Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) din Republica Moldova urmează să dea start concursului de admitere din acest an pe 24 iulie. Astfel, absolvenții de liceu care vor să-și continue studiile la această instituție de învățământ pot depune cererile fie în format online, fie în format fizic.
În acest articol, am selectat toate informațiile de care ai putea să ai nevoie dacă decizi să te înscrii la USMF.
Oferte educaționale
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este unica instituție care formează medici, farmaciști și alte categorii de specialiști pentru sistemul național de sănătate.
Oferta educațională a universității, pentru anul universitar 2023/2024, cuprinde opt programe. Procesul de instruire se desfășoară în patru limbi – română, engleză, rusă, franceză – și este asigurat de peste 1 200 de cadre științifico-didactice și științifice (academicieni, doctori habilitați și doctori în științe).
Programul OPTOMETRIE (patru ani de studii) are misiunea de a pregăti specialiști pentru asigurarea asistenței oftalmologice. Optometristul este cel care descifrează în fază inițială primele aspecte ale viciilor și afecțiunilor de vedere, le evaluează și le poate corecta, iar în caz de necesitate, recomandă consultarea medicului oftalmolog. Specialistul contribuie la efectuarea screeningului patologiilor oculare ce ține de: prescrierea, ajustarea, confecționarea, adaptarea, reparația și vânzarea echipamentului optometric (ochelari, lentile de contact).
Licențiatul în optometrie poate deveni organizatorul și conducătorul propriului cabinet optometric, magazin, atelier de prelucrare și de montare a ochelarilor, poate activa în unitățile producătoare de echipament optic și medical, în laboratoarele pentru testarea capacităților vizuale, în instituții specializate care oferă asistență socială populației și asigură măsuri de profilaxie (în școli, în instituții speciale), în organizațiile care comercializează și asigură întreținerea aparaturii și a echipamentelor optometrice.
Programul ASISTENȚĂ MEDICALĂ GENERALĂ (patru ani de studii) are misiunea de a forma asistente medicale licențiate, fapt ce va contribui la acoperirea universală cu servicii de sănătate, la sporirea calității serviciilor de promovare a sănătății, de prevenire a bolilor, tratament și reabilitare.
Absolvenții vor obține titlul de licențiat în asistență medicală generală, având la bază pregătirea teoretică în științe fundamentale și sociale, precum și instruire clinică în medicină generală și în alte specialități medicale: chirurgie generală și specialități chirurgicale, îngrijirea copiilor și pediatrie, igienă și îngrijirea mamei și a nou-născutului, sănătate mintală și psihiatrie, îngrijirea persoanelor în vârstă și geriatrie, îngrijire la domiciliu.
Licențiatul în asistență medicală generală va fi autorizat să se angajeze în domeniul general al practicii de îngrijire medicală, inclusiv ce ține de promovarea sănătății, de prevenirea bolilor și de îngrijirea bolnavilor și a persoanelor cu dizabilități de toate vârstele, să participe pe deplin în calitate de membru al echipei de profilaxie și de educație pentru sănătate, să supravegheze și să instruiască asistenții medicali și să fie antrenat în cercetare.
Programul SĂNĂTATE PUBLICĂ (patru ani de studii) are misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare în domeniul sănătății publice, competitivi pentru monitorizarea stării de sănătate a populației. Specialiștii în sănătate publică sunt responsabili de elaborarea și realizarea politicilor și programelor naționale de sănătate publică, de prevenirea morbidității în rândul populației și de promovarea modului sănătos de viață. Specialistul în sănătate publică – expertul care este responsabil de identificarea și evaluarea cantitativă a gradului de risc și de prognozarea efectelor adverse pentru sănătatea populației expuse.
Licențiatul în sănătate publică este specialist atât cu activitate autonomă, cât și în echipă în cadrul: Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor de învățământ, ONG-urilor, administrației publice locale, instituțiilor de cercetare.
Programul TEHNOLOGIE RADIOLOGICĂ (patru ani de studii) are misiunea de a forma specialiști pentru sistemul de sănătate național și internațional prin organizarea învățământului medical modern și prin susținerea cercetărilor științifice în conformitate cu noile exigențe și realizări în domeniul profesional.
Deținătorul diplomei licențiat în tehnologie radiologică poate să participe la concursul privind studiile de masterat și, ulterior, doctorat, precum și să se angajeze în câmpul muncii.
Absolvenții programului Tehnologie radiologică pot activa în calitate de tehnicieni radiologi atât cu activitate autonomă, cât și în echipă în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice și private de nivel primar, secundar și terțiar.
Programul FIZIOKINETOTERAPIE ȘI REABILITARE (patru ani de studii) are misiunea de a pregăti specialiști calificați pentru asistența medicală primară, spitalicească și comunitară.
Absolvenții acestui program vor putea oferi servicii de asistență terapeutică în domeniul recuperării, reabilitării fizice și funcționale, vor asigura servicii de prevenție și tratament prin terapii specifice atât pentru populația sănătoasă, cât și pentru cea afectată de patologii multiple, simple sau asociate.
Licențiatul în terapie și reabilitare poate activa în instituții medico-sanitare publice, în instituții private ce prestează servicii de fiziokinetoterapie și reabilitare și în instituții complexe destinate pentru sport și sănătate, în instituții preșcolare, școlare, in azile pentru bătrâni, în centre de recuperare ce prestează servicii de terapie și reabilitare.
Programul MEDICINĂ (șase ani de studii) are misiunea de a organiza învățământul superior medical și de a susține cercetările științifice în conformitate cu exigențele contemporane și realizările în domeniul profesional, cu scopul formării specialiștilor de înaltă calificare în medicină, competitivi pentru sistemul de sănătate național și internațional.
Instruirea studenților din anii I-III se realizează la catedrele universității, unde au posibilitatea de a aplica medicina experimentală și tehnicile virtuale de studiu, grație utilajului modern din dotare. Pentru studenții din anii III-VI, lecțiile practice se desfășoară în bazele clinice universitare din capitală, amplasate în spitalele republicane și municipale, în instituțiile medico-sanitare și de cercetări științifice în domeniu.
După absolvirea facultății, tinerii pășesc în etapa următoare de formare profesională – studiile prin rezidențiat, realizate la una dintre specialitățile selectate prin concurs: profil chirurgical, medicină internă, pediatrie.
Programul STOMATOLOGIE (cinci ani de studii) are misiunea de a pregăti specialiști de înaltă calificare, capabili să mențină sănătatea orală a populației și să asigure prevenirea maladiilor stomatologice prin promovarea și aplicarea unor metode și concepte moderne și prin utilizarea unui management eficient în diagnosticarea, tratamentul și profilaxia afecțiunilor stomatologice.
Facultatea de Stomatologie a obținut o experiență vastă prin intermediul mobilităților academice ale profesorilor, studenților și medicilor-rezidenți în mai multe școli de medicină dentară din SUA, Polonia, România, Lituania, Germania.
Programul FARMACIE (cinci ani de studii) ține de obținerea, prelucrarea, prepararea, păstrarea, eliberarea și controlul medicamentelor, iar rolul de bază în aceste activități este atribuit farmacistului – specialist cu responsabilități majore în actul terapeutic, care nu poate fi considerat un comerciant. Farmacistul este singurul care deține controlul asupra medicamentului, pentru că, printre multiplele atribuții și responsabilități pe care le îmbină această profesie, acesta posedă cunoștințe despre toxicologia și securitatea medicamentului.
Studiind disciplinele farmaciei și efectuând stagiile de practică didactică și practica de licență, cu o durată de șase luni în mai multe unități farmaceutice, viitorul specialist poate activa în diverse structuri farmaceutice, care îndeplinesc funcția de asigurare a pacienților cu medicamente eficiente și de bună calitate. În acest fel, farmacistul contribuie la îmbunătățirea sănătății populației.
Taxe de studii
*Sumele indicate sunt în lei.
Calendarul admiterii
Taxa de înscriere la concursul de admitere 2023 este de 100 de lei.
Sunt scutite de plata taxei de înscriere la concurs următoarele categorii de candidaţi:
# candidaţii cu statut de copii rămaşi fără ocrotire părintească;
# candidații cu grad de dizabilitate sever şi accentuat, la prezentarea certificatelor corespunzătoare.
Depunerea cererilor are loc în perioada 24-31 iulie 2023 online, pe platforma eadmitere.usmf.md sau cu prezență fizică la Chișinău: bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 165, Blocul Didactic Central.
Orarul de lucru:
# luni-vineri, orele 9.0-16.00;
# sâmbătă, orele 9.0-14.00.
Rezultatele preliminare vor fi anunțate pe 1 august, la ora 19.00 pe site-ul USMF.
Depunerea actelor în original se va desfășura în perioada 2-4 august la Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 165, Blocul Didactic Central.
După afișarea rezultatelor intermediare ale concursului de admitere, candidatul optează pentru specialitatea solicitată prin depunerea în original a actelor. Candidații care nu au promovat concursul intermediar de admitere, dar care doresc să participe în concursul final, la fel, sunt obligați să depună originalele actelor.
Neprezentarea actelor în original în termenul stabilit duce la pierderea locului obținut prin concursul de admitere la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și la pierderea posibilității de participare la concursul final de admitere.
Rezultatele finale vor fi anunțate pe 7 august pe site-ul USMF.
În cazul în care nu ați reușit să depuneți actele în sesiunea de bază, USMF va organiza și o sesiune suplimentară în care vă puteți înscrie la studii.
Depunerea actelor în original urmează să aibă loc în perioada 8-11 august la Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 165, Blocul Didactic Central.
Rezultatele finale pentru sesiunea suplimentară vor fi anunțate pe 12 august pe site-ul USMF.
Acte necesare pentru înscriere
Dosarul de concurs al candidatului va cuprinde următoarele acte:
# cererea de înscriere la concursul de admitere;
# actul de studii, cu anexa respectivă (absolvenții liceelor din România și alte state, promoția din anul admiterii, depun certificatul de studii cu notele obținute la examenele de bacalaureat și situația școlară pe anii de studii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior);
# buletinul de identitate (pașaportul);
# patru fotografii 3 × 4 cm de tip buletin (se prezintă la depunerea actelor în original).
După caz, la dosar se vor anexa:
# diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane sau internaționale la disciplinele de studiu, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziții etc. organizate de Ministerul Educației și Cercetării sau de Ministerul Sănătății;
# copia certificatului de naștere al candidatului la studii sau al unuia dintre părinți, pentru reprezentanții diasporei moldovenești de peste hotare, pentru a demonstra țara de origine (Republica Moldova);
# candidații, deținători ai diplomelor de studii superioare universitare, ai diplomelor de licență, vor prezenta un certificat privind sursa de finanțare a studiilor realizate – buget sau contract cu taxă de studii – pentru toată perioada de studii, eliberat de instituția de învățământ superior absolvită.
ATENȚIE: din 17 iulie 2019, certificatul medical-tip (nr. 086/e) a fost exclus din lista actelor necesare pentru înscrierea la concursul de admitere în instituțiile de învățământ superior.
La depunerea actelor în original, candidații la concurs vor prezenta suplimentar:
# buletinul de identitate (pașaportul), în original și trei copii;
# patru fotografii 3 × 4 cm de tip buletin.
Pentru înscriere la cota de 15 %, candidații vor anexa la dosar:
# adeverința eliberată de autoritatea tutelară teritorială pentru candidații cu statut de copii rămași fără ocrotire părintească;
# certificatele medicale corespunzătoare care atestă gradul de dizabilitate al candidatului/al părinților acestuia/al copilului acestuia;
# certificatul care confirmă că unul dintre părinții candidatului a participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl, eliberat de organele abilitate;
# adeverința care confirmă participarea candidatului la operațiunile militare postconflict cu caracter umanitar în Irak;
# certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale fraților/surorilor (pentru candidații care provin din familii cu trei și mai mulți copii aflați la întreținere);
# certificatul despre componența familiei și copiile certificatelor de naștere ale copiilor (pentru candidații care au la întreținere trei și mai mulți copii);
# confirmarea apartenenței la familii de romi (certificatul de naștere, cu indicarea etniei părinților);
# livretul militar (pentru candidații care au efectuat serviciul militar în termen în cadrul Forțelor Armate ale Republicii Moldova).
Pentru înscrierea online la concurs, candidatul va completa cererea de înscriere la concursul de admitere în format electronic și va depune la Comisia de admitere, prin intermediul platformei instituționale, Dosarul de concurs, care va cuprinde actele scanate în format .pdf sau .jpeg.
În cazul înscrierii la concurs cu prezență fizică, candidatul va depune la Comisia de admitere Dosarul de concurs pe suport de hârtie.
În cazul înscrierii la concurs cu prezență fizică, la cererea de înscriere la concurs se vor anexa copiile documentelor menționate mai sus, avizate, în baza originalelor, de către Comisia de admitere. În cazul în care candidatul la studii intenționează să participe la concursul de admitere doar în Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, acesta poate anexa la cererea de înscriere documentele în original.
Înscrierea la concurs se poate face, în numele candidatului, și de o altă persoană pe bază de procură.
Cum se calculează media pentru admitere
Pentru deținătorii diplomei de bacalaureat, media de concurs se va calcula în baza următoarei formule:
MC = 0,5MEB + 0,3NMG + 0,2MD1, unde:
# MC – media de concurs, calculată ca medie ponderată;
# MEB – nota medie a examenelor de bacalaureat;
# NMG – nota medie generală din anexa la diploma de bacalaureat;
# MD1 – nota medie a două discipline din anexa la diploma de bacalaureat – biologie și chimie.
Pentru deținătorii diplomelor de studii medii profesionale de profil și ai diplomelor de studii superioare universitare/de licență/integrate, concursul de admitere se va efectua în baza mediei generale diplomă/de licență. În cazul în care actul de studii acceptat pentru participare la concurs nu conține informații privind media generală diplomă/de licență, media de concurs va fi egală cu media generală pe anii de studii.
Deținătorii diplomei de studii profesionale pot participa la concursul de admitere la o specialitate din domeniul studiat.
Deținătorii diplomelor de studii superioare universitare/de licență/integrate, care au beneficiat de instruire cu finanțare de la bugetul de stat, pot urma studiile la universitate doar în bază de contract cu achitarea taxei de studii.
Contacte
Call center, suport tehnic privind depunerea online a actelor: 022205200, 032205200
Comisia de admitere: Blocul didactic central, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 165
Site-ul universității: admitere.usmf.md
USMF a pregătit o listă cu întrebări și răspunsuri pentru viitorii studenți, pe care o puteți accesa aici.
Totodată, dacă sunteți interesați de regulamentul admiterii la USMF, îl puteți accesa aici.
Echipa #diez le urează tuturor absolvenților succes la admitere. Pentru a vă ajuta să treceți mai ușor prin această etapă, pe parcursul perioadei de admitere vom veni cu mai multe materiale informative, acestea vor apărea la categoria „Admitere 2023”.