Perseverența și dedicarea sunt componentele care formează temelia succesului. Combinate cu studii și cunoștințe de calitate, acestea pot genera reușite remarcabile în orice colț al lumii. Tânărul despre care vă povestim în acest material și-a valorificat la maximum potențialul și datorită sârguinței a reușit să exceleze în domeniul în care activează. În interviul de astăzi vă invităm să-l cunoașteți pe Dan Prisăcaru, producător de vinuri și deținătorul vinăriei Minis Terrios din Chișinău. Dan și-a făcut studiile în Lituania și în Franța, iar după finalizarea masteratului, a decis să înființeze o vinărie în Republica Moldova.
Dan a urmat exemplul surorii sale, care, de asemenea, a învățat în afara țării. Încă din perioada liceului era fascinat de cât de mult călătorește ea și câte oportunități are datorită studiilor în străinătate. Drept urmare, el a decis în anul 2008 să meargă la studii în Lituania, la Universitatea Internațională LCC. În cadrul acestei instituții, a urmat Facultatea de Business și Administrare. „Când am ales această facultate, niciodată nu m-am gândit că eu voi avea propria afacere. Cel puțin eu credeam că aș fi bun în marketing, promovare și de aici a pornit totul.”
Paralel cu studiile din Lituania, Dan a decis să urmeze o facultate și la o instituție din Republica Moldova, cu frecvență redusă. Tânărul este absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Facultatea de Marketing și Logistică. Cu toate că era deja acceptat la universitatea din Lituania, Dan a optat și pentru o universitate națională: „Acest pas a fost o metodă de siguranță”. În vacanțele pe care le avea în timpul studiilor peste hotare, Dan revenea acasă pentru a susține examenele la ASEM. „Într-un final, am observat că mă descurcam să studiez în paralel la cele două universități. Ar fi o alternativă de siguranță pentru tineri, dar este greu, după ce ai finalizat examenele la o universitate, să începi să susții examenele la altă instituție de învățământ superior.”
„Universitatea te formează ca personalitate, acolo trebuie să încerci de toate”
Experiența de peste hotare este individuală pentru fiecare student. În cazul lui Dan, universitatea din Lituania i-a oferit oportunitatea să-și aleagă obiectele pe care își dorea să le studieze: „Acest lucru m-a responsabilizat”. Fiind o instituție internațională, a avut ocazia să interacționeze cu studenți din toate colțurile lumii, iar pe lângă orele academice, avea parte de o mulțime de activități extracurriculare. În așa fel, universitatea încuraja studenții să devină membri ai diferitelor cercuri.
„Era un imbold pentru elevi și studenți. Când urmărești evenimentele la care participă colegii tăi și obțin rezultate, ești motivat să te înscrii și tu. Până la urmă, universitatea te formează ca personalitate, acolo trebuie să încerci de toate pentru ca să-ți dai seama pe ce să te specializezi în continuare.”
Părțile frumoase ale studenției au fost acompaniate și de momente mai dificile. În prima jumătate de an, i-a fost destul de greu să se adapteze în Lituania: „Au fost momente când îmi doream să sun părinții și să le spun despre toate dificultățile prin care trec și despre faptul că nu mă descurc”. Un alt moment mai complicat a fost volumul de informații foarte mare care trebuia studiat. Cu toate acestea, Dan a reușit să finalizeze etapa de licență și a decis să facă și un program de masterat, de asemenea, în străinătate.
„Studiile m-au încurajat să nu renunț”
Traseul studiilor superioare l-a condus către Franța, la Burgundy School of Business, acolo unde s-a specializat în industria vinului. Dan a luat decizia de a urma un program de masterat în acest domeniu de comun acord cu soția sa, deoarece își doreau să studieze împreună. Au mers pe premisa domeniilor pe care le credeau cele mai bine funcționale în Republica Moldova. „La acel moment, ne-am gândit că în Moldova se nasc copii frumoși și se produce vin bun. Așa am hotărât să studiem industria vinului.” Decizia lui Dan a fost susținută de întreaga familie, întrucât toți erau pasionați de această industrie, dar nimeni nu era un producător de vin.
Pentru studii, Dan a ales orașul francez Bourgogne. Motivul principal care a stat în spatele acestei alegeri a fost regiunea tradițională în care este amplasat acest oraș. „Noi ne-am dorit să începem să învățăm acest domeniu într-o regiune mai tradițională din Franța, deoarece vinificația în Republica Moldova ni se părea, în acel moment, la fel foarte tradițională”.
Experiența studiilor din Franța s-a dovedit a fi în totalitate diferită de cea din Lituania. „Studenții erau mult mai diverși – oameni din China, Africa de Sud, America, Brazilia, Taiwan, Franța, Belarus, Rusia. Toți veneau cu un trecut diferit. Majoritatea dintre ei aveau și experiență de muncă.” Pentru Dan, procesul de adaptare în Franța a fost mult mai ușor comparativ cu Lituania. „Au existat și aici unele probleme, dar eu deja eram învățat să învăț. Eram cu mult mai responsabil și interesat în același timp, deoarece învățam ceva ce într-adevăr îmi plăcea.”
Studiile din Lituania, Franța și Republica Moldova i-au creat o viziune amplă despre sistemul educațional și diferențele dintre studiile naționale și cele de peste hotare. Dan spune că în sistemul educațional autohton se mizează foarte mult pe studiile individuale și mai puțin pe lucrul în grup. „Asta am simțit când învățam în Lituania și realizam numeroase lucrări în echipă. Nu se miza pe o abordare individualistă. În Lituania și în Franța nota era a grupului, inclusiv și a profesorului care predă materia. Dacă la noi 95 % constituie lucrul individual, acolo 95 % constituie lucrul în echipă. Asta e ceea ce mi-aș dori să se implementeze și în educația din Republica Moldova.”
Experiența studiilor în Lituania și în Franța a fost una binevenită pentru Dan. Studiile și cunoștințele acumulate acolo l-au ajutat și l-au încurajat să se aventureze în realizarea multor lucruri frumoase. „Ambele universități m-au învățat să învăț și, în momentul în care nu înțeleg, să cer ajutorul. Studiile m-au încurajat să nu renunț, succesul fiind direct proporțional cu efortul pe care îl depun.”
Minis Terrios – un proiect de suflet
Finalizarea masteratului în Franța i-a adus atât lui Dan, cât și soției lui mai multe oportunități. Factorul decisiv care i-a motivat pe ambii să se întoarcă acasă a fost distanța: Dan activa pentru o companie germană în Anglia, iar soția acestuia lucra pentru o casă de vinuri spumante din Franța. Valorile familiei au fost prioritare, astfel circumstanțele au favorizat întoarcerea celor doi în Republica Moldova și înființarea unei afaceri. „Era un proiect de suflet și asta a fost o chestiune asumată de ambii când am decis să revenim acasă.”
Dan s-a întors în țară la vârsta de 23 de ani. Pe lângă munca dedicată afacerii, avea și un job în cadrul unui proiect moldo-japonez, dar a fost nevoit să renunțe la acesta pentru a reuși să exceleze în afacerea sa. În anul 2023, afacerea sa, pe care o gestionează împreună cu familia și care poartă numele „Minis Terrios”, are 10 ani de activitate și se bucură de apreciere largă atât acasă, cât și peste hotarele țării.
Dan a reușit să pună bazele unei afaceri de succes acasă datorită perseverenței și efortului considerabil. Cu toate acestea, el recunoaștere că vinul este unul dintre cele mai competitive produse. „Din păcate, este o afacere care necesită investiții mari la început, deoarece utilajul și plantarea propriei vițe-de-vie necesită resurse financiare considerabile”. În pofida acestor provocări, Dan îndeamnă tinerii care își doresc să lanseze o afacere similară să nu renunțe și să se înarmeze cu multă răbdare. „Dacă vrei să produci un vin de calitate, ai nevoie de cel puțin doi ani și jumătate pentru producerea lui. Piața e plină de vinuri bune, dar loc pentru un începător oricum este.”
Dan ne mai spune că pe lângă loc pentru începători, în Moldova există și suport. „Pentru o țară în curs de dezvoltare, eu zic că Republica Moldova oferă foarte multă susținere tinerilor antreprenori care intenționează să deschidă o vinărie. O instituție în acest sens este și Oficiul Național al Viei și Vinului, care oferă materiale de promovare, plasare, organizează diferite evenimente și expoziții, traininguri și acordă asistență tehnică pentru începători.”
„Aici poți spune că ceea ce ai este al tău”
Antreprenorul susține că datorită suportului oferit din partea țării, este posibilă realizarea lucrurilor frumoase și acasă. Totuși, pe lângă oportunitățile pe care le pot găsi tinerii în Moldova, Dan îi îndeamnă să revină acasă pentru familie și prieteni – doi factori importanți care, de cele mai multe ori, ne ajută să facem față provocărilor mai ușor.
„Peste hotare este cu mult mai greu să te formezi ca o personalitate, decât să o faci acasă. Aici poți spune că ceea ce ai este al tău. Aici tinerii se pot remarca mult mai ușor, deoarece multe lucruri la noi încă nu sunt dezvoltate și astfel pot aduce un beneficiu țării. Peste hotare este mai complicat, pentru că majoritatea proceselor funcționează la un nivel avansat. Cred că dacă veți veni acasă, veți aduce foarte mult beneficiu țării în care v-ați născut datorită studiilor de calitate.”
Pe final, vinificatorul încurajează tinerii să persevereze, să-și proiecteze o viziune și să tindă către aceasta, căci doar așa vor avea succes oriunde și vor putea inspira întreaga lume prin acțiunile lor.
„Noi chiar și pe fiecare sticlă de vin scriem «Născut în Republica Moldova pentru a inspira întreaga lume» și voi sunteți născuți în Republica Moldova, iar eu sunt sigur că voi la fel puteți inspira întreaga lume – nu contează dacă o faceți peste hotare sau acasă.”
Interviul cu Dan Prisăcaru a fost realizat în cadrul Moldova Brain Gain – o campanie educațională lansată de #diez și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. În cea de a doua ediție, vă prezentăm istoriile mai multor tineri și tinere care au studiat peste hotare, dar care s-au întors să profeseze și să schimbe lucrurile acasă.
De asemenea, în cadrul campaniei, am lansat și un concurs de internshipuri pentru studenți și studente, dar și pentru absolvenți (absolvente) ai (ale) universităților din Regatul Țărilor de Jos. Prin campania Moldova Brain Gain, #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova își doresc să reconecteze studenții și studentele care-și fac studiile peste hotare cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.