Astăzi este a 480-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Uniunea Europeană va accelera livrările de arme către Ucraina pentru a sprijini contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse, a declarat duminică șeful UE pentru industrie, Thierry Breton, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Parisien, transmite Reuters.
„Ne vom intensifica eforturile de a livra arme și muniții – acesta este un război de mare intensitate în care livrările de arme joacă un rol crucial”, a spus Breton, invocând angajamentul de a furniza Ucrainei un milion de arme de calibru înalt în următoarele 12 luni.
🟣 Autoritățile din regiunea Odesa au interzis înotul în apele de pe coastă din cauza deteriorării calității apei, cauzată de distrugerea barajului Kahovka.
🟣 Președintele american Joe Biden a numit transferul de arme nucleare rusești pe teritoriul Belarusului „iresponsabilitate absolută” a Rusiei.
„Am comentat acest lucru de multe ori – este absolut iresponsabil”, a spus el reporterilor înainte de a pleca la Philadelphia, relatează SkyNews.
🟣 În zona ocupată a regiunii Zaporijjea, invadatorii ruși minează pământul localnicilor care nu au luat pașapoartele rusești și au părăsit teritoriul ocupat.
Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în special, astfel de acțiuni ale rușilor au fost înregistrate în regiunea Zaporijjea.
🟣 Invadatorii ruși au bombardat zona liniei administrative a regiunii Sumî omorând un tată și un copil. Potrivit Administrației militare regionale Sumî, inamicul a lovit orașul cu artilerie.
„Astăzi, în urma bombardamentelor de artilerie, doi civili – tată și fiu – au fost omorâți”, se arată în comunicat.
🟣 O investigaţie publicată de The New York Times sugerează că barajul Kahovka a fost distrus de ruși.
„Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost aruncat în aer de o explozie declanșată în partea pe care o controlează Rusia”, afirmă The New York Times.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!