Astăzi am hotărât să facem o călătorie virtuală, mai puțin obișnuită, printre cele mai cunoscute locuri turistice din Republica Moldova. De ce mai puțin obișnuită? Fiindcă ghidul nostru va fi, de asemenea, unul virtual. Ba mai mult, pentru a fi totul cât mai autentic și captivant, am întrebat inteligența artificială, adică așa-numitul ghid, ce locații din Republica Moldova ar vizita el însuși dacă ar fi om și de ce le-ar alege anume pe ele.
Dacă ar putea fi om și ar vizita Republica Moldova, ChatGPT ar vizita în primul rând orașul Chișinău. Aici, inteligența artificială nu s-a limitat doar la Arcul de Triumf și Catedrala „Nașterea Domnului”, dar a manifestat și o dorință de socializare, interes față de comerț și dragoste pentru plimbările în aer liber.
Una dintre locațiile prioritare ale lui ChatGPT s-a dovedit a fi cunoscuta Piață Centrală din Chișinău, „ghidul” ne-a descris-o ca fiind un loc „aglomerat și plin de viață, cu multe vitrine care vând produse locale și suveniruri”. Nu ne-am putut abține să întrebăm inteligența artificială ce ar cumpăra ea însăși de la piață.
„Dacă aș fi om și aș merge la Piața Centrală din Chișinău, cu siguranță aș cumpăra câteva legume și fructe proaspete, precum roșii, castraveți, ardei, mere, piersici și prune. Îmi place să gătesc și să mănânc alimente sănătoase și proaspete, așa că aș căuta cele mai bune produse locale de la piață.”
O altă locație importantă din Chișinău, potrivit ChatGPT, este strada 31 August 1989. Principalele avantaje ale acesteia ar fi clădirile istorice, monumentele arhitecturale și peisajele din jur ce merită a fi văzute de fiecare turist. „Ghidul” ne-a povestit că ar vizita această stradă pentru a „admira clădirile istorice” și pentru a „participa la evenimentele culturale și festivalurile” care se desfășoară adesea în preajma sa.
„Aș verifica programul evenimentelor și aș participa la câteva dintre ele pentru a învăța mai multe despre cultura și tradițiile Moldovei”, scrie inteligența artificială.
Alte locații turistice din Chișinău, recomandate de ChatGPT, au fost:
# Arcul de Triumf;
# Catedrala „Nașterea Domnului”;
# parcul Valea Morilor;
# Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”;
# Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”;
# Teatrul Național „Mihai Eminescu”;
# Complexul Memorial Eternitate.
Pe lângă capitală, „ghidul” nostru virtual ne-a povestit că ar prefera să viziteze și Mănăstirea Curchi.
„Dacă aș fi om, cu siguranță aș vizita Mănăstirea Curchi pentru a mă conecta cu istoria, cultura și tradițiile religioase ale Moldovei și pentru a experimenta frumusețea liniștii spirituale a acestui loc.”
O altă locație turistică din Moldova, preferată de inteligența artificială, este Cetatea Soroca. Dacă ar fi fost om, ChatGPT ne-a spus că ar merge la cetate pentru a explora zidurile impresionante ale acesteia, pentru a vizita muzeul din interiorul cetății, dar și pentru a face o plimbare prin orașul Soroca, unde ar realiza mai multe fotografii.
„Cetatea Soroca oferă ocazia pentru a face fotografii impresionante cu priveliști panoramice ale orașului și ale râului Nistru. De asemenea, în timpul vizitei mele la Cetatea Soroca, aș încerca și din bucătăria locală. Orașul este renumit pentru plăcintele sale cu brânză”, precizează ChatGPT.
Inteligența artificială ne-a spus că ar prefera să viziteze și Beciurile Cricova pentru a explora galeriile subterane și pentru a admira colecția impresionantă de vinuri a acestora. Ba mai mult, ChatGPT a afirmat că ar participa și „la o degustare de vinuri”, pe final adăugând că se va retrage într-un „colț ascuns” pentru a se bucura de liniște.
„Aș căuta un loc liniștit în galerii, poate chiar într-un colț ascuns, unde aș putea sta și să admir peisajele subterane, să mă relaxez și să mă bucur de liniște”, a scris inteligența artificială.
Alte locații turistice din Republica Moldova, recomandate de ChatGPT, au fost:
# Orheiul Vechi;
# Pădurea Domnească;
# Castelul Mimi;
# Rezervația Naturală Pădurea Domnească;
# Mănăstirea Saharna;
# Rezervația Naturala „Prutul De Jos”.