Anna Dulce, despre pasiunea pentru tir, performanțe și sportul în Moldova: „Avem doar un minim de echipament sportiv”

Anna Dulce
Foto:Anna Dulce/arhivă personală

În data de 8 martie 2023, Comitetul Național Olimpic și Sportiv a anunțat că o sportivă a stabilit un nou record al Moldovei la tir – 10 metri – în cadrul Campionatului European de la Tallinn. Această performanță a reușit să fie atinsă de Anna Dulce, cea care a înregistrat rezultatul de 573 de puncte și calificându-se astfel în finală. În acest interviu, Anna ne povestește despre pasiunea sa pentru tir, despre abilitățile pe care trebuie să le posede sportivii din acest domeniu, dar și despre starea sportului din Republica Moldova.

Anna povestește că prima sa interacțiune cu acest sport s-a întâmplat când avea șapte ani. „Mama m-a dus la poligonul de tragere din apropierea casei noastre și așa a început totul. Părinții mei căutau ceva care să mă ajute să îmi îmbunătățesc vederea, iar mama s-a gândit că tirul ar fi potrivit.”

Pasiunea adevărată și-a descoperit-o după Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tânăra recunoaște că, înainte de asta, mergea doar la antrenamente și participa la competiții ca toți ceilalți copii care fac sport de mici. „Mi-am făcut o mulțime de prieteni, mi-a plăcut antrenamentul și am continuat să mă ocup cu tirul ca un hobby. După Jocurile Olimpice, mi-am dat seama că nu este doar un hobby, ci o activitate pe care o iubesc cu adevărat.”

Competițiile sportive

Fiind întrebată despre cum se pregătește înainte de o competiție, Anna răspunde că este important ca fiecare sportiv să își dezvolte propria procedură de pregătire. „De exemplu, eu trec mai întâi prin încălzire, care presupune un exercițiu în care trag cu gloanțe oarbe. De asemenea, am și un album cu muzică pe care o ascult în timp ce exersez. Fac asta înainte de fiecare competiție, pentru că mă ajută să-mi pun gândurile în ordine.”

Tânăra sportivă consideră concentrarea un lucru foarte important atunci când participi la competiții sportive. Potrivit dânsei, de cele mai multe ori concentrarea este influențată de starea interioară pe care o ai, dar și de experiența ta: „Cu cât ai mai multă experiență, cu atât îți reușește mai bine să rămâi calm și concentrat”.

Despre recordul național

Anna Dulce spune că în spatele stabilirii recordului național la tir a stat multă muncă. Totuși, tânăra precizează că deși acest rezultat este un record național, nu este un rezultat foarte mare pentru tir. „Pentru mine, ca junioară, nu este un rezultat rău, dar este de departe cel mai înalt. Femeile mature din categoria mea ajung la 576-585 de puncte. Eu mă străduiesc să devin mai puternică pentru a concura la același nivel cu ele.”

Fiecare competiție pentru Anna înseamnă o nouă lecție învățată. La toate concursurile încearcă să își creeze amintiri și experiențe, dar și să deprindă noi lecții. „Cel mai important lucru este să fii pregătit să muncești din greu pentru tine. Trăgătorii de tir sunt oameni care muncesc foarte mult din punct de vedere fizic, dar lucrează și mai mult la lumea lor interioară.”

Sursă: Anna Dulce/arhivă personală

Provocările sportului

Cea mai mare provocare cu care s-a confruntat sportiva de când a început să practice tirul este lupta interioară. „Fiecare sportiv trece prin multe conflicte interioare cu el însuși și astfel învață cum să se înțeleagă cu el însuși. Principalul tău adversar și aliat ești tu însuți. În tir, acest lucru se simte destul de puternic.”

Tânăra recunoaște că de câteva ori s-a gândit chiar să renunțe la sport. Aceasta precizează că este foarte dificil să fii un sportiv bun și să lucrezi tot timpul la propria persoană și e foarte ușor să nu faci nimic și să stai pe loc. „Din acest motiv, aproape toți sportivii care practică de mult timp ceva se gândesc să renunțe înainte de a-și atinge obiectivele. Și eu am avut astfel de gânduri, dar am continuat. Ceva m-a ținut mereu în acest sport și abia mai târziu am înțeles că este vorba de dragostea mea pentru el.”

Tirul din Republica Moldova

Întrebată dacă Republica Moldova este dotată cu echipament necesar pentru pregătirea sportivilor care se ocupă cu tirul, Anna Dulce spune că, din păcate, nu avem nici un minim de echipament sportiv și arme pentru a practica tirului. De asemenea, nu este suficient echipament pentru a pregăti trăgători pentru competiții internaționale. „Există doar 12 instalații electronice de tip SIUS în toată țara, care găzduiesc absolut toate competițiile internaționale. Aceste instalații sunt mixte și arată punctajul pe care l-ai acumulat. La noi în țară nu există un poligon de tir sportiv de 25 și 50 de metri necesar pentru pregătiri, așa că tragem doar cu arme pneumatice. Acest lucru îngreunează foarte mult pregătirea sportivilor.”

„Mai mult, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale (CSPLN), unde se antrenează majoritatea sportivilor moldoveni se antrenează, nu are propriul poligon. CSPLN închiriază un poligon de la Armata Națională. Totuși situația din capitală este puțin mai bună decât în Tiraspol și Bălți. La Bălți, de exemplu, sportivii se antrenează într-una dintre sălile Școlii sportive nr. 1, unde există doar patru ținte de tir. Și în timp ce unii băieți se antrenează, restul se încălzesc pe coridor și își așteaptă rândul. Fără finanțarea necesară, tirul din țara noastră nu va deveni niciodată un sport dezvoltat.”

Referitor la planurile de viitor, tânăra crede că va trage la tir până la bătrânețe. „Nu există limită de vârstă în sportul nostru, așa că atât copiii, cât și tinerii în etate se pot ocupa de acest sport. Este pentru toată lumea.”

Totuși, în viitor, planifică să meargă la o universitate din străinătate și să se antreneze în continuare: „Voi munci din greu pentru a deveni și mai puternică!”.

Și, spre final, Anna Dulce a venit cu un sfat pentru cei care se gândesc să înceapă tirul sau pentru cei care sunt la început de cale. „Nu vă fie frică de nimic. Nu vă fie frică să greșiți și să descoperiți lucruri noi despre voi înșivă. Și, cel mai important, indiferent cât de greu este, nu renunțați, mergeți spre scopurile voastre indiferent de orice. Să fii puternic este dificil, dar merită!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente