Anual, în data de 7 septembrie, în lume este marcată Ziua aerului curat pentru un cer albastru. Este vorba despre o acțiune din calendarul de mediu, stabilită în conformitate cu rezoluția Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite din 19 decembrie 2019. Rezoluția subliniază importanța și necesitatea stringentă de a îmbunătăți calitatea aerului, de a spori conștientizarea întregii societăți privind importanța păstrării și îmbunătățirii calității aerului, dar și de a promova acțiunile necesare pentru reducerea poluării aerului.
Genericul sărbătorii din 2023 este „Împreună pentru un aer curat”. Acesta subliniază necesitatea unor parteneriate mai puternice, a unor investiții sporite și a unei responsabilități comune pentru a rezolva problema poluării aerului. Având în vedere natura transfrontalieră a acestei probleme, toate părțile interesate au responsabilitatea de a proteja atmosfera terestră și de a asigura un aer sănătos pentru toată lumea.
Poluarea aerului reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea populației și este una dintre principalele cauze de decese evitabile, provocate de bolile respiratorii la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății atenționează că în prezent, 99 % din populația lumii respiră aer poluat, iar acest fapt provoacă anual circa 7 milioane de decese.
Efectele poluării aerului se manifestă în context transfrontalier și sunt strâns corelate cu alte efecte globale, cum ar fi schimbările climatice, pierderea biodiversității, a calității și productivității ecosistemelor, apariția multiplelor probleme de sănătate.
Potrivit Ministerului Mediului, în Republica Moldova, protecția aerului și schimbarea climei sunt domenii prioritare. Astfel, pentru a contribui la asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur, în 2023 au fost aprobate două documente de politici de importanță majoră:
#1. Programul de Dezvoltare cu Emisii Reduse până în anul 2030;
#2. Programul Național de Adaptare la Schimbările Climatice până în anul 2030.
Totodată, prioritatea Ministerului Mediului privind protecția aerului atmosferic include dezvoltarea cadrului legal asupra aerului atmosferic și a protecției stratului de ozon, cu scopul atenuării schimbărilor climatice prin armonizarea legislației naționale la Directivele Uniunii Europene.
Așadar, este vorba despre:
# elaborarea cadrului normativ care reiese din prevederile Legii privind calitatea aerului atmosferic și Legii privind emisiile industriale;
# crearea mecanismului de punere în aplicare a autorizării integrate de mediu;
# stabilirea plafoanelor naționale de emisie;
# reglementarea și limitarea emisiilor de compuși organici volatili în aerul atmosferic;
# crearea și asigurarea funcționalității sistemului integrat al calității aerului;
# planificarea măsurilor de redresare și reducere a poluării aerului;
# elaborarea și implementarea planurilor de acțiune pentru îmbunătățirea calității aerului.