Tancurile Leopard 2 din Germania vor ajunge în Ucraina până la sfârșitul lunii martie. Cele mai importante evenimente din a 385-a zi de război

GettyImages-1234844176
Foto:journalofdemocracy.org

Astăzi este a 385-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Agenția Poloneză de Securitate Internă a reținut șase spioni care ar fi instalat camere de luat vederi pe căile ferate în interesul serviciilor speciale rusești, transmite BBC.

Potrivit presei poloneze, spionii au fost reținuți în legătură cu descoperirea mai multor camere ascunse instalate ilegal pe calea ferată de la granița Voievodatului Subcarpatia al Poloniei, lângă aeroportul Rzeszów, care a devenit unul dintre principalele trasee pentru livrarea mărfurilor militare către Ucraina.

🟣 Danemarca va acorda 1 miliard de dolari Ucrainei, acest lucru a fost anunțat miercuri de guvernul danez. Parlamentul a aprobat crearea fondului aproape în unanimitate, 159 dintre 179 de deputați l-au votat, anunță Le Monde.

„Guvernul intenționează să creeze un fond pentru a sprijini Ucraina. Valoarea totală a acestuia va fi de aproximativ 7 miliarde de coroane în 2023”, a spus guvernul danez într-un comunicat.

Ajutorul ar trebui să fie trimis în Ucraina în trei tranșe. Prima și cea mai mare tranșă va fi transferul de arme și echipamente către Forțele Armate ale Ucrainei pentru 5,4 miliarde de coroane (aproximativ 763 de miliarde de dolari) până la sfârșitul anului 2023.

Încă aproximativ 170 de milioane de dolari vor merge pentru refacerea infrastructurii ucrainene, iar o altă tranșă, de aproximativ 56 de milioane de dolari, va fi destinată sprijinirii inițiativelor de afaceri.

De asemenea, Pentagonul a anunțat că Suedia va oferi Ucrainei 10 tancuri Leopard, iar Norvegia – două sisteme de apărare aeriană NASAMS.

🟣 Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că 18 tancuri Leopard 2 din Germania și trei din Portugalia vor ajunge în Ucraina până la sfârșitul lunii martie, scrie Spiegel.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul general al ONU, António Guterres, s-au întâlnit la Kiev pentru a cere prelungirea acordului cu Moscova, care a permis Kievului să exporte cereale prin Marea Neagră în timpul invaziei rusești, fără ca navele să fie amenințate. Guterres a declarat că este „esențial” ca acordul să fie continuat.

🟣 Rusia a anunțat că va încerca să recupereze rămășițele unei drone de supraveghere americane care s-ar fi prăbușit în Marea Neagră după un incident în care au fost implicate două dintre avioanele sale de luptă. Pentagonul a declarat că unul dintre avioanele rusești Su-27 a tăiat elicea din spate a dronei MQ-9 Reaper, forțând operatorul său de la distanță să arunce nava în mare în apele internaționale. Rusia a negat acuzațiile. Între Pentagon și autoritățile ruse a avut loc o discuție telefonică confirmată de către ambele părți.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente