Într-un nou interviu special din cadrul proiectul #diez de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la…”, îți povestim despre o profesie dintr-un domeniu pe care tinerii îl consideră a fi de perspectivă în Republica Moldova.
Pentru că în ultima perioada tehnologiile evoluează rapid, iar lumea devine din ce în ce mai digitalizată, mulți absolvenți de liceu aleg să își construiască o carieră în tehnologii informaționale. Din acest motiv, în această ediție, Pedro Lamarao, inginer de date la Orange Systems, ne familiarizează cu ingineria de date, cu oportunitățile și perspectivele profesiei la noi în țară, dar și cu provocările meseriei.
Curios la Pedro este faptul că este originar din Brazilia. Căsătorit de 13 ani cu o moldoveancă și locuind mulți ani în Brazilia, a decis să se mute în Republica Moldova. La noi în țară este de trei ani deja.
Chiar dacă necunoașterea limbii române a fost inițial o barieră, specialistul a spus că a reușit să o învețe și mai continuă să o facă. Totuși, acest lucru nu a fost o problemă, deoarece în ingineria de date se lucrează pentru piața internațională și este nevoie să cunoști bine limba engleză.
El ne-a explicat faptul că ingineria de date este un domeniu din IT care se ocupă cu proiectarea și implementarea de sisteme, de colectarea, stocarea și analiza datelor. Compania are, de obicei, diferite surse de date, iar inginerul de date este profesionistul care va trata aceste date pentru a le oferi o valoare.
Această meserie nu se învață la o specializare propriu-zisă, însă dacă îți dorești să îți construiești o carieră în domeniul respectiv, ar trebui să studiezi știința calculatoarelor sau profesii din domenii legate de informatică. Pedro a menționat că sunt unele universități care oferă cursuri la masterat sau ca specializare în domeniul IT. De asemenea, sunt alte cursuri referitoare la inginerie: inginerie electrică, inginerie mecanică, care tot au o bază mare cantitativă.
Mai mult, specialistul a precizat că ingineria de date este o profesie în care trebuie să înveți continuu, deoarece mereu apar noutăți. Totuși, este o carieră care acum oferă foarte multe oportunități de lucru, chiar aici în Moldova.
Salariul depinde de experiență, de proiectul la care se lucrează, dar în general, poate începe de la 20 000 de lei. Începi de la un anumit salariu, însă de îndată ce se vede că ale tale cunoștințe cresc, că înveți mai mult, că vii cu propuneri, compania te apreciază.
Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul ediției despre tehnologii informaționale este Orange. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.md, rlive.md, Studem – Step Up for Democracy și ziuadeazi.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.