Cristina Efremov, profesoară la UTM, a publicat o nouă carte la nivel internațional, în domeniul energiei

01 (1)

Lect. univ., dr. ing. Cristina EFREMOV, prodecană – Facultatea de Design din structura UTM, ne încântă din nou în domeniul cercetării, publicând o nouă carte de interes major în domeniul Energiei „STOCAREA ENERGIEI ELECTRICE ȘI VEHICULE ELECTRICE, PENTRU O SOCIETATE SUSTENABILĂ ȘI REZILIENTĂ, BAZATĂ PE ENERGIE CURATĂ”, în care sunt realizate diverse calcule specifice stocării energiei electrice și ale vehiculelor electrice, în contextul dezvoltării unei societăți sustenabile și reziliente, bazată pe producția de energie din surse regenerabile, soluție și politici stringent necesare viitorului energetic național și mondial.

În acțiunea de promovare a schimbului de experiență privind metode și practici inovative în domeniul educației și al cercetării, precum și în contextul strategiilor de modernizare și internaționalizare a instituțiilor implicate, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Politehnica din București, și Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu” reușesc, împreună, să valorifice știința și cercetarea în perspectiva continuării și dezvoltării sustenabile a activităților didactice și de cercetare științifică în domeniul energiei.

Această culegere de aplicații reprezintă un îndrumar ce urmărește familiarizarea studenților masteranzi și a celor ce realizează studii doctorale cu diverse calcule specifice stocării energiei electrice și ale vehiculelor electrice, în efortul dezvoltării unei societăți sustenabile și reziliente, bazate pe producția de energie din surse curate, cu focalizare pe energia din surse regenerabile.

Un prim capitol, al noii apariții editoriale, reprezintă o introducere în mărimi de bază, specifice stocării, care sunt utile ca elemente esențiale în înțelegerea aspectelor practice legate de stocare.

Aplicațiile sunt structurate pe patru niveluri de complexitate, fiind în acest sens abordate subiecte cu grad de dificultate în creștere. Astfel, primele 5 aplicații sunt simple, necesitând calcule ușoare ca grad de complexitate, dar care necesită totuși cunoașterea și înțelegerea tehnologiei.

Următoarele 17 aplicații sunt cu grad de dificultate ceva mai mare, având la rândul lor calcule matematice relativ simple, dar care necesită o mai bună înțelegere a utilizării datelor de intrare, fiind totodată însoțite de concluzii și discuții care să pună în valoare semnificația rezultatelor, în contextul datelor de intrare dar și în contextul mai larg, al efectului asupra rezultatelor în cazul modificării unor mărimi de intrare esențiale.

Sunt, de asemenea, abordate trei aplicații catalogate cu nivel de complexitate trei și alte două aplicații considerate de nivel de complexitate patru. Acestea necesită calcule mai elaborate, realizate în mai multe etape fiind, în anumite cazuri, exemple practice de pornire a unui proiect specific, care să ia în considerare detalieri suplimentare.

În mod intenționat s-au evitat calcule complexe, care să îndepărteze cititorul de esența problemei, rezolvările fiind, în cele mai multe cazuri, realizate prin utilizarea unui calculator cu patru operații. În situații mai complexe, s-au folosit formule de calcul ce pot fi înglobate în foi Excel, ce permit atât modificarea ușoară a datelor de intrare, cât și punerea în evidență a dependențelor între unele date de intrare și rezultatele obținute.

Alegerea aplicațiilor, organizate pe grade de dificultate în creștere, a avut ca intenție demistificarea unor păreri preconcepute, dar și prezentarea unor metode simple, ușor de înțeles, a unor probleme care pot fi ușor făcute, deși ceva mai complexe, exemplele fiind modele de pornire pentru astfel de incursiuni.

De menționat că două din aplicațiile prezentate în această culegere sunt prezentate cu câte două seturi distincte de valori numerice, adaptate pentru situația specifică a României, respectiv pentru cea a Republicii Moldova.

Cele mai multe aplicații sunt însoțite, pe lângă rezolvare și de concluzii și comentarii, care să permită o mai bună înțelegere a unor aspecte care nu sunt întotdeauna ușor de determinat din rezultatul particular, obținut din datele de intrare propuse în textul problemei.

Autorii au considerat că un astfel de conținut nu este prezent în publicații existente, sau dacă există nu este structurat astfel încât să prezinte aspecte practice ce țin de stocarea în energetică și de utilizarea acesteia în vehiculele electrice.

O parte din aplicații reprezintă aspecte ce pot fi necesare în construirea unei societăți sustenabile și reziliente ce utilizează surse de energie curată. Aplicațiile cu grad de dificultate mai mare prezintă câteva aspecte legate de aceste năzuințe.

Autorii invită astfel cititorul să mediteze asupra diverselor extensii ce se pot dezvolta pornind de la aplicațiile propuse în această culegere de aplicații pentru a fi aplicate cu succes în proiecte internaționale de anvergură.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente