Ministerul Culturii solicită crearea unui grup de investigații specializat în crimele ce vizează distrugerea monumentelor istorice

13403342_1205875792770505_6308385607803785586_o
Foto:Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova

Ministerul Culturii a sesizat Procuratura Generală și solicită crearea unui grup de investigații specializat în crimele ce vizează distrugerea monumentelor istorice. Acțiunea a fost făcută după ce Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a publicat un raport de activitate, urmare a numeroaselor sesizări privind demolările ilegale ale clădirilor monumente istorice.

Potrivit autorităților, din 2022, s-au întocmit zeci de procese verbale de constatare a infracțiunilor, transmise Agenției pentru Supraveghere Tehnică și  Poliție.

Au fost consemnate numeroase cazuri de  demolare a monumentelor și construire de noi edificii, cele mai multe dintre care se referă la perioada anterioară constituirii noului Minister al Culturii. Agenția a  constatat, de asemenea, că  în perioada 2018 – 2021 nu a fost înaintată nicio contestare privind demolarea monumentelor.

În baza raportului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ministerul Culturii a făcut apel către Procurorul General interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, cu cererea de preluare a controlului asupra situației, cu instrumentarea dosarelor de demolare a monumentelor.

„Distrugerea patrimoniului, în cele mai multe cazuri, este de natură organizată, acțiuni comise de  grupuri infracționale, ale căror scop este demolarea monumentelor și construirea ulterioară a clădirilor cu mai multe nivele. Aceste activități ilegale conțin falsuri în documente, proiecte cu abateri de la normativele în construcție,  eliberarea de autorizații de construcții ilegale, tentative de a construi noi clădiri pe locul monumentelor distruse, sub pretextul reconstrucției. Ministerul Culturii solicită Procuraturii Generale crearea unui grup de anchetă specializat în  investigarea acestor acțiuni”, se arată în mesajul autorităților.

Puteți vedea raportul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor în documentul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente