170 de doctoranzi – acesta este astăzi pilonul de perspectivă al Universității Tehnice a Moldovei în domeniul cercetării doctorale. E o cifră semnificativă, alcătuită în urma comasării, acum un an, a celor trei școli doctorale ale UTM – „Știința Alimentelor, Inginerie Economică și Management”, „Inginerie Mecanică și Civilă” și „Știința Calculatoarelor, Electronică și Energetică”, constituind Școala Doctorală a UTM, dar și a fuzionării UASM la UTM, în consecință, la cei 89 de doctoranzi existenți aderând alți 81 de la UASM.
Prezentând în recenta ședință a Senatului UTM raportul de activitate a Școlii Doctorale (ȘD) pentru anul 2022, dr., conf. univ. Rodica Siminiuc, directoarea ȘD, a remarcat că în ghidarea doctoranzilor au fost implicați 93 de conducători de doctorat, 59 dintre ei fiind titulari ai UTM.
Pe parcursul anului de referință (2022) și-au susținut tezele de doctor 14 doctoranzi, iar alții 11 au demarat procesul de evaluare și susținere a tezelor de doctor.
De asemenea, activitatea doctoranzilor s-a remarcat și în diverse proiecte și concursuri. Bunăoară: Doctorat în Spațiul European de Cercetare – proiectul SENNET din cadrul rețelelor doctorale MSCA (coordonator din partea UTM: prof. univ., dr. hab. Oleg Lupan); precum și „Appui à la transformation numérique des études de doctorat et de postdoctorat de l’UTM” (proiect AUF).
În cadrul concursului „Teza mea în 180 de secunde” drd. Dinu Țurcanu a obținut premiul „Prix du Public”, o participare meritorie având și drd. Mihai Stamati.
Iar trei studenți-doctoranzi ai UTM s-au învrednicit de Bursa de excelență a Guvernului și, respectiv, Bursa pe domenii științifice. Astfel, bursieri de excelență au devenit: Irina Paladii, specialitatea științifică 253.05. Procese și aparate în industria alimentară, anul III, și Dinu Țurcanu – specialitatea științifică 253.04. Securitatea produselor alimentare, anul II. Iar Tatiana Ceșko este beneficiară a Bursei pe domenii științifice, studiind în specialitatea științifică 253.01. Tehnologia produselor alimentare de origine vegetală (cu specificarea produselor şi procedeelor), anul IV.
Bucură și faptul că în scopul eficientizării activității Școlii Doctorale a UTM, în conformitate cu planul managerial, administrația UTM vine cu propuneri care să stimuleze și să motiveze activitatea de doctorat, oferind sporuri financiare consistente în cazul întrunirii condițiilor prevăzute pentru fiecare categorie în parte:
# un spor lunar de 2500 de lei pentru conducătorii de doctorat cu lucrări indexate în reviste /baze de date WoS cu IF ≥ 0,5;
# spor unic de 7000 lei – la susținerea în termen a tezei de doctorat;
# achitarea a 50% din taxa anuală de studii – în cazul înmatriculării repetate la un program de doctorat;
# spor unic de 5000 lei – pentru câștigarea grantului doctoral și înmatricularea doctorandului la Școala Doctorală a UTM.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.