Dinu Țurcanu, prorector digitalizare UTM, susține campania SiguranţăDigitală.MD

screenshot_20230620_220358_onedrive

Navighezi mult pe Internet? Dacă da, atunci ar trebui să te gândești și la siguranța on-line.

În calitate de Prorector pentru Digitalizare a Universității Tehnice a Moldovei (UTM), dar și Coordonator Strategic al Academiei de Securitate Cibernetică înființată la UTM cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, este convins că siguranța digitală începe cu fiecare dintre noi, iar prin intermediul cursului „Protejează-te în mediul on-line” vei învăța pașii practici cum să te protejezi atunci când folosești Internetul fie de pe computer, fie de pe smartphone.

„Este important ca fiecare utilizator de Internet să înțeleagă ce este siguranța on-line deoarece aceasta vă protejează și dincolo de lumea virtuală. Când ne angajăm în activități on-line, adesea oferim și informații personale, cum ar fi numele, adresele, numerele de telefon sau chiar date bancare. Siguranța on-line ajută la protejarea acestor informații ca să nu ajungă în mâinile celor rău intenționați și să le folosească pentru furt de identitate, fraudă sau alte cazuri. În acest sens, vă recomand, să respectați regulile de igienă cibernetică:
# nu divulgați sub nici un pretext nimănui datele Dvs. cu caracter personal, inclusiv datele cardului, numărul de card, CVV, codul PIN, data expirării și alte parole de securitate primite prin SMS sau e-mail;
# nu accesați linkurile dubioase primite prin e-mail pentru a modifica / confirma datele personale / de card sau pentru a accesa aplicația de Internet Banking;
# nu transmiteți cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere;
# vă atenționez că banca, Nu solicită niciodată date legate de contul bancar (codul PIN, CVV, numărul cardului, etc., parole de autentificare la Internet Banking) prin e-mail, SMS, la telefon sau prin intermediul reţelelor de socializare!”, menționează dl Țurcanu.

Iată şi câteva măsuri de siguranță în mediul on-line, care le găseşti şi pe www.sigurantadigitala.md:

# Folosește parole puternice;

# Fii atent pe ce linkuri dai click, dar și ce fișiere ai descărcat;

# Alege ce aplicații să descărci și ce permisiuni accepți;

# Actualizează produsele soft și de securitate.

„Prin aceste lucruri simple putem minimiza riscul de a deveni victima amenințărilor on-line. Acest curs online va dura aproximativ 20 de minute, iar la sfârșit veți primi un certificat de finalizare”, a conchis dl Prorector.

Cursul „Protejează-te în mediul on-line” poate fi accesat AICI.

Acesta face parte din campania SiguranţăDigitală.MD, parte a programului „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”, finanțat de Uniunea Europeană.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente