Cercetătorii de la UTM au descoperit un senzor de gaz inovator care va putea detecta și controla gazele explozive

utm
Foto:UTM

Cercetătorii Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală (DMIB), Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), au publicat în revista ACS Applied Materials and Interfaces o nouă invenție științifică de excepție, marca UTM, care demonstrează importanța cercetărilor și descoperirii unui nou tip de nanosenzor de gaz. Impactul acestei lucrări este de 10.383.

Realizată de către profesori ai UTM în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Kiel, Germania, lucrarea ,,Surface conversion of ZnO tetrapods produces pinhole-free ZIF-8 layers for selective and sensitive H2 sensing even in pure methane“ [trad. Conversia de suprafață a tetrapodelor ZnO produce straturi ZIF-8 fără orificii pentru o detectare selectivă și sensibilă a H2 chiar și în metan pu] se concentrează pe conversia de suprafață a tetrapodelor ZnO pentru a produce straturi ZIF-8 fără orificii, permițând o detectare selectivă și sensibilă a H2 chiar și în amestec cu metan pur. Această descoperire este extrem de valoroasă în contextul decarbonizării și utilizării hidrogenului ca sursă de energie alternativă, curată și durabilă, iar rezultatele cercetării au fost depuse pentru brevet de invenție european.

Importanța descoperirii este incontestabilă. Dat fiind faptul că Hidrogenul (H2) reprezintă o sursă promițătoare de energie alternativă pentru diverse sectoare, detectarea și controlul gazelor explozive, cum ar fi H2, în amestec cu aer și metan sunt cruciale pentru siguranța sectorului energetic și a altor domenii. Aplicațiile acestei descoperiri pot contribui la reducerea emisiilor de carbon din sectoarele dificil de decarbonizat, precum producția de energie electrică și încălzirea rezidențială și industrială.

Este o mare realizare ce subliniază o dată în plus rolul și importanța cercetătorilor din cadrul DMIB-FCIM-UTM, care au elaborat și cercetat acest senzor de gaz inovator. Aceste rezultate de pionierat evidențiază deopotrivă și faptul că Departamentul DMIB și Facultatea FCIM asigură un proces educațional de calitate pentru tinerii interesați să se implice în cercetări și colaborări internaționale în domeniul nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, studenții beneficiind de condițiile și oportunitățile oferite de Centrul de Nanotehnologii și Nanosenzori pentru a dezvolta și cerceta astfel de nano-dispozitive.

Cercetările în cauză au fost realizate parțial în cadrul Proiectului 20.80009.5007.09 – director de proiect: prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rector UTM, și reprezintă un pas semnificativ în domeniul detecției de gaze și contribuie la notorietatea internațională a UTM și a cercetătorilor săi. Prin publicarea lucrării în format Gold Open Access, informațiile devin disponibile pentru toți cercetătorii din lume, contribuind la impactul cercetării și la avansarea cunoștințelor în domeniu.

ACS Applied Materials and Interfaces deservește comunitatea interdisciplinară a inginerilor, chimiștilor, fizicienilor și biologilor, concentrându-se pe modul în care materialele și procesele de la interfață nou descoperite pot fi dezvoltate și utilizate pentru aplicații specifice. Editor-in-Chief profesorul Kirk S. Schanze și Editorii sunt mândri de creșterea rapidă a revistei de la înființarea sa în 2009, atât în ceea ce privește numărul de articole publicate, cât și impactul cercetărilor raportate în acele articole. Revista data este cu adevărat internațională, majoritatea articolelor publicate vin acum din afara Statelor Unite, surprinzând creșterea rapidă a cercetării aplicate de pe tot globul.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente