Statul va acorda tinerilor specialiști, angajați în instituții medico-sanitare publice din raioane și sate, indemnizațiile unice într-o singură tranșă, după 6 luni de activitate. Anterior, acestea erau achitate în trei tranșe.
Schimbarea în cauză va fi posibilă ca urmare a modificărilor la hotărârea cu privire la acordarea facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice, aprobate în data de 15 martie curent de Guvernul Republicii Moldova.
Astfel, după șase luni de activitate, medicilor și farmaciștilor le va fi achitată integral indemnizația de 120 de mii de lei, iar asistenților medicali, moașelor, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari, asistenților medicali în diagnostic de laborator – 96 de mii de lei.
„Avem nevoie de voi, dragi tineri specialiști pentru a capacita instituțiile medicale din țară. Cel mai important, acolo vă așteaptă oamenii acestei țări. Ministerul Sănătății își aduce zilnic aportul să îmbunătățească infrastructura, să asigure regiunile cu echipamente moderne, dar Dvs. sunteți cei mai importanți în acest efort de schimbare a sistemului. Vă îndemn pe toți tinerii – să ne iubim țara, oamenii ei, poporul nostru. Ei suntem noi”, a punctat ministra sănătății Ala Nemerenco, pe pagina sa de Facebook.
Scopul proiectului inițiat de Ministerul Sănătății constă în motivarea tinerilor specialiști de a-și desfășura activitatea în instituțiile medico-sanitare publice din mediul rural. Indemnizațiile debursate anterior în trei rate nu erau suficiente pentru a asigura condiții de adaptare, deoarece nu acopereau cheltuielile de deplasare, cazare și alte necesități. Criza resurselor umane în sănătate este determinată de insuficiența și distribuția geografică neuniformă atât a medicilor și a farmaciștilor, cât și a personalului medical și farmaceutic cu studii profesional tehnice postsecundare. Tinerii specialiști se orientează în principal spre mediul urban în detrimentul celui rural, fapt ce duce la un deficit de lucrători medicali în localitățile rurale.
În prezent, în unele raioane lipsesc medicii cardiologi, neonatologi, anesteziologi-reanimatologi, oncologi, ortopezi-traumatologi ș.a. Totodată, în unele instituții medico-sanitare publice raionale se atestă o insuficiență de cadre medicale la nivel de circa 30%. Există o discrepanță evidentă în asigurarea populației cu medici de familie în sectoarele urban și rural. Astfel, rata de asigurare cu resurse umane la această specialitate în municipiile Chișinău și Bălți reprezintă 6,1 la 10 mii de locuitori și, respectiv, 4,5, pe când în raioane este de 2,4 la 10 mii de locuitori la Fălești și Cantemir; 2,8 la Sângerei și Ungheni; 2,9 la Hîncești, Șoldănești, Leova și Vulcănești.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.