Femei care inspiră. Tânăra recunoscută drept cea mai bună fotbalistă din Republica Moldova în anul 2022

Untitled design (60)

La ai săi 18 ani, fotbalista moldoveană Iuliana Colnic deja poate fi găsită pe Wikipedia, iar motive chiar sunt mai multe. Pe lângă faptul că tânăra a obținut titlul de cea mai bună marcatoare din Republica Moldova în anul 2022, aceasta a fost recunoscută și drept cea mai bună jucătoare a anului, titlu esențial în lumea fotbalului. În cele ce urmează vă îndemnăm să aflați mai multe detalii despre Iuliana: ce țări a vizitat, cum trece peste înfrângeri, Ronaldo sau Messi și, desigur, să vizionați un videoclip magnific cu singurul gol marcat vreodată de golghetera noastră cu capul.

De Ziua Internațională a Femeii, #diez vă povestește istoriile fetelor și femeilor care își dezvoltă cariere în domenii de activitate considerate stereotipic în societatea noastră pentru bărbați. Veți afla ce le inspiră, ce provocări întâmpină și cum locul de muncă le aduce satisfacție profesională.

„În familia Colnic este o fotbalistă”

Pasiunea pentru fotbal Iuliana a descoperit-o de mică. Ea își amintește cum se juca cu mingea încă de la grădiniță. La școală, totuși, lucrurile au căpătat o nouă întorsătură. „Țin minte cum am mers pentru prima dată la un meci de-al băieților, eu și așa jucam, dar până atunci nu îndrăzneam să intru pe terenul de fotbal cu ei.”
De atunci, Iuliana și fotbalul au început să se intersecteze constant, primul meci fiind pentru ea o motivare în plus pentru a practica și pentru a se ocupa cu ceea ce îi place. „Pot spune că m-a impresionat, mi-a oferit inspirație. Din acea zi, eu am început să joc pe teren alături de băieți. Cu timpul, au început să mă cunoască mai multe persoane, oamenii din localitate ziceau că: «În familia Colnic este o fotbalistă».”

„Am adunat câteva fete… eu le antrenam”

Când era în clasele a șasea – a șaptea, în localitatea Iulianei se creau echipe de fotbal formate din minori și, cum era de așteptat, protagonista noastră a fost prezentă la „preselecții”. Din păcate, în meciurile externe, Iuliana nu ar fi putut juca alături de băieți, trebuia formată o echipă întreagă de fete, o provocare minusculă pentru viitoarea noastră sportivă. „Eu am adunat câteva fete, cu unele eram într-o clasă, cu altele în clasa paralelă și am început a ne antrena. Eu le antrenam, fiindcă domnul antrenor se ocupa cu băieții mai mult. Într-o primăvară s-a organizat un miniturneu între echipele de fotbal feminine din raionul Leova. Am mers în satul Tomai, nu erau prea multe echipe, căci la noi în raion fotbalul feminin nu era tare dezvoltat. Cineva venise să ne privească, probabil i-a plăcut cum am jucat și chiar atunci de față cu noi a sunat la un domn din Cahul. Astfel, peste o săptămână, am plecat deja în Cahul, unde am jucat la un alt turneu. Atunci am luat titlul de cea mai bună fotbalistă, iar peste câteva zile am participat la al treilea turneu, unde am obținut același titlu. Tot atunci [la cel de-al treilea turneu], a fost prezentă în tribune antrenoarea de la selecționata Moldovei de fotbal.”
După acea zi, Iuliana a început să joace la selecționata de tineret a Moldovei la fotbal feminin, treptat ajungând și în echipa națională de senioare a Moldovei la fotbal feminin.

Experiența în România

Primul club al Iulianei a fost FC Cahul. În una dintre zile, fotbalistele din Moldova au fost invitate de către o echipă de fotbal din Galați pentru a desfășura un meci amical în România. După meci, echipa din Galați s-a arătat interesată de Iuliana, invitând-o, după ce termină studiile la gimnaziu, să se alăture clubului român. „Cu timpul, ei au tot întrebat de mine și după clasa a noua mi-am făcut actele necesare și am plecat în România. Acolo nu am putut sta decât două luni și jumătate, deoarece nu aveam pașaport românesc. Plus la asta, apăruse și o problemă cu legitimarea la echipa din Galați.”

Pe parcursul celor două luni și jumătate petrecute în România, Iuliana a fost nevoită să combine antrenamentele la clubul din Galați cu orele de la liceu. Antrenamentele din cadrul clubului românesc îi plăceau foarte mult, fiind de un nivel superior celor practicate până acum în Moldova. „În România, antrenamentele sunt foarte diferite de ale noastre. Sunt practicate și la noi anumite elemente, anumite exerciții, dar nu atât de amplu. Nu spun că la noi ar fi rele, dar oricum diferă.”

Meciurile la club și națională

Întoarsă acasă, Iuliana a jucat două sezoane pentru FC Maksimum, reușind să câștige în premieră cu echipa dată Campionatul Moldovei în anul 2022 și să obțină titlul de cea mai bună jucătoare a campionatului. În anul 2022, FC Maksimum se desființează și Iuliana, după mai multe propuneri, alege să evolueze pentru CS Noroc. În noua echipă, Iuliana a afirmat că se simte destul de liberă, meciurile din cadrul Ligii Naționale fiind pentru ea deja o obișnuință.

Când vine vorba despre meciurile pentru naționala Moldovei de fotbal feminin, Iuliana afirmă că aici deja are o mulțime de emoții. „Uneori parcă simt că tremur, se întâmplă să am nevoie de câteva minute pentru a-mi da seama că sunt pe teren.”

Meciurile câștigate de Iuliana se limitează mai mult la emoțiile trăite pe teren, în timp ce peste înfrângeri tânăra fotbalistă trece puțin mai greu. „Când câștigăm, uneori plecăm cu fetele la un suc și discutăm cum a mers meciul, despre momentele bune și cele nu chiar bune. Eu, de obicei, o sun mai întâi pe mama și îi povestesc cum a fost. Peste înfrângeri, în schimb, este mai greu de trecut. Spre exemplu, ultima dată am pierdut cu Muntenegru și îmi este într-un fel obijduitor. Eu mereu după meci privesc partida din nou pentru a-mi depista greșelile și încep să mă gândesc că trebuie de lucrat mai mult, că trebuie să vin acasă și să îmi antrenez tehnica, viteza, să fac diferite exerciții și altele. Peste un timp, starea dată îmi trece, însă anume perioada aceasta mă motivează cumva și mă face să lucrez mai mult asupra mea.”

Singapore

Meciurile pentru naționala Moldovei de fotbal i-au oferit Iulianei posibilitatea de a vizita mai multe țări. Cea mai memorabilă pentru Iuliana a fost Singapore. „Aceasta a fost prima țară pe care eu am vizitat-o. Oamenii mi s-au părut foarte blânzi, amabili. Orașul în care stăteam, de asemenea, era foarte frumos. Cred că nu am să îl uit niciodată”. În cadrul turneului din Singapore, Republica Moldova a reușit să obțină primul loc, iar Iuliana – titlul de golgheteră a turneului.

Titlul de cea mai bună fotbalistă din Republica Moldova

Iuliana recunoaște că nu s-a așteptat că va primi titlul de cea mai bună fotbalistă din Republica Moldova a anului 2022. Presupunea că ar putea fi numită cea mai bună atacantă, obținuse acest titlu și în anul 2021, iar în 2022 avea înscrise cele mai multe goluri în Liga Națională. După ce a aflat că a fost desemnată cea mai bună fotbalistă a țării, Iuliana zice că atitudinea oamenilor din jur față de ea s-a schimbat. „Mai multe persoane mi-au spus: «Bravo! Mai departe s-o ții tot așa». La școală, profesorii par a avea o atitudine mai bună față de mine, dar nu cred că știu prea mulți despre aceasta, fiindcă nu învăț de mult timp la Cahul. Acasă nu am fost demult, dar oricum, mulți cunoscuți din localitate îmi tot scriu mesaje și mă felicită.”

Am întrebat-o pe Iuliana care este cheia succesului și care ar fi trei reguli ce trebuie respectate de o sportivă pentru a deveni cea mai bună fotbalistă din Moldova. „Un bun fotbalist trebuie să fie disciplinat, să se respecte atât pe el însuși, cât și pe adversarii săi și deja muncă, muncă și iar muncă”, a afirmat Iuliana.

Best of…

# Cel mai memorabil meci din viața Iulianei nu a fost pentru națională. Aceasta afirmă că cele mai multe emoții le-a trăit atunci când a jucat împotriva campioanei Moldovei de atunci, Agarista. „Am câștigat cu doi la zero și eu am marcat unul dintre goluri. Jucam pentru prima dată în Campionatul Moldovei, în Liga Superioară. Atunci chiar a fost un meci fierbinte, pentru că toți spuneau că Agarista e cea mai bună și așa mai departe.”

# Cel mai memorabil gol semnat de Iuliana a fost împotriva Macedoniei de Nord. „A fost singurul gol din cariera mea înscris cu capul. Am primit o pasă de departe în urma unei lovituri libere, am fugit în careul advers și, nu știu dacă eu am găsit mingea sau ea m-a găsit pe mine, dar lovind mingea m-am învârtit și am înscris.

Planuri pe viitor și echipe internaționale

Pe viitor, în special după ce va termina liceul, Iuliana ne-a spus că își dorește să avanseze în fotbal. Până la o anumită vârstă, ea va activa în calitate de jucătoare, iar mai apoi se va concentra pe o altă activitate ce ține la fel de domeniul fotbalului, spre exemplu, cea de antrenoare.

Am încercat să aflăm de la Iuliana ce echipă ar alege ea dacă la dispoziție ar avea cele mai bune cluburi din Europa. Tânăra ne-a răspuns că pentru a fi alături de o echipă de un asemenea nivel, este nevoie de foarte multă muncă. „De fapt, partea cea mai grea va începe după transfer. Este foarte greu să te menții în asemenea echipe. Desigur, aș fi bucuroasă să primesc o astfel de propunere, dar nu pot evidenția o echipă anume, deoarece sunt foarte multe cluburi bune.”

Și, dacă tot am pomenit de marile cluburi, am întrebat-o pe Iuliana care a fost fotbalistul ei preferat în copilărie. „În copilărie, îmi plăcea Cristiano Ronaldo, dar acum apreciez jocul mai multor fotbaliști, spre exemplu, Messi, Neymar sau Salah.”

Fotbalistele din Republica Moldova care îți plac cel mai mult

„Alina Chirica – cu ea suntem de o vârstă și jucăm pe aceiași poziție, însă eu joc mai mult ca atacantă, în timp ce ea poate fi și mijlocașă. Îmi place stilul ei, în special că joacă fiecare moment până la final.

Cu Nadejda Colesnicenco jucăm la națională. Îmi place la ea că mereu luptă. Chiar dacă va pierde mingea, apoi se va întoarce după ea, va face fault, dar oricum o va întoarce.

Și Cristina Cerescu este de la națională. Joacă foarte bine și are o tehnică bună. Trebuie să fii un pic mai șmecheră pentru a duce în eroare adversarul și ei îi reușește acest lucru.

Aș dori să o menționez și pe Valeria Vîrlan. Și ea este de vârsta mea și a debutat nu demult pentru națională, în meciurile cu Muntenegru. S-a prezentat foarte bine. E o persoană căreia nu trebuie să îi spui de două ori, îi arăți unde a greșit și nu se va mai repeta. De la ea chiar poți învăța ceva, să nu te dai bătut.

Există mai multe sportive bune în Republica Moldova, și nu vorbesc doar de fotbaliste. Dacă ai o dorință și depui mult efort, visurile devin realitate. Fiecare eșec și pierdere ne mai dă o șansă de a lucra și mai mult asupra noastră. Nu încetați să visați si să lucrați asupra visurilor voastre. Cel mai important este ca atunci când cădem să nu ne fie frică să ne ridicăm. Eu le urez tinerelor să nu se dea bătute niciodată, să lupte până la urmă și să își urmeze visurile, iar rezultatele vor veni deja de la sine.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente