Două persoane din regiunea Nicolaev au murit în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka. Cele mai importante evenimente din a 474-a zi de război

kahovka2
Foto:UNIAN

Astăzi este a 474-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au solicitat extinderea zonei de acces pe teritoriul centralei nucleare din Zaporijjea pentru a verifica o „discrepanță semnificativă” în datele privind nivelul apei din barajul Kahovka, care a fost folosit pentru răcirea reactoarelor centralei.

Despre aceasta a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA. Potrivit acestuia, nivelul rezervorului Kahovka a scăzut rapid în toate aceste zile.

🟣 Trei cetățeni ucraineni au decedat și alții 12 au fost răniți în urma bombardamentelor din regiunea Herson. Despre aceasta a raportat șeful Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin.

🟣 În regiunea Herson în cursul nopții, nivelul apei în orașele și satele inundate după ce militarii ruși au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka a scăzut cu 64 de centimetri.

Totodată, potrivit șefului Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, 46 de orașe, așezări și sate au rămas sub apă.

🟣 Se știe deja că două persoane din regiunea Nicolaev au murit în urma inundațiilor provocate de distrugerea de către ruși a barajului centralei hidroelectrice Kahovka.

Potrivit UNIAN, Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nicolaev, a declarat acest lucru în cadrul unui briefing de presă.

🟣 Valoarea estimată a pagubelor de mediu cauzate de bombardarea de către Rusia a centralei hidroelectrice Kahovka a ajuns deja la peste 1,5 milioane de euro (aproape 60 de milioane de hrivne). Acest lucru a fost raportat de șeful Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin.

Potrivit lui, aproximativ 55 000 de hectare de pădure au fost inundate, iar apa, devenită inutilizabilă în urma acestui atac, „ar fi suficientă pentru aprovizionarea întregii lumi timp de două zile”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente