(doc) Votat în lectură fială. Afacerile din Moldova vor putea atrage online fonduri de la investitori

pexels-photo-7413915
Foto:RDNE Stock project

Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, cunoscut și sub denumirea de crowdfunding. Acesta va permite atragerea de mijloace financiare pentru un anumit proiect, prin intermediul unei platforme de finanțare participativă online.

Crowdfunding este un proces prin care cineva colectează fonduri de la mai multe persoane pentru a finanța un anumit proiect. Această metodă de strângere a fondurilor utilizează platforme online.

În mod tradițional, finanțarea unui proiect sau a unei afaceri era realizată prin intermediul băncilor, investitorilor de capital de risc sau a altor surse de finanțare mai tradiționale. Crowdfunding-ul, însă, permite persoanelor sau organizațiilor să obțină fonduri prin colectarea unor sume mici de bani de la un număr mare de oameni.

Proiectul de lege votat în data de 7 iulie descrie regulile generale de furnizare a serviciilor de finanțare participativă (crowdfunding) pe teritoriul Republicii Moldova, cerințele generale și speciale față de toate categoriile de participanți în aceste raporturi juridice și economice: furnizor, investitor, dezvoltator.

Furnizor de servicii de finanțare participativă poate fi o persoană juridică constituită sub formă de societate cu răspundere limitată sau societate pe acțiuni, înregistrată în Republica Moldova și autorizată să presteze servicii de finanțare participativă.

Dezvoltator este o persoană fizică ce practică activitate de antreprenoriat sau persoană juridică cu scop lucrativ din Republica Moldova, care intenționează să obțină finanțare pentru un proiect prin intermediul unei platforme de finanțare participativă.

Investitor poate fi orice persoană fizică sau juridică care acordă împrumuturi sau achiziționează părți sociale în cadrul unui proiect de finanțare participativă.

Obiectivul final al inițiativei legislative, potrivit unui comunicat al parlamentului, este promovarea dezvoltării durabile a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), prin îmbunătățirea mediului juridic și economic, asigurarea și creșterea competitivității și performanțelor întreprinderilor mici și mijlocii, crearea unui mediu investițional atractiv.

Legea va intra în vigoare la 1 martie 2024.

MM by Maxim Pistrui on Scribd

Taguri: #Parlament2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente