De la ploile de meteori la norii lenticulari. Cum arată cele mai impresionante fenomene meteorologice

Design fără titlu
Foto:Stein egil liland/Instagram/@erikruizart/Fendy Gan

Ziua Mondială a Meteorologiei este marcată în fiecare an în data de 23 martie, pentru a sărbători înființarea Organizației Meteorologice Mondiale din anul 1950. Scopul acestei zile este de a promova importanța și relevanța prognozei meteorologice și de a crește gradul de conștientizare a schimbărilor climatice și a impactului acestora asupra vieții noastre.

Fenomenele meteorologice sunt unele dintre cele mai impresionante și fascinante evenimente ale naturii. De la fulgere și ploi de meteori până la formele deosebite ale norilor sau aureola boreală, aceste evenimente pot încântă și fascinează. În acest articol, ne propunem să vizionați unele dintre cele mai impresionante fenomene meteorologice care au loc pe Terra și să aflați mai multe informații despre ele.

Aurora boreală

Aurora boreală este un fenomen optic fascinant care apare în zonele polare ale Pământului. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „luminile nordului”. Aurora boreală este cauzată de particule încărcate electric, care intră în contact cu atomii și moleculele din atmosfera superioară a Pământului, producând o lumină strălucitoare și colorată.

Aurora boreală poate fi văzută în zonele polare ale Pământului, în special în nordul Europei, în nordul Canadei și în Alaska. Cel mai bun moment pentru a vedea Aurora boreală este în timpul nopții, în perioada de iarnă, când cerul este întunecat și clar. Acest fenomen poate fi un spectacol uimitor de frumos și unic, care atrage turiști din întreaga lume.

Sursă: stein egil liland
Sursă: Pixabay
Sursă: Tobias Bjørkli

Ploile de meteori

Ploile de meteori sunt fenomene astronomice fascinante în care o mare cantitate de meteori, cunoscuți și sub denumirea de „stele căzătoare”, intră în atmosfera Pământului și vaporizează. Acest proces produce o ploaie de lumină și culoare pe cer, cunoscută sub numele de „ploaie de meteori”.

Cele mai cunoscute și mai spectaculoase ploi de meteori includ Perseidele, care au loc în luna august și sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle, și Leonidele, care au loc în luna noiembrie și sunt asociate cu cometa Tempel-Tuttle. În timpul ploii de meteori, numărul de meteori văzuți pe cer poate crește semnificativ, ceea ce face din aceste evenimente un spectacol impresionant pentru observatorii interesați de astronomie.

Haloul solar

Haloul solar este un fenomen optic care apare pe cerul zilei și constituie forma unui inel sau aureolă luminoasă, care înconjoară Soarele. Acest fenomen optic este produs de refracția luminii în cristalele de gheață din atmosferă. Haloul solar poate fi însoțit de alte fenomene optice interesante, cum ar fi „coloanele de lumină” și „parhelii” sau „soarele fals”, acesta poate fi văzut în zonele unde sunt cristale de gheață în atmosfera Pământului, cum ar fi în zonele polare sau la altitudini ridicate.

Sursă: meteorologiaenred.com
Sursă: Instagram/@erikruizart

Tornadele de foc

Tornadele de foc sunt fenomene rare și extrem de periculoase care apar în timpul unor incendii puternice. Acest fenomen poate fi descris ca o coloană de aer cald și flăcări care se rotește în jurul unui nucleu central, ceea ce creează un vârtej de vânt și fum.

Tornadele de foc apar de obicei în zonele cu condiții de uscăciune, când există o combinație de temperaturi ridicate, vânturi puternice și umiditate scăzută, care poate alimenta incendiile.

Sursă: The Guardian

Norii lenticulari

Norii lenticulari sunt un tip special de nori care apar ca niște discuri plate sau forme de lentilă, adesea dispuse într-o serie de formațiuni asemănătoare. Acești nori se formează în general deasupra suprafețelor montane și sunt adesea considerați ca fiind unul dintre cei mai frumoși nori. Norii lenticulari pot fi întâlniți și în România.

Sursă: Getty Images
Sursă: vetromani.com

Furtunile electrice

Furtunile electrice sunt fenomene meteorologice în care se produc descărcări electrice puternice în atmosfera terestră. Aceste descărcări pot fi sub formă de fulgere sau de tunete și sunt adesea însoțite de ploi puternice, vânt puternic și chiar grindină.

Furtunile electrice pot fi periculoase, deoarece descărcările electrice puternice pot afecta echipamentele electrice, pot cauza incendii și pot fi periculoase pentru oameni și animale. De asemenea, vântul puternic și ploile abundente care însoțesc furtunile electrice pot cauza inundații și alte daune materiale.

Sursă: nytimes.com
Sursă foto: Instagram/Fendy Gan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente