Astăzi este a 487-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Germania va oferi Ucrainei încă 45 de sisteme antiaeriene Gepard pentru a-și consolida apărarea aeriană. De asemenea, până la sfârșitul anului vor fi predate două sisteme de rachete sol-aer IRIS-T SLM. Alte patru vor fi livrate Ucrainei în 2024.
🟣 Serviciile secrete americane i-au informat pe oficialii Casei Albe încă din 21 iunie că Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner, se pregătea să organizeze o rebeliune împotriva conducerii militare a țării.
🟣 Biroul de presă al lui Prigojin a declarat că acesta încă nu a luat legătura cu ei. El a fost văzut ultima dată când a plecat din Rostov, unde se află acum nu se știe.
🟣 În cursul zilei de astăzi, forțele de apărare ucrainene au avansat între 600 și 1 000 de metri pe flancuri în jurul lui Bahhmut, în regiunea Donețk. Forțele armate ucrainene au ucis 186 de ocupanți, au rănit alți 224 și au luat opt prizonieri.
🟣 Alte două cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirii din Kiev, care a fost lovită de fragmentele unei rachete rusești în noaptea de 24 iunie. În total, cinci persoane au murit în casă.
🟣 Trupele rusești au bombardat zonele rezidențiale din Herson. Un bărbat a murit sub dărâmături după ce un obuz a lovit o clădire de cinci etaje.
🟣 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că dosarul penal împotriva lui Prigojin va fi închis. De asemenea, el a precizat că însuți Prigojin va pleca în Belarus. Mai multe detalii citiți aici.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!