În Republica Moldova va fi creată „Agenția națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie”. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, 31 iulie, în cadrul ședinței Parlamentului în lectura a doua.
Proiectul votat reprezintă o abordare pragmatică a problemelor și cauzelor care contribuie la fenomenul violenței față de femei, care afectează mai mult de 63 % din femeile din Republica Moldova, iar anual circa 40 de femei își pierd viața în urma actelor de violență în familie.
Programul oferă soluții integrate de prevenire și răspuns la cazurile de violență față de femei, centrate pe nevoile victimelor. Realizarea obiectivelor Programului va permite construirea unei temelii durabile a sistemului de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie ancorat pe cei patru piloni prevăzuți de Convenția de la Istanbul:
# prevenirea;
# protecția și asistența victimelor;
# urmărirea în justiție și atragerea la răspundere a agresorilor și cooperarea multisectorială prin politici integrate;
# colectarea datelor.
Obiectivele Programului național derivă din prioritățile Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, contribuind la domenii importante precum sănătatea, educația, justiția, protecția socială, securitatea și ordinea publică.
Programul va fi realizat prin atingerea a patru obiective generale.
Obiectivul general 1: femeile şi bărbații din Republica Moldova şi autoritățile responsabile adoptă toleranța zero față de toate formele de violență față de femei și violență în familie.
Obiectivul general 2: consolidarea mecanismului de protecție și asistență pentru victimele violenței față de femei și ale violenței în familie prin abordarea multidimensională, conform prevederilor Convenției de la Istanbul.
Obiectivul general 3: sistemul de justiție asigură investigarea, urmărirea efectivă și judecarea tuturor formelor de violență față de femei şi violență în familie cu atragerea la răspundere şi reeducarea agresorilor.
Obiectiv general 4: autoritățile publice în parteneriat cu societatea civilă implementează politici cuprinzătoare de prevenire și combatere a violenței față de femei şi violenței în familie asigurând o bună coordonare și monitorizare.
Programul a fost realizat drept răspuns la necesitatea alinierii cadrului normativ național la prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, angajament asumat prin ratificarea acesteia în octombrie 2021, în vigoare din 1 mai 2022.