Indiferent dacă ești pasionat(ă) de stilul steampunk sau nu, dacă ajungi în orașul Cluj-Napoca, îți recomand să treci și pe la Steampunk Transylvania Museum. Este unicul muzeu de acest fel din România.
Pentru început, este necesar să definim conceptul de steampunk. Acesta se referă la un subgen al științifico-fantasticului și al ficțiunii speculative, care a devenit popular în anii ’80-’90 ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen modelează o lume imaginară care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur. Stilistic, subgenul îmbină stilul victorian și elemente știintifico-fantastice. Acesta este dominat de numeroase invenții asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H.G. Wells și Jules Verne.
Steampunk Transylvania Museum se află chiar în zona centrală a orașului Cluj-Napoca, pe strada Ștefan Octavian Iosif, numărul 4. Este deschis de luni până duminică, de la ora 12.00 până la ora 21.00. În nopțile cu lună plină, muzeul lucrează până la ora 1.0.
Prețul unui bilet este de:
# 35 de lei românești pentru preșcolari;
# 40 de lei românești pentru elevi, studenți și pensionari;
# 45 de lei românești pentru restul adulților.
Ce îl (mai) face special
Te impresionează chiar dacă nu ți-ai început încă aventura. La intrare, ai în fața ta o cortină, iar pentru a merge mai departe, trebuie să tragi de o sfoară.
Muzeul are două etaje, diferite prin stilul în care sunt amenajate. Primul etaj este amenajat mai mult în stil științific, iar etajul 2 – în stil fantastic. Ambele etaje sunt pline de obiecte steampunk care îți vor atrage atenția prin ciudățenia lor. O mare parte dintre ele sunt lucruri adunate de către fondatorul muzeului, celelalte au fost colectate pe parcursul câtorva luni înainte de marea deschidere.
Există decor permanent și decor care se schimbă la fiecare trei-patru luni. Aici poți găsi o multitudine de arme în stil steampunk, un aparat la care să joci „Mario”, un laborator de alchimie, un laborator de radiografie sau o cameră de baie plină cu meduze.
Sursă: steampunk.ro
Sursă: steampunk.ro
De asemenea, poți călători în trecut cu mașina timpului, poți socoti la diverse mașinării de calcul vechi, poți porni un dirijabil sau poți vedea laboratorul creatorului acestui loc științifico-fantastic (chiar e adevărat și funcțional). Cu puțin noroc, poți avea parte și de o ședință de ghicit în cărți.
Un alt lucru care cred că face special acest muzeu și care m-a impresionat destul de mult este faptul că ai voie să atingi aproape orice obiect expus. De asemenea, ghizii sunt îmbrăcați corespunzător stilului, sunt deschiși și îți răspund la orice întrebare pe care o ai și chiar te îndeamnă să experimentezi cu lucrurile prezentate. Serviciile lor sunt gratuite.
Pentru că am ajuns la muzeu cu o oră înainte de sfârșitul programului, am avut șansa să închid chiar eu camera secretă. A fost un joc în care trebuia să găsesc o carte potrivită din bibliotecă și să o împing. M-am simțit ca în filmele cu Harry Potter.
Cred că tot ce se află în acest muzeu te poate impresiona, chiar și casa de marcat, care se deschide dacă rotești un mâner.
Proprietarii muzeului sunt deschiși să cumpere sau să închirieze obiecte în stil steampunk, pentru că astfel vor să sprijine și artiștii. De asemenea, toate obiectele pot fi vândute dacă proprietarul este de acord cu asta.
Mai jos, găsești și câteva fotografii care sper că îți vor alimenta decizia de a include acest muzeu în lista ta de obiective turistice.