BAC 2023: cum utilizăm corect și eficient atlasul de geografie

geografie
Foto:Arturo David

Geografia este cea mai solicitată probă din cadrul examenului la alegere de la bacalaureat. Popularitatea sa, printre altele, se datorează atlasului – acea cărțulie magică care, citând-o pe profesoara mea de geografie: „Utilizând-o corect, vrei nu vrei, ai mai mult de nota cinci”.

În acest articol ne-am propus să aflăm mai multe detalii despre regulile de utilizare corectă a unui atlas la geografie. În acest scop ne-a ajutat Lăzărescu Ala, profesoară de geografie la IP Liceul Teoretic „Ioan Sârbu”.

Cum ajung atlasele în sala de bac?

Spre deosebire de bacalaureatul la chimie, unde Sistemul periodic al elementelor chimice vine „la pachet” cu testul de bacalaureat, la geografie lucrurile stau puțin altfel, deoarece atlasul din sala de bac este atlasul tău. Cum ajunge el acolo? Foarte simplu, este transmis de către profesori cu câteva zile înainte de examen la centrul de bac, unde acesta urmează a fi controlat minuțios și, în ziua mare, va fi amplasat pe banca ta, unde vei susține bacalaureatul.

În timpul examenului de bacalaureat la geografie poți utiliza mai multe atlase, în dependență de preferințele tale și cu condiția că ele sunt prevăzute de programa de examen la geografie. Ala Lăzărescu, totuși, îți recomandă să ei cu tine și atlasul de clasele a V-a – a XI-a, deoarece acesta conține majoritatea informației necesare.

Legenda hărții

Legenda este elementul-cheie al fiecărei hărți, ea făcând posibilă citirea și perceperea informației relatate în hartă. Anume din acest motiv, până în „ziua cea mare”, este necesar să lucrezi cât mai des cu atlasul, în special cu atlasul care știi că îl vei avea la bac, pentru a reuși să identifici mai ușor informația necesară și să cunoști dacă răspunsul la un anumit exercițiu este prezent total sau parțial în atlas.

În prima imagine de mai sus este prezentat un exemplu de hartă cu legendă care te ajută să identifici numărul de locuitori din diferite orașe ale Asiei. Datorită simbolurilor identice prezente în legendă și pe hartă, putem afla, de exemplu, că Beijing are peste 10 milioane de locuitori. De asemenea, în imaginea din partea dreaptă este o altă legendă, aceasta conține semnele convenționale care vor fi prezente pe tot parcursul atlasului și, de obicei, este localizată la începutul fiecărui atlas. Corelând harta din prima imagine și semnele convenționale din cea de-a doua imagine, putem afla că liniile albastre de pe hartă reprezintă râurile și fluviile.

Scara de proporție

Pe lângă legendă, fiecare hartă conține și o scară de proporție. Aceasta ne arată de câte ori au fost micșorate pe hartă dimensiunile naturale ale unui teren, raportul fiind făcut în aceleași unități de măsură. De exemplu, raportul 1 : 200 000 000 semnifică faptul că într-un centimetru de pe hartă sunt incluși 200 000 000 de centimetri, adică 2 000 000 de metri (1 m = 100 cm) sau 2 000 de kilometri (1 km = 1 000 m).

Un alt exemplu este scara reprezentată în imaginea de mai sus. Raportul 1 : 100 000 semnifică faptul că într-un centimetru de pe hartă sunt incluși 100 000 de centimetri, adică 1 000 de metri sau un kilometru.

Sfaturi generale

# Atenție la calcule! Adesea, elevii, deși cunosc bine etapele de calcul ale exercițiilor geografice, se întâmplă să greșească la calculele ce presupun cifre și transformări ale unităților de măsură. Astfel, este necesar să atragem o atenție mai mare la transformarea minutelor în ore sau a centimetrilor în kilometri.

# Rezolvați testele precedente. Repetarea este mama cunoștințelor, astfel, încercați să rezolvați cât mai multe teste de bac din anii precedenți și testele de exersare din acest an.

# Identifică harta corectă. Citește cu atenție cerințele fiecărui exercițiu, dacă unul dintre ele presupune utilizarea hărții, identifică harta cea mai potrivită pentru acesta. De exemplu, la un exercițiu care presupune calcularea distanței dintre două orașe, pentru mai multă precizie, vom opta pentru o hartă cu o scară de proporție mai mică.

# Consultă cuprinsul atlasului. Chiar dacă sună banal, unii elevi uită să utilizeze cuprinsul atlasului, cheltuind o bună parte dintre cele trei ore ale examenului în încercarea de a identifica pagina potrivită.


Aici puteți găsi o transmisiune live despre bacalaureatul la geografie. Pe parcursul ei am discutat cu profesorul Ivan Moroz despre exercițiile de la bacalaureat și rezolvarea acestora.


Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care au de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Taguri: #BAC 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente