Mihaela Dreglea are 25 de ani și este absolventa Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, secțiunea Pictură, licență și masterat. Pictura reprezintă libertatea prin care ea își poate exprima emoțiile, dar și posibilitatea de a descoperi sensibilitatea profundă ce o cuprinde zilnic.
Pentru prima dată, tânăra a pășit în lumea artei fiind la o vârstă fragedă, asta manifestându-se prin desenarea fiecărui perete din casă. După spusele mamei sale, la doar nouă luni, Mihaela ținea creionul în mână la fel de bine ca în prezent. Pe atunci însă, făcea doar niște cerculețe.
„Pictez de mai bine de 10 ani din momentul în care am pășit pragul Școlii de Arte Plastice «Gheorghe Vrabie» din orașul Fălești. Eram convinsă că drumul meu în viață va fi încununat cu arta. A fost mai dificil în perioada pubertății, dubiile mă copleșeau neîncetat, aveam dorința de a deveni artist plastic, dar adesea visurile sunt spulberate de crunta realitate”, povestește Mihaela.
Protagonista era în clasa a X-a când a hotărât exact ce facultate dorește să urmeze. În cadrul admiterii la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, a avut la dispoziție două zile, în care a fost necesar să efectueze un studiu după un model viu și o compoziție după tema impusă. Artista afirmă că, pe parcursul primei zile de examen, a fost cuprinsă de un spectru de emoții care s-au epuizat la finele probelor.
„Am fost susținută în totalitate de părinți, dar cel mai mult m-a motivat visul me,. Munceam pentru propria personalitate, nu simțeam o pasiune atât de profundă pentru celelalte lucruri”, declară Mihaela.
Protagonista afirmă că, adesea, lucrările sale au subiecte controversate. În ultimii ani, relatează despre epoca consumeristă și despre condiția artistului contemporan în această lume a consumului în exces. Materialele pe care le folosește sunt destul de costisitoare, dar își asumă aceste cheltuieli, deoarece dorește să creeze anumite lucruri dincolo de opinia societății. În majoritatea cazurilor, pictează în ulei sau acril, dar preferă să și mai experimenteze uneori aplicând tehnici mixte, precum cărbune, acuarelă și pastel.
„Stilul pe care îl abordez în artă este un mix din abstract, figurativ și neoexpresionism. Prefer adesea să experimentez pentru a găsi noi moduri de expresii vizuale. Pentru a obține diverse efecte, folosesc cuțitul de paletă, pete mari de culoare, tușe expresive, contraste vibrante, cu tentă impresionistă, ce vor reuși să creeze un impact psihic și vizual cât mai puternic. Orice lucrare nu este un plan inițial bine structurat în mintea mea, mă las dusă de valul inspirației, fără frica de a suferi un eșec. Din cauza temperamentului meu agitat, unele lucrări îmi reflectă starea psiho-emoțională, de aceea ador să distorsionez câmpul compozițional și personajele, această abordare îmi permite să redau atmosfera ambiguă, pe alocuri capabilă să incomodeze spectatorul”, povestește Mihaela.
Dânsa consideră că este greu să câștigi un venit stabil din artă, dar asemenea probleme se întâlnesc și în alte domenii. „Dacă ne vom ghida după bani, arta va deveni un business, ceea ce nu este binevenit pentru un artist. Comenzile adesea te îndrumă într-un deșert spiritual, astfel riscăm să ne pierdem propria personalitate. Însă, la început de drum, cu toții executăm comenzi și ne mutilăm după dorințele clientului. Totuși, dorința artistului este de a deveni un maestru ce își pictează propria viziune, ce cucerește prin stil”, consideră pictorița.
„Cele mai recente expoziții la care am participat au fost «Tineretul creator» din cadrul centrului expozițional Constantin Brâncuși și Around the Square la Galeria Duke Hall din Harrisonburg, Virginia, Statele Unite ale Americii, organizată de Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași. Prin prisma acestui proiect, am fost invitați să ne exprimăm prin portrete înțelegerea conceptului de identitate. Proiectul conține 1 000 de lucrări a 100 de participanți”, declară tânăra artistă.
Mihaela, la fel, a participat și la expoziția Rise of Women, Bruxelles, în cadrul Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene, unde a reprezentat Republica Moldova, iar cel mai recent concurs la care a participat este „Cai verzi pe pereți”, în cadrul festivalului „IA MANIA”, Holercani, 2023.
„Aș sugera tinerilor pasionați de artă să trăiască prezentul și mereu să tindă spre rezultatele ce le vor marca existența. Noi suntem efemeri, iar arta – veșnică, de aceea, când veți concepe o lucrare, întrebați-vă dacă aceasta va rămâne în memoria oamenilor. Odată ce veți atinge momentul conștientizării profunde, nu veți căuta speranța în altă parte, eforturile muncii vor da roade nedescrise”, povestește Mihaela.
Autoare: Veronica Rurac