(video) #1MINUTfărăBirocrație: vă povestim într-un minut despre lecturile din Parlament

Petru diez
Foto:#diez

Vă explicăm pe scurt, timp de un minut, despre prima lectură, a doua lectură și a treia lectură. Prin toate aceste lecturi o lege este dezbătută și adoptată în Parlament. În prima lectură, legea este prezentată pentru prima dată deputaților. În a doua lectură, legea este analizată în detaliu și se poate modifica, dacă este necesar. Adesea, cea de-a doua lectură este și cea finală. În a treia lectură, deputații dezbat proiectele mai complexe.

@diez.md Cele trei lecturi prin care trece o lege ca să fie adoptată de Parlament 🏢 #moldova #fyp #foryou #politics #law ♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

De regula, proiectele de lege se dezbat în două lecturi, dar sunt și legi care se dezbat într-o singură lectură.

În prima lectură, legea este prezentată pentru prima dată deputaților, aceștia decid dacă trebuie sau nu să fie adoptată.

După ce legea a trecut de prima lectură, adică a fost votată de deputați, aceasta intră în a doua lectură. La această etapă, legea este analizată în detaliu și se poate modifica, dacă este necesar.

De la prima lectură nu trebuie să treacă mai mult de 45 de zile, până când proiectul se dezbate în a doua lectură.

Adesea, cea de-a doua lectură este și cea finală. Dacă la această etapă proiectul se adoptă, atunci el devine lege.

Unele proiecte de lege pot fi discutate și în a treia lectură. Lectura a III-a se referă la proiectele mai complexe: legile constituționale, aprobarea bugetului pentru următorul an, anumite cheltuieli financiare mai mari și altele.

Toate legile intra în vigoare din momentul în care sunt publicate în „Monitorul Oficial” sau la data menționată în textul lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente