În această dimineață, 28 septembrie, la ora 10.00 la Moscova a murit marele scriitor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani. Despre acest fapt a anunțat Editura Cartier pe rețelele de socializare.
UPDATE: Informația a fost confirmată și de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
„Scriitorul Ion Druță s-a stins din viață în această dimineață. Vestea tristă vine de la nepoata sriitorului, care i-a fost alături în ultimile clipe din viață”, au menționat reprezentanții ministerului.
Știre inițială. Scriitorul moldovean Ion Druță, autorul celebrelor lucrări despre dor, neam, pământ și limbă, și-a celebrat pe 3 septembrie cea de-a 95-a aniversare.
Ion Druță s-a născut în anul 1928 în satul Horodişte, raionul Donduşeni. A lucrat la ziarele „Țăranul sovietic”, „Moldova socialistă” și la revista „Femeia Moldovei”. Primul volum de schițe și nuvele, „La noi în sat”, a apărut în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă şi de romanele „Frunze de dor”, „Povara bunătății noastre”. În anul 1969 s-a stabilit cu traiul la Moscova, publicând şi în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie.
La inițiativa lui Ion Druță, în anul 2004, a fost înălțat, lângă Soroca, monumentul Poetului Anonim, numit „Lumânarea Recunoștinței”.
Mai jos, am făcut o selecție a celor mai alese opere ale scriitorului, care ne însoțesc încă din copilărie:
# „Povestea furnicii”;
# „Balada celor cinci motănași”;
# „Frunze de dor”;
# „Păsările tinereții noastre”;
# „Horodiște”;
# „Clopotnița”;
# „Povara bunătății noastre”;
# „Biserica Albă”;
# „Șoapte de nuc”.