Tot mai mulți soldați ruși se predau armatei ucrainene. Cele mai importante evenimente din a 482-a zi de război

ucraina unian.net
Foto:Facebook/SecurSerUkraine

Astăzi este a 482-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Trupele de ocupație ruse ar fi minat suplimentar centrala nucleară Zaporijjea. Șeful Direcției de Informații al Ucrainei, Kârâlo Budanov, a declarat că rușii au minat iazul de răcire al centralei, transmite UNIAN.

„Electrocentrala atomică Zaporijjea a fost minată suplimentar. Cel mai rău este că a fost minat și răcitorul. Dacă îl dezactivează prin aruncarea în aer, atunci există o mare probabilitate să fie probleme semnificative”, a avertizat Kârâlo Budanov.

🟣 În ultimele două luni, numărul solicitărilor din partea rușilor către liniile fierbinți ale proiectului „Vreau să trăiesc” cu privire la dorința de a se preda au crescut spectaculos, au declarat autoritățile Ucrainei.

De la lansarea proiectului în septembrie 2022, „Vreau să trăiesc” a primit 20 014 apeluri prin canalele sale de Telegram, WhatsApp, chat bot și linie fierbinte.

„În ultimele două luni, «Vreau să trăiesc» a primit aproape la fel de multe cereri ca în primele șase luni ale proiectului”, a menționat partea ucraineană.

🟣 Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak, a anunțat câteva cifre referitoare la consecințele atacului terorist rusesc asupra hidrocentralei Kahovka, comis în noaptea de 6 iunie.

„Pete de grăsime și ulei care cântăresc cel puțin 150 de tone plutesc de-a lungul Niprului. Pot ajunge la Marea Mediterană. Peste 50 000 de hectare de păduri ucrainene sunt inundate și cel puțin jumătate dintre ele vor muri. Aceasta este mai mult decât întreaga suprafață de pădure a Islandei. Pe litoralul Mării Negre din Bulgaria și Turcia sunt găsite cadavre de delfini de pe coasta ucraineană. Au fost înregistrate peste 150 de cazuri oficiale. Este posibil ca curentul să aducă căprioare, vulpi și iepuri de câmp din regiunea de sud a Ucrainei către aceste țări. În zona inundată trăiau aproximativ 20 000 de animale sălbatice”, a spus Andri Ermak.

Sursă: ГСЧС

🟣 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți, 20 iunie, un pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, eșalonați pentru o perioadă de patru ani.

🟣 Un grup de deputați ai Ucrainei a depus în Rada Supremă a Ucrainei un proiect prin care se cere recunoașterea Belarusului drept țară agresoare. De asemenea, deputații au făcut apel la ruperea relațiilor diplomatice cu Minskul, transmite Ukrainska Pravda.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente