Două persoane au murit, iar altele 19 au fost rănite în urma unui atac din Sumî. Cele mai importante evenimente din a 495-a zi de război

război
Foto:Telegram/Сумська обласна військова адміністрація

Astăzi este a 495-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În următoarele săptămâni, Ucraina va primi zeci de tancuri Leopard 1A5. Acestea vor fi furnizate de Germania în cooperare cu Danemarca. Anunțul a fost făcut de către ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu pentru ziarului polonez Rzeczpospolita.

Întrebat dacă Germania a avut nevoie de mult timp pentru a decide să ofere asistență militară Ucrainei, ministrul german a subliniat că deciziile pe care Berlinul le-a luat după declanșarea războiului din Ucraina au fost istorice.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a declarat că războiul cu Rusia nu se va încheia fără ca Ucraina să recâștige controlul asupra Crimeii. Afirmația a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN.

„Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea. Și atâta timp cât Crimeea se află sub ocupație rusă, acest lucru va indica un singur lucru: războiul nu s-a terminat încă”, a subliniat Zelenski.

Întrebat dacă există vreun scenariu în care pacea ar putea fi instaurată fără returnarea Crimeii, Zelenski a declarat că „atunci nu va fi o victorie”.

🟣 Mai multe explozii au fost auzite în orașul Sumî. Orașul a fost atacat de drone kamikaze și, prin urmare, a fost declanșată o alertă antiaeriană. O clădire rezidențială cu cinci etaje din centrul orașului a fost avariată. În consecință două persoane au murit, iar alte 19 persoane au fost rănite, informează administrația orașului.

🟣 Unul dintre patru ucraineni a fost nevoit să își părăsească locuința din cauza declanșării războiului ruso-ucrainean. Acest lucru a fost raportat de Ministerul britanic al Apărării. Autoritățile ucrainene au declarat zilele trecute că, începând cu 2022 iulie, 139 000 de locuitori din regiunile Donețk, Harkiv și Herson care s-au aflat în zone de război au fost evacuați.

ONU estimează că 6,3 milioane de ucraineni sunt în continuare refugiați. Cu o populație de 44 de milioane de locuitori înainte de război, un sfert dintre ucraineni au fost strămutați.

🟣 Noaptea trecută, armata rusă a efectuat un nou atac asupra Ucrainei, cu 17 drone Shahed-136/131. În total, trupele ucrainene au reușit să distrugă 13 rachete, iar celelalte patru nu au ajuns la țintă, informează Forțele Armate ale Ucrainei.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente