Dumitru CIORBĂ, Mariana CATRUC și Gabriel ZAHARIA.

Un prim pas important în această direcție a fost Panoul de discuții pentru lansarea Hackathonului, care a avut loc în incinta Tekwill, cu sprijinul UTM și al redacției „Ziarului de Gardă”. Acest eveniment a adunat reprezentanți din diverse sectoare, inclusiv organizații internaționale și naționale, autorități de aplicare a legii, organizații neguvernamentale și companii din domeniul IT. Printre invitații speciali s-au numărat Jorn Van Rij, colonel în cadrul Poliției Naționale a Olandei, Alina Radu, director și co-fondatoare al „Ziarului de Gardă”, Vasile Braga, director executiv la Asociația Industriilor Creative, și Vitalie Eșanu, antreprenor IT și fondator Privesc.Eu și Soofragio.

În timpul discuțiilor de la Hackathon, s-a subliniat că tehnologia digitală poate juca un rol crucial în lupta împotriva traficului de persoane și a sclaviei. Decanul FCIM, Dumitru CIORBĂ, a exprimat dorința ca produsele dezvoltate în cadrul Hackathonului să devină instrumente utile pentru jurnaliști și pentru comunitatea largă, contribuind astfel la reducerea acestei probleme grave.

„Vrem să creăm un produs bun, de aceea se va lucra intensiv sub îndrumarea experților, pe domeniul dezvoltare software, ca să putem produce. Mi-aș dori ca după hackathon, după ce vom avea prototipuri funcționale, sau cine știe, poate acest produs să ajungă un instrument pe masa de lucru a jurnaliștilor”, a declarat Ciorbă. Totodată, Dumitru CIORBĂ și-a exprimat speranța ca produsele să poată fi utilizate de către întreaga noastră comunitatea, pentru alertarea și diminuarea fenomenului traficului de ființe umane.

Gabriel Zaharia, reprezentant al FCIM și SPATIUM, a prezentat proiectul „ESCAPEVAN MOLDOVA” la care a participat activ și CC SPATIUM, FCIM, UTM și care a avut un impact serios asupra societății și a mulțumit participanților și invitaților speciali pentru eforturile lor în încercarea de a pune în serviciul societății instrumente tehnologice utile.

În încheiere, Mariana CATRUC, reprezentantă a FCIM și SPATIUM, a subliniat importanța acestui eveniment în contextul creșterii traficului de persoane și corupției în Moldova și a evidențiat necesitatea unor soluții tehnologice eficiente pentru combaterea acestor probleme.

„La capitolul trafic de ființe umane și corupție, se cunoaște, cu regret, că țara noastră este în top. De aici a apărut și necesitatea creării CC SPATIUM și lansării acestui Hackathon, pentru a identifica soluții eficiente îmbinând tehnologia cu necesitățile societății”, a punctat Mariana CATRUC.

Panoul de discuții a demonstrat că tehnologia poate fi folosită cu succes în lupta împotriva traficului de persoane și că colaborarea dintre mediul academic, sectorul TIC și societatea civilă poate aduce schimbări semnificative în această problemă globală.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente