Nicolae Crețu ne-a povestit despre studiile în Italia și despre lansarea unei noi platforme imobiliare – vreiacasa.com

imobiliare-920×536
Foto:colaj: Facebook (Nicolae Crețu)/captură de ecran

Nicolae Crețu este un tânăr din Moldova, student în anul III la Universitatea „Luigi Bocconi” din Milano, Italia. Recent a fondat un marketplace pentru imobiliare, în care persoanele interesate pot cumpăra, vinde sau închiria proprietăți precum case, apartamente, spații comerciale, terenuri. În cele ce urmează, vă povestim despre studenția lui Nicolae în Italia, despre noua platformă, dar și despre antreprenoriat.

Nicolae a decis să studieze economia și finanțele, pentru că își dorea să înțeleagă cum funcționează economia și businessul. El spune că antreprenorii sunt cei care introduc inovații, care angajează forță de lucru și care schimbă viața noastră spre bine.
„Economia e un sistem care merită studiat din simplul motiv că toți facem parte din acesta. Plus, cunoștințele în acest domeniu îți pot ridica nivelul de prosperitate și te pot ajuta să eviți anumite greșeli financiare pe plan personal.”

Înainte de a absolvi liceul, Nicolae a depus actele la multe universități de peste hotare.
„Când am primit răspunsurile, am considerat că «Bocconi» e varianta optimă. Am fost pasionat de fizică la școală, iar acum sunt pasionat de studierea sistemelor complexe și imprevizibile, cum sunt sistemele constituite din persoane cu voință liberă”, precizează studentul.

Sursă: Facebook/Nicolae Crețu

Despre „Bocconi” tânărul lămurește că e o universitate privată care își poate stabili singură curriculumul și modalitatea de predare, deci se află într-un sistem care e diferit atât de cel universitar moldovenesc, cât și de cel universitar italian. „«Bocconi» reprezintă un sistem specific pentru business schools. Am avut parte de profesori excepționali, de nivel internațional. Dacă ar fi să fac o presupunere, cred că diferența dintre «Bocconi» și alte universități constă în profesori specialiști și în axarea pe business case-uri, pe care trebuie să le rezolvăm fie individual, fie în grup.”

„Sunt mai multe oportunități în alte economii decât în cea italiană, chiar și în Republica Moldova”

Nicolae povestește că viața de student în Italia este atrăgătoare din perspectiva calității mâncării și a destinațiilor turistice accesibile. S-a integrat destul de ușor, însă nu poate spune că a avut o experiență imersivă.
„Cultura italiană e una destul de omogenă și specifică, centrată pe o ierarhie de valori și obiceiuri cu care nu pot rezona. Dacă e vorba de salarii sau oportunități de dezvoltare, două aspecte dominante pentru această etapă a vieții, un student ambițios ar descoperi mult mai multe oportunități în alte economii decât în cea italiană, chiar și în Republica Moldova, în ciuda tuturor stereotipurilor. Italia este locul perfect pentru cei care prețuiesc stabilitatea mai presus de orice, de variabilitate și schimbare. Cu toate acestea, nu regret nimic. Nu regret nimic niciodată”, recunoaște tânărul.

Fiind întrebat cât de complicat este pentru absolvenții de liceu să fie admiși la o universitate de peste hotare, tânărul a răspuns că la momentul actual este mai ușor decât a fost vreodată.
„Ușile sunt deschise către toate destinațiile, iar accesibilitatea informației poate elimina orice fel de corelație între origini și oportunități, atâta timp cât există dorință și determinare.”

Despre vreiacasa.com – un marketplace pentru imobiliare

Recent, Nicolae a pornit o idee de afacere, un marketplace pentru imobiliare, în care persoanele interesate pot cumpăra, vinde sau închiria proprietăți precum case, apartamente, spații comerciale, terenuri etc. Ideea a pornit de la studierea pieței locale și a modelelor de business care funcționează în Republica Moldova.

„Am observat nevoia unei platforme moderne și ușor de utilizat pentru piața imobiliară în creștere din Moldova. În Republica Moldova nu există un astfel de marketplace, doar 999.md, dar e mai general”, precizează Nicolae.

Serviciile din cadrul platformei sunt oferite de câteva agenții imobiliare, printre care Acces Imobil, Proimobil, REMAX sau Mirax. Orice persoană interesată își poate crea un cont pe site, poate plasa anunțuri sau poate cumpăra un imobil. Utilizatorul află detalii despre imobilul de care este interesat – localizare, suprafață, parcare, număr de camere – și poate cere chiar și un videoclip.
„Planificăm să introducem și o aplicație de tur 3D a imobilelor pentru a oferi posibilitate clientului să vadă imobilul nu doar din fotografii, care pot fi deseori înșelătoare”, spune tânărul.

Sursă: vreiacasa.com/captură de ecran

Platforma a fost creată în colaborare cu infrastructura oferită de Wizalia, un studio de start-upuri inovator, cu sediul în România. Tânărul spune că l-a ajutat foarte mult cu realizarea ideii și cu ghidare.

La întrebarea despre cum a fost inspirat să denumească astfel marketplace-ul, Nicolae a răspuns că s-a gândit ceva timp și a ajuns la concluzia că „vrei acasă” sună familial, mulți dintre utilizatori aflându-se în diasporă.
„Majoritatea moldovenilor de peste hotare pleacă pentru a câștiga bani pentru a-și cumpăra/construi o casă aici, acasă. Acest site a fost creat pentru a le ușura procesul de căutare și achiziționare. Cred că această denumire emană căldură.”

În cadrul platformei, utilizatorii pot obține și o estimare a plăților ipotecare lunare folosind un simulator. De asemenea, există și o revistă specială, în care aceștia pot găsi articole cu sfaturi pentru a cumpăra sau vinde o casă, cu idei pentru amenajarea curților, dar și cu trucuri care le-ar putea ajuta să facă fotografii bune pentru un anunț de vânzare.

Deocamdată, platforma este disponibilă doar pentru municipiul Chișinău, însă în timpul apropiat vor fi adăugate și alte localități din Republica Moldova.

„Antreprenoriatul înseamnă să găsești o problemă”

Nicolae este de părere că acum este destul de simplu pentru un tânăr antreprenor să se lanseze pe piață dacă are determinare.
„Avem foarte multe instrumente la dispoziție pentru a realiza o idee. Odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale vom avea și mai multe. De ce să aștepți, atunci? Antreprenoriatul înseamnă să găsești o problemă, să presupui că soluția ta e dorită de cineva, să testezi ideea, să primești feedback și să repeți procesul din nou, de la zero.”

De asemenea, pentru tinerii care vor să intre în domeniul antreprenoriatului, fondatorul platformei vreiacasa.md are și câteva sfaturi.

„Pășiți fără frică! Încercați să faceți cât mai multe greșeli, cât mai devreme posibil. Învățați să gândiți clar, să vă simțiți confortabil în risc și incertitudine și să aveți curajul să priviți realitatea detașat. Nu uitați: proiectele bune se nasc din trial și error, din acest motiv trebuie să greșiți mult, însă să nu riscați să pierdeți tot ce aveți. Încercați să studiați nuanțele și să primiți feedback nemijlocit de la utilizatori sau de la potențiali utilizatori.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente