Paramedicina este o ramură a asistenței medicale de urgență ce se preocupă cu furnizarea de îngrijiri medicale avansate și cu stabilizarea pacienților aflați în situații de urgență. În situațiile critice precum accidente rutiere, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și altele, paramedicul poate înlocui un medic, deoarece este mai calificat în domeniul îngrijirii de urgență.
Paramedicii au o importanță esențială în sistemele de asistență medicală de urgență moderne, deoarece sunt instruiți să analizeze starea pacientului și să administreze tratamente și medicamente pacientului până când ajung la spital.
Pentru a afla mai multe despre domeniul paramedicinei, am discutat cu Ariana Vlas, originară din municipiul Ungheni. Tânăra este studentă în anul II la Universitatea LAB din Lappeenranta, Finlanda, la Facultatea de Paramedicină.
# Procesul de admitere
Fiind sinceră, Ariana afirmă că procesul de aplicare nu a fost atât de greu. Tânăra și-a depus actele ca cetățeană română, fiindcă studiile universitare pentru membrii UE în Finlanda sunt gratuite.
Prima etapă a constat în depunerea documentelor online, pentru care candidata a avut nevoie de un extras cu note tradus în engleză, certificatul Cambridge care reprezintă nivelul de engleză, copia pașaportului și CV-ul.
A doua etapă a fost examenul online care a durat două ore, timp în care tânăra a avut de scris un eseu pe o anumită temă și să răspundă la câteva întrebări.
A treia etapă a fost interviul, care a decurs mai mult ca o discuție în grup, după care Ariana a primit rezultatele prin luna mai, iar cea mai grea decizie pentru tânără a fost în legătură cu acceptarea locului de studii.
Tânăra studiază în limba engleză și recunoaște că nu i-a fost dificil să se adapteze, fiindcă mereu îi plăcea să citească, să studieze și să comunice în engleză. Dar totuși, faptul că studiază în Finlanda paramedicina a determinat-o să învețe finlandeza ca să poată comunica cu pacienții în cadrul practicii, iar finlandeza este o limbă foarte greu de asimilat.
Cum sunt pregătiți studenții paramedici pentru a face față situațiilor de urgență
„În calitate de studenți, noi suntem pregătiți de diverse tipuri de urgențe, însă cele mai frecvente situații sunt legate de deteriorarea unei afecțiuni deja existente ale pacientului. Evident că paramedicii se confruntă și cu situații mai periculoase atât pentru viața pacientului, cât și a paramedicilor, precum accidentele rutiere și diferite tipuri de violență. Cea mai mare provocare este să prezicem cât de rapid va evolua situația, de aceea ca studenți suntem pregătiți să reacționăm rapid și eficient”, ne povestește Ariana.
Totodată, tânăra evidențiază că paramedicii trebuie să fie pregătiți atât fizic, cât și psihologic pentru situațiile de urgență. În cadrul studiilor, pentru pregătirea psihologică, studenții au multe lecții practice unde învăță noi abilități și le exersează, totodată având și simulări care îi ajută să practice diferite situații și misiuni. Ariana ne povestește că, pentru simulări, studenții dispun de săli de clase special amenajate ca să imite echipamentul, camerele de spital, ambulanța și terenul de muncă (casa pacientului).
„Ceea ce ține de pregătirea fizică, care este esențială pentru paramedic, în acest semestru am avut posibilitatea să facem un test de abilitate fizică, unde am fost provocați de către un fizioterapeut să facem câteva teste legate de flexibilitate, putere, echilibru și rapiditate, care ne-ar ajuta să înțelegem asupra ce trebuie să lucrăm mai mult ca să fim apți de provocările profesiei”, ne relatează tânăra.
Ceea ce ține de capitolul colaborării paramedicilor cu alte profesii medicale, Ariana ne povestește că paramedicii colaborează strâns cu un doctor care este responsabil să le ofere recomandări în procesul tratamentului. În același timp, zilnic, studenții colaborează cu departamentul de urgențe al spitalelor, cu lucrătorii sociali, în momentul în care există suspiciuni de încălcarea unor drepturi, cu pompieri și cu poliția, în funcție de situație.
# Provocările domeniului paramedicinei
Tânăra remarcă faptul că cea mai frecventă provocare cu care se confruntă paramedicii este că această profesie vine cu riscul de a fi în pericol, întrucât paramedicii sunt cei care acordă primul ajutor în dezastrele naturale, în incendii, în accidente rutiere, în crime și în alte situații de risc.
„Fiind paramedici, trebuie să avem grijă de siguranța atât a pacientului, cât și a noastră, de aceea trebuie să fim alerți de mediul în care ne aflăm”, recunoaște Ariana.
Din acest motiv, studenților le sunt predate metode de apărare și alte tehnici care îi ajută în circumstanțe periculoase. Deseori, tânăra se confruntă cu persoane sub influența anumitor substanțe, cu persoane violente sau cu anumite boli mentale ce ar putea împiedica tratamentul, însă apreciază că în cadrul studiilor a învățat cum să medieze și să comunice clar ca să evite orice tip de confruntare.
# Perioada de adaptare într-o nouă țară
Primele trei luni pentru tânără au fost destul de grele, fiindcă sistemul educațional în Finlanda e foarte digitalizat, și a avut nevoie de timp pentru a se adapta la diferite instrumente digitale pe care le folosesc studenții aici.
În același timp, pentru Ariana a fost o provocare să locuiască singură într-o țară nouă, mai ales că nu cunoștea pe nimeni care a studiat sau locuiește în Finlanda. Dar, cu trecerea timpului, a reușit să învețe puțin limba, să studieze tradițiile acestei țări și să cunoască cum funcționează aici societatea.
De asemenea, Ariana remarcă existența unei bariere culturale pe care a întâlnit-o, deoarece cultura finlandeză e foarte neobișnuită, însă tânăra face parte dintr-un grup internațional și pentru ea a fost interesant să cunoască și alte culturi din diverse părți ale lumii.
# Diferențele dintre sistemul educațional moldovenesc și cel finlandez
Primul lucru pe care l-a observat Ariana este faptul că sistemul educațional e practic dominat de digitalizare, ce este un lucru foarte bun, fiindcă are posibilitatea de a-și crea propriul program de studiu.
În același timp tânăra este capabilă să susțină examenele atunci când dorește, având facilitățile de EXAM ce funcționează nonstop, studiile bazându-se mai mult pe abilitățile practice, decât pe cele teoretice.
„Îmi place mult faptul că universitatea este mereu deschisă și pot la orice oră să învăț în spațiile create special pentru studiu. Apreciez faptul că universitatea este dotată cu tot felul de echipamente pe care putem să le accesăm oricând dorim și să exersăm ceea ce am învățat în cadrul lecțiilor”, marchează Ariana.
Totodată, tânăra este încântată de faptul că în programul de studii sunt incluse plasamente practice obligatorii care ajută viitorii paramedicii și mai mult să capete experiență de muncă și să aplice cunoștințele în practică.
Ariana ne-a mărturisit că nu regretă deloc că a ales Finlanda ca destinație pentru studii, deoarece într-adevăr se remarcă printr-un tip de învățământ deosebit și lipsit de stresul pe care îl avea în cadrul studiilor din Moldova.
# Recomandări pentru tineri
Ariana recomandă celor care doresc să studieze în afara Moldovei să se pregătească din timp, să studieze mult despre țara unde doresc să-și facă studiile, căci o țara poate fi frumoasă din punct de vedere turistic, dar realitatea ca student poate fi grea și nesatisfăcătoare.
În același timp, Ariana îi îndeamnă pe viitorii studenți să-și aleagă domeniul cu grijă, de care într-adevăr vor fi pasionați, având în vedere că acest lucru îi va ajuta să nu-și piardă puterile în cele mai grele momente.
„Vă încurajez să rămâneți motivați, să rămâneți cu speranța în suflet și să nu vă dați bătuți la primul refuz pe care îl primiți de la o universitate. Pentru cei care doresc să studieze paramedicina, recomand să studiați bine acest domeniu înainte să aplicați, fiindcă necesită un nivel de pregătire psihică și fizică destul de intensivă, de aceea nu este potrivită pentru toate persoanele. Este nevoie de o anumită persoană ca să îndure provocările acestei profesii, dar nu descurajez pe nimeni să încerce, să aplice și să urmeze aceste studii în cazul in care consideră că acesta este viitorul lor.”
Tânăra accentuează că o întristează faptul că există un deficit de paramedici calificați, dar aceasta este realitatea. Ariana speră că în urma acestui interviu va motiva mai multe persoane doritoare să se înscrie și să descopere acest domeniu.
Autoare: Xenia Luca