(video) Agricultură responsabilă și economie! Istoria panourilor fotovoltaice de la Sandic Honey Group

panouri fotovoltaice (2)

Panourile fotovoltaice reprezintă o oportunitate bună de a economisi, în special când vorbim despre companii de producere mari. La această idee a ajuns și Ștefan Sandic, membru cofondator al cooperativei Sandic Honey Group. Atunci când tarifele la energia electrică au început să crească, a înțeles că e timpul să facă o schimbare. Așa a apărut pe acoperișul centrului de procesare a produselor apicole un sistem de panouri fotovoltaice, care generează aproximativ 240 000 kWh anual.

Vă invităm să cunoașteți mai jos care a fost drumul de instalare a panourilor și prin ce proiecte sunt posibile de realizat astfel de investiții în Moldova.

Despre Sandic Honey Group

Este o Cooperativă de Întreprinzători, recunoscută și în calitate de grup de producători. Aceasta a fost fondată în anul 2019 de un grup de cinci membri, având scopul de a consolida sectorul apicol în Republica Moldova prin asocierea apicultorilor. În prezent, are 12 membri și este în proces de atragere a unui nou grup de apicultori-membri, care vor gestiona în total circa 7 000 de familii de albini amplasate în peste 14 raioane ale țării.

În anul 2021 a fost dat în exploatare un centru cu o capacitate de peste 3 000 m² pentru colectarea, procesarea și ambalarea produselor apicole, dar și a derivatelor acestora. Complexul este dotat cu echipament de ultimă generație, inclusiv și un laborator performant, și are capacitatea de procesare de peste 1 500 de tone de miere. Acesta este situat în centrul țării, pe traseul național R6, în apropierea satului Peresecina, raionul Orhei.

Prin intermediul programului de finanțare pentru procurarea echipamentelor fotovoltaice, susținut de ADMA și Proiectul Tehnologiile Viitorului, în vara 2022 pe acoperișul centrului de procesare a produselor apicole a fost instalat un sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 164 kW, conectat la rețea prin mecanismul de contorizare netă.

Despre programul de finanțare

Programul a fost lansat oficial pe 28 aprilie 2022 și combină programul de finanțare standard al ADMA cu o finanțarea nerambursabilă complementară din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Producătorii agricoli beneficiază de sprijin în valoare de până la 50 % din costul investiției pentru echipamente de producere a energiei solare, fără a depăși 2 500 000 de lei per beneficiar.

Totodată, beneficiarii au acces la granturi din partea FTA în valoare de până la 200 000 de lei și sprijin financiar suplimentar pentru acoperirea costurilor de asigurare a echipamentelor. În plus, în cadrul programului, echipamentele fotovoltaice sunt achiziționate cu cota zero la TVA.

Valoarea totală a contribuției financiare a ADMA la acest program reprezintă 16 milioane de lei. Beneficiarii programului au investit suplimentar 25 000 000 de lei din resurse proprii în achiziționarea panourilor fotovoltaice. Proiectul Tehnologiile Viitorului a semnat până acum 26 acorduri de granturi cu companii din sectorul agro-industrial și estimează că volumul finanțării nerambursabile va depăși 6 000 000 de lei în cadrul programului, pe măsură ce continuă să fie primite cereri noi.

Dacă sunteți interesați de o astfel de investiție, accesați acest link pentru mai multe detalii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente