Tinerele din Ungheni au beneficiat de o sesiune terapeutică în cadrul programului de mentorat pentru fete „BRAVE”

foto (2)
Foto:arhivă personală

În ultimii ani, observăm o creștere semnificativă a abordării subiectelor precum toleranța, egalitatea de gen, lupta împotriva violenței și promovarea drepturilor omului. Aceste teme încep să se excludă din categoria „tabu” chiar și în societatea moldovenească. Un factor în urma căruia situația a început să se schimbe se datorează proiectelor dedicate tinerilor, ce sunt implementate de diverse ONG-uri care oferă tinerilor șansa de a aduce o schimbare în regiune.

Printre acestea se enumeră și programul de mentorat dedicat fetelor, organizat de Centrul de educație nonformală „Diversitate”, ce a avut ca scop dezvoltarea și implementarea inițiativelor sociale și feministe.

Am avut oportunitatea de a discuta cu Eugenia Baran, una dintre participantele programului, care împreună cu Jasmina Percic și Anna Chavdari a realizat evenimente din cadrul programului în municipiul Ungheni pe 18 martie și în orașul Basarabeasca pe 25 martie. În cadrul activităților, tinerele au participat la o activitate psihologică și au cunoscut beneficiile art-terapiei.

Eugenia este o tânără de 16 ani cu un interes puternic pentru problemele sociale și de comunitate, de aceea activismul civic și voluntariatul au devenit pentru ea niște componente importante ale vieții sale. Timp de trei ani a reușit să însușească pe deplin arta și frumusețea acestui stil de viață, implicându-se în diverse programe, organizații, consilii și proiecte, iar datorită acestui fapt a recunoscut diverse metode de dezvoltare și înaintare spre propriile scopuri și visuri datorită varietății mari de oportunități ce au marcat-o.

Eugenia ne povestește că BRAVE este un program de mentorat de dezvoltare a propriilor idei de proiecte sociale în domeniile: egalitate de gen, combatere a violenței, drepturile omului, antibullying, amenajarea de spații pentru adolescenți și tineri, inițiative de artă, ecologie etc. Aceste idei au posibilitatea de a fi implementate în continuare.

Ca parte a programului, Eugenia a învățat elementele de bază ale managementului de proiect și a cunoscut procesul de transformare a unei idei într-o inițiativă socială, iar pentru implementarea inițiativelor Eugenia a beneficiat de minigranturi.

„La acest program am participat împreună cu alte două tinere, Jasmina Percic și Anna Chavdari, iar ideea noastră de inițiativă se axa pe problema tinerelor adolescente ce sunt supuse unor stereotipuri și așteptări sociale specifice, care pot duce la însușirea de complexe de imagine, la restricționarea posibilităților de dezvoltare și la așteptări referitoare la aspectul fizic al lor, ceea ce poate duce la o presiune imensă asupra acestora de a se conforma unui anumit standard de frumusețe”, ne mărturisește Eugenia.

Eugenia consideră că promovarea sănătății mintale ar putea ajuta la dezvoltarea unei perspective pozitive asupra identității și a propriilor valori ale tinerilor. Anume din acest motiv ar trebui să acordăm cât mai multă atenție acestui subiect.

„Tinerii se confruntă cu presiuni sociale și culturale, iar în societatea noastră există o presiune puternică asupra tinerilor pentru a dobândi cât mai mult succes atât academic, cât și pe alt plan. Acest lucru poate duce la anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală”, susține Eugenia.

Proiectul tinerelor a fost numit Gently to yourself și a avut loc în două localități ale Republicii Moldova: municipiul Ungheni și orașul Basarabeasca. El a fost compus dintr-o sesiune comună cu o specialistă în domeniul psihologiei și un workshop dedicat terapiei prin artă. Scopul sesiunii a constat în dezvoltarea abilităților de înțelegere, de acceptare și de iubire față de sine. Totodată, evenimentul a avut ca obiectiv și depășirea problemelor legate de autocritică, anxietate și depresie.

Ceea ce ține de terapia prin artă, ea a încurajat participantele la utilizarea expresiei artistice și creative pentru a le ajuta la identificarea și explorarea sentimentelor și gândurilor care pot fi ascunse sau neglijate. În timpul workshopului de terapie prin artă, persoanele au fost încurajate să creeze și să se exprime liber, ceea ce poate duce la descoperirea unor idei și sentimente noi.

Eugenia ne povestește că în urma activităților din ambele localități a rămas plăcut surprinsă de feedbackul participantelor. Tinerele i-au relatat despre emoțiile pozitive trăite prin conștientizarea a multor detalii ce au devenit elemente importante din viața lor.

„Sunt foarte recunoscătoare de ocazia participării și implementării unui astfel de proiect, deoarece mi-a oferit o viziune mai clară a valorilor esențiale ce țin de încrederea, iubirea și acceptarea de sine”, declară Eugenia.

Mai multe oportunități organizate de Centrul de educație nonformală „Diversitate” poți găsi aici.

Autoare: Xenia Luca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente