UTM a participat Reuniunea Cluster de proiecte structurale ERASMUS+

054-1-1030×685-1

În contextul promovării rezultatelor Programului Erasmus+ și cu ocazia celebrării Zilelor Europei, Oficiul Național Erasmus+, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Educației și Cercetării au organizat „Reuniunea cluster dedicată impactului la nivel național al proiectelor structurale de consolidare a capacităților în învățământul superior” (Capacity Building in Higher Education – CBHE), implementate în Republica Moldova.

Scopul evenimentului a fost evidențierea impactului la nivel sistemic în reformarea învățământului superior ca urmare a implementării a opt proiecte structurale CBHE,  care urmăresc obiectivul de promovare a reformei în domenii foarte diverse ale învățământului superior: internaționalizare (proiectul ELEVATE), dezvoltarea modelului de învățare pe tot parcursul vieții (COMPASS), capacități de management al cercetării și știința deschisă (MINERVA), asigurarea calității (QFORTE), liderism și management al învățământului superior (MHELM), învățământ dual (COOPERA), studii bazate pe muncă (WBL4JOB) și calitatea educației online (MEDIA), cu buget total de peste 7,2 milioane de euro.

„Asistența UE este foarte vizibilă în Republica Moldova, trebuie să conștientizăm cu toții că acest parcurs european va contribui la dezvoltarea sistemului universitar și integrarea acestuia în spațiul european al cunoașterii”, a afirmat dna Daniela POJAR,  prorectora pentru afaceri financiare și relații internaționale, UTM.

În cadrul evenimentului, doamna Pojar a prezentat proiectul MHELM (Moldova Higher Education Leadership and Management – Leadershipul și managementul învățământului superior din Moldova), al cărui scop este fortificarea guvernării, planificării strategice și a managementului în universitățile din Moldova, pentru a oferi suport reformelor din sector prin sporirea leadershipului și a capacităților și capabilităților de management. 

Făcând o retrospectivă asupra proiectului, inițiat în anul 2019, doamna Pojar a enumerat încercările prin care a trecut acesta: situație pandemică, război, prezentând totodată și beneficiile, deoarece s-au învățat multe lucruri din practică, a menționat dna prorector.

Proiectul vine ca suport în continuarea reformei sectorului învățământului superior din Republica Moldova, prin consolidarea capacității liderilor și managerilor de a negocia, planifica și furniza schimbările necesare transformării sectorului, a evidențiat dna prorector.

Cu gratitudine, dna Pojar a mulțumit MEC pentru suportul acordat în vederea implementării proiectelor.

Evenimentul a reunit specialiști din mediul academic și administrativ, manageri de instituții, beneficiari ai Programului Erasmus+, reprezentanți ai autorităților de stat și ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Oficialii prezenți: ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, deputatul Virgiliu Pâslariuc și rectorul USM, Igor Șarov, au încurajat mediul academic să se implice activ în elaborarea proiectelor structurale necesare reformelor de amploare demarate, menționând despre valoarea mobilităților Programului Erasmus+, care oferă experiențe unice. 

Proiectele Erasmus+ au reușit să contribuie la formarea personalului din universitățile din  Republica Moldova în cadrul instituțiilor din Uniunea Europeană, dar și la dotarea tehnică a instituțiilor de învățământ superior din țara noastră. 

Programul Erasmus+ a avut un impact major asupra dezvoltării învățământului superior în Republica Moldova. În perioada anilor 2014-2022, manifestând o activitate prodigioasă prin diversele sale proiecte, cum ar fi: peste 800 proiecte de mobilitate internațională de credite, care au implicat circa 4 000 de schimburi academice ale studenților și ale cadrelor universitare, 24 proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior și 27 proiecte Jean Monnet.

Reuniunea Cluster de proiecte structurale ERASMUS+ a fost organizată de Oficiul Național Erasmus+ din Moldova, în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente