Faceți cunoștință cu Sorina Schirliu, una dintre elevele care au obținut patru de 10 la examenele de bacalaureat 2023

20221228_143018
Foto:Sorina Schirliu

Sorina Schirliu este una dintre cei 30 de elevi care în acest an au obținut patru note de 10 la examenele de bacalaureat. Tânăra este absolventa Liceului Teoretic „Liviu Deleanu” și se caracterizează ca o fire responsabilă, consecventă, care știe cum să-și determine clar țelurile. Eleva a studiat la profilul umanistic și a susținut examenele la limba română, la limba engleză, la istorie și la biologie. Am discutat cu Sorina, iar mai jos citiți mai multe despre pregătirile de bac, despre susținători și despre primele emoții ale tinerei.

A fost scutită de examenul la limba engleză, având în vedere că a susținut testul Cambrige, astfel a obținut nota 10 din oficiu. Ceilalți trei de 10 i-a căpătat în baza examenelor de bacalaureat. Tânăra mi-a spus că, în general, perioada examenelor de bacalaureat nu a fost una stresantă, deoarece ea a învățat pe parcursul celor trei ani de liceu și era sigură de ceea ce știe și și-a asumat un posibil eșec și un posibil câștig. Totuși, ea menționează că a existat o presiune din partea profesorilor, pentru că aceste examene sunt considerate un examen al maturității și sunt cele mai importante în această perioadă.

„Nu pot să spun că un examen a fost mai complicat decât altul, pentru mine toate au fost la același nivel, fiindcă în momentul în care am știut tot, am fost capabilă să scriu pe foaie ceea ce văd și ceea ce știu. Totuși, am avut mai multe emoții în preajma examenului la istorie, care s-a dovedit a fi unul foarte ușor și accesibil pentru persoane care chiar au trecut pe la școală în toți acești trei ani”, a specificat Sorina.

Sursă: Sorina Schirliu/arhivă personală

Pregătirile mai intensive ale tinerii au început în luna mai, căci până atunci a învățat pe parcursul tuturor celor trei ani de liceu. „Am învățat zi de zi, oră de oră, am fost mereu pregătită de lecții, iar ceea ce mi-a rămas să fac din luna mai și până la începutul lunii iunie a fost doar să revăd ceea ce știu și să reîmprospătez cunoștințele care erau deja stocate.”

Sorina a mai povestit că i-a fost frică să-și vadă rezultatele, căci face parte din generația care nu a susținut examenul de clasa a noua și aceste sentimente sunt unice pentru ea. „Când am deschis site-ul să văd notele, am simțit instant bucurie, niște emoții foarte mari și am început să lăcrimez, pentru că este un vis. Într-adevăr, finalul încununează opera.”

Acest moment l-a împărtășit cu mama sa, care a fost alături pe tot acest parcurs și care, împreună cu bunica, a fost una dintre cei mai mari susținători.

Sursă: Sorina Schirliu/arhivă personală

Perseverență. Consecvență. Responsabilitate.

Am întebat-o pe tânără care a fost cheia succesului în opinia ei și am primit următorul răspuns. „Eu, când îmi pun un țel, fac tot posibilul ca să ajung la el. În al doilea rând, a fost pregătirea mea continuă. Mereu am fost interesată să învăț ceva nou și să mă dezvolt pe toate planurile, mai ales să studiez la lecțiile care știu că urmează să am examene de bacalaureat. La fel, a fost și responsabilitatea pe care o am, deoarece sunt examene care denotă nu doar cunoștințele mele, dar și responsabilitatea pe care am avut-o pregătindu-mă de ele.”

Spune că profesorii au făcut tot posibilul ca elevii să plece pregătiți la bacalaureat. De asemenea, Sorina a mai adăugat că a fost mai mult autodidactă. „Căutam mai multe informații, încercam să acopăr cât mai multe arii. A fost o muncă comună între profesori și mine”. 

Tânăra a povestit că petrecea aproximativ câte trei ore după lecții pentru a se pregăti pentru ore, însă în ultimul semestru a început să studieze mai mult „ca să nu pierd timpul în zadar”.

„A combina plăcutul cu studiul este o odihnă activă”

În preajma examenelor s-a simțit foarte sigură pe ea. „Mi-am zis că ce o scriu o să scriu și asta e. Chiar și în timpul examenelor eram relaxată. Mi-am lăsat timp să verific itemii. Nu a fost atât de stresant pe cât mi-au zis elevii mai mari.”

Mi-a spus că ai săi colegi, la fel, i-au fost susținători. Aceștia s-au ajutat reciproc pentru a se pregăti de examenele de bacalaureat. „Am încercat cât mai mult să ne sprijinim anul pe altul, fiindcă într-adevăr această perioadă este cea care ne unește mai mult și cea care ne consolidează relația colegială.”

Sorina le sugerează celor care urmează să scrie examenele de bacalaureat să învețe pe parcursul anilor, căci este un amalgam de informații pe care nu le poți însuși în ultimul an. În al doilea rând, să nu fie foarte stresați de aceste examene, deoarece, până la urmă, nu nota îi definește. La fel, tânăra le sfătuiește să acorde o atenție mai deosebită baremului de evaluare și să rezolve cât mai multe teste. „Cu cât pregătirea este mai amplă, cu atât rezultatul este mai bun”, a subliniat dânsa.

Tânăra vrea să studieze acasă, însă nu a decis ce domeniu i-ar fi cel mai interesant să urmeze. „Am încredere în intuiția și în chemarea mea, și decizia pe care o voi face va fi cea mai bună.”

Sursă: Sorina Schirliu/arhivă personală
Taguri: #BAC 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente