Japonia a donat Centrului Republican de Diagnosticare Medicală un aparat modern. Cu ajutorul acestuia au fost examinate 920 de persoane

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Foto:Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) a fost dotat cu un echipament modern, numit Gamma Camera, procurat cu suportul Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului de granturi pentru securitatea umană „Kusanone”. Aparatul a ajutat deja la examinarea a peste 920 de persoane.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, odată cu instalarea acestui aparat în Laboratorul de Medicină Nucleară a instituției a crescut numărul de pacienți investigați și s-a redus considerabil timpul de așteptare. Până acum, conform CRDM, de examinări scintigrafice au beneficiat 920 de persoane.

Gamma Camera permite evaluarea stării funcționale a organelor sau sistemelor, prin examinări scintigrafice, inclusiv în regim SPECT – tomografie de emisie fotonică, cu ajutorul cărora sunt depistate cu precizie mai multe afecțiuni, precum cele oncologice, ale oaselor, glandei tiroide, rinichilor, plămânilor.

Aparatul poate efectua o rotație de 360 de grade în jurul pacientului și astfel capta radiații gamma din diferite unghiuri, generând imagini scintigrafice din care să fie creată o reprezentare tridimensională a corpului persoanei. Informațiile unice oferite de echipament, care frecvent nu pot fi obținute prin alte metode imagistice, contribuie la stabilirea unui tratament eficient, dar și evaluarea răspunsului la terapie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente