Au fost deschise două noi laboratoare multimedia pentru studenții care învață Game Design la UTM

204-2048×1362

Studenții și studentele de la UTM care învață Game Design și anume conceptualizarea și designul jocurilor vor practica de azi înainte în noile laboratoare Profesiile Viitorului de la UTM. Laboratoarele Facultății de Design a Universității Tehnice din Moldova au fost echipate cu 35 de computere performante pentru game design, animație și multimedia. Astfel laboratoarele dispun de stații de modelare 3D, cu un design creativ, mobilier ergonomic și echipamente specifice domeniului: tablete cu display interactiv pentru desene grafice, schițe, retușări imagini și creare modele 3D; sistem video-conferință pentru instruiri și colaborări la distanță; proiector în set cu tablă pentru organizarea evenimentelor și instruirii în format interactiv. Echipamentul a fost oferit de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

„Dincolo de mesajul frumosului, designul și în general domeniul artelor, la fel ca alte științe, nu poate fi studiat și dezvoltat astăzi în deplină măsură fără implementarea unor cunoștințe solide în domeniul tehnologiilor informaționale, cum ar fi soft-uri, programe CAD (Computer-Aided Design), crearea de modele 3D, texturi, animație și efecte vizuale, randare ș.a. Stațiile grafice performante a căror specificații tehnice sunt de ultimă generație, vor permite studenților nu numai să modeleze proiecte, dar și să le realizeze în timp real cu detalii și amănunte necesare la ora actuală. Așa cum jocurile video au devenit din ce în ce mai sofisticate în ultimii ani, astfel de proiecte necesită o putere ridicată și o capacitate mare de memorie. Stațiile grafice performante trebuie dotate cu procesoare puternice, memorie RAM de mare capacitate și plăci grafice dedicate, ceea ce le face ideale pentru game design și oferă o experiență de joc inersivă și plăcută pentru utilizator. Astfel, putem spune că deja avem aceste necesități și în cadrul UTM la Facultatea de Design, datorită suportului acordat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, care vor aduce o pondere importantă în instruirea studenților în domeniu. Pe această cale aduc sincere mulțumiri pentru buna colaborare și ne așteptăm la rezultate remarcabile din partea studenților UTM-iști.”, a declarat Rectorul UTM, Viorel Bostan.

Șeful Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova le-a spus studenților: „Industriile creative se dezvoltă accelerat în toată lumea, iar cu ajutorul tehnologiilor inovatoare produc atât creștere economică prin servicii și produse creative de valoare adăugată înaltă, cât și diversitate culturală și socială. USAID susține UTM în cadrul programelor de licență „Profesiile Viitorului” pentru a contribui la formarea următoarei generații de talente din Moldova, care va avea rolul de lider în domenii emergente, cum ar fi instalațiile și experiențele imersive, animația 3D, marketingul digital și new-media”.

Game design, animația și multimedia înregistrează creșteri accelerate în sectoarele de divertisment. Valoarea industriei mondiale de jocuri în 2021 a fost de 180 de miliarde de dolari, cu o creștere de 14,4% comparativ cu anul 2020, cea de animație va ajunge la valoarea de 642,5 miliarde dolari până în 2030, iar new media cu o cifră de afaceri de 837 de miliarde de dolari până în 2026.

Industria Creativă în Republica Moldova este reprezentată de 2 200 de companii cu 10 000 de angajați și circa 2 500 de liber profesioniști. În 2021, veniturile acestui sector au ajuns la 174 de milioane de dolari în țară.

În premieră pentru Moldova, din 2022, în trei universități din țară au fost create programe de licență în Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia, scopul cărora este să răspundă cererii pieței muncii de cadre calificate în domeniu pentru majoritatea companiilor de creație, inclusiv cu investiții străine, care înregistrează o lipsă acută de forță de muncă cu aptitudini și cunoștințe în industriile creative, producția de conținut video/audio, jocuri și arte interactive, servicii de design etc. Introducerea noilor specialități în programul de învățământ a fost posibilă datorită Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, în parteneriat cu Asociația Companiilor Creative COR.

În acest sens, a fost reorganizată Facultatea de Design a UTM și reamenajate și dotate sălile de cursuri practice. Efortul a fost unul comun pentru UTM și partenerii săi strategici. Prin urmare, conceptul și vizualizarea aparțin Mariei Șlepac, studentă DIN, FUA și Sergiu Tronciu, decan FD; flux tehnologic consultat cu direcția TIC: Dinu Țurcanu, prorector pentru digitalizare și Vasile Chetroi, șef DTIC; executarea lucrărilor de către echipa tehnică a UTM, sub conducerea lui Dorin Trofimciuc, șef DT; proiectarea și amplasarea mobilierului – Valeriu Podborschi, șef departament DIP; iar compania Tromigou și-a asumat executarea indicatoarelor pentru corpul de studii nr. 11 – toate eco-friendly.

Universitatea Tehnică a Moldovei își exprimă în continuare deschiderea pentru dezvoltarea și promovarea educației calitative, mulțumind partenerilor din cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, al cărui suport important facilitează pregătirea specialiștilor calificați pentru Profesiile Viitorului.

În total, la cele 5 specialități noi din 3 universități din țară sunt 284 de studenți în anul I, inclusiv 67 la Specialitatea Game Design de la UTM. Astfel de laboratoare vor fi deschise și la Universitatea de Stat și la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Investiția totală a USAID și Suediei pentru dotarea cu echipament a tuturor laboratoarelor este de peste 243 de mii de dolari pentru 96 de computere și accesorii performante.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente