Societatea de astăzi este supusă continuu procesului de transformare digitală. Dat fiind faptul că domeniul TIC a revoluționat modul în care interacționăm la nivel micro și macro sistem, în consecință, sporirea eforturilor în domeniul securității cibernetice reprezintă un imperativ al timpului.
Preocupate de această problemă, autoritățile au făcut un pas important. În luna septembrie a.c. Președinta Maia Sandu și Vicepreședintele Google pentru Afaceri Guvernamentale și Politici Publice, Karan Bhatia, s-au întâlnit în New York, unde au consolidat angajamentul Google de a întări fortificațiile cibernetice ale Moldovei și de a îmbunătăți competențele digitale.
Dintre cei 1 milion de dolari investiți de Google în eforturile tehnologice ale Moldovei, conform deciziei Guvernului RM din 13 septembrie, zi în care a fost aprobată și HG prin care UTM a devenit oficial instituția cheie ce va asigura securitatea cibernetică la nivel național, 700 mii de dolari vor fi alocați pentru dezvoltarea Academiei de Securitate Cibernetică, care reprezintă nucleul național de securitate cibernetică, ce își concentrează forțele pe intensificarea instruirii, cercetării, inovației și promovarea celor mai bune practici în securitate cibernetică.
Această colaborare a fost facilitată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și propulsată de Proiectul Tehnologiile Viitorului (Innovate Moldova), finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Noua entitate va acoperi circa 1.000 metri pătraţi cu spaţii tehnologizate, săli de instruire, laboratoare performante cu modelări ale scenariilor în domeniul securităţii cibernetice, săli tematice, dar şi o sală de evenimente cu capacitatea de peste 400 persoane.
Colaborarea dintre Moldova și Google reprezintă un pas semnificativ în evoluția digitală a țării noastre, unde UTM devine o entitate crucială în executarea dezvoltării profesionale și în stabilirea de parteneriate strategice în domeniul CyberSecurity.
Cu această ocazie UTM exprimă bucuria și satisfacția profesională privind intensificarea eforturilor pe filiera securitatea cibernetică a Moldovei, unde universitatea deține rolul cheie întru asigurarea securității cibernetice la nivel național, prin implementarea programelor de instruire și de perfecționare, exercițiilor de antrenament în domeniul securității cibernetice, programelor de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice, ghidurilor de securitate și bunele practici, stabilirea parteneriatelor cu organizațiile de profil.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.