Sfaturi din partea unei profesoare de limba franceză pentru susținerea cu succes a examenului de bacalaureat

diezzz
Foto:Xenia Luca

Examenul de bacalaureat și toate îngrijorările manifestate de către absolvenții fiecărei promoții sunt un lucru obișnuit. Pentru obținerea rezultatelor mult dorite, învățarea sistematică este binevenită, dar sfaturile utile din partea unui cadru didactic nu strică niciodată. Astfel, am discutat cu Rita Prepeliță, profesoară de limba franceza cu grad didactic I din municipiul Ungheni, care a pregătit sfaturi pentru cei ce urmează să susțină examenul de bacalaureat în vara anului 2023.

Rita Prepeliță

„Fiecare perioadă din viață este deosebit de frumoasă și are momente de neuitat. Unul dintre aceste momente pentru liceenii de azi este bacalaureatul sau așa-zisul examen de «maturitate». Deși este examenul care marchează începutul unei libertăți mult râvnite de toți adolescenții, acesta stârnește multe emoții și stări de neliniște atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Presiunea emoțională din această perioadă, starea de stres și anxietate se poate resimți în corp prin: dureri de cap, pierdere de memorie, lipsă de concentrare, oboseală continuă, neîncredere. De fapt, aceste emoții le simte fiecare persoană înainte de un examen, o testare, un concurs. Toata lumea cunoaște senzația de nod în gât, tremurul mâinilor sau palme transpirate. De multe ori aceste stări nu ne ajută deloc, alteori ele reflectă faptul că mintea și corpul sunt pregătite pentru acțiune”, afirmă doamna Prepeliță.

Potrivit profesoarei, primul pas spre reușita unui examen este gestionarea corectă a emoțiilor și încrederea interioară. Ea sfătuiește elevii să vadă examenul ca pe o oportunitate de a-și pune în valoare calitățile și cunoștințele. Pe de altă parte, este important ca fiecare candidat să-și creeze și apoi să mențină o rutină sănătoasă, să aibă grijă la alimentația sănătoasă, să se hidrateze, să facă multă mișcare, mai adaugă profesoară.

„Pentru a avea o mai mare încredere în forțele și cunoștințele proprii, elevul trebuie să-și consolideze cunoștințele prin repetare și exersare, deci este de preferat să-și asigure o pregătire adecvată, care să-i ofere siguranța și încrederea că poate rezolva orice subiect de examen. Există multe modalități de a se pregăti de examenul de bacalaureat. Pe lângă meditații și ore suplimentare, aceștia pot alege să meargă în parc, în scuar sau la terasă și să învețe în aer liber. Modelele de teste pentru exersare îi ajută să se orienteze. Acestea sunt structurate exact după modelul de bacalaureat și au și baremul de notare.”

# Recomandări de materiale pentru pregătire

„Este recomandat ca elevii să lucreze într-un caiet în care să facă teste de exersare pe parcursul anilor de liceu. Foarte important este să noteze într-un caiet separat temele de civilizație care se regăsesc în manualele naționale din clasele a X-a și a XI-a, dar și din alte surse informaționale, iar în alt caiet să exerseze scrierea eseului.”

# Despre structura examenului

Testul de examen la limba franceză este compus din trei itemi.

1. Evaluarea abilităților de comunicare lingvistică. Înțelegerea scrisă. Texul.

De obicei, acesta este un text informativ, accesibil ca dificultate pentru nivelul B1.

Recomandări: nu începeți să răspundeți la întrebări până citiți o dată foarte atent textul și apoi toate întrebările în baza textului, apoi încă o dată citiți textul, de data aceasta mult mai conștienți și mai concentrați pe detalii. Abia după aceasta începeți să răspundeți la întrebări.

2. Evaluarea abilităților de comunicare lingvistică. Producerea scrisă. Eseu.

Recomandări: 
# orice eseu trebuie structurat exact așa cum scrie în cerințe – introducere, conținut, încheiere – și să fie respectate criteriile expuse în condiții;
# introducerea trebuie să conțină o idee introductivă, generală, care poate fi dezbătută pe parcursul textului;
# fiecare alineat trebuie neparat să conțină conectorii specifici;
# nu uitați că eseul trebuie să aibă două exemple și două argumente;
# părerea personală este obligatorie și este punctată, iar în încheiere trebuie să faceți o concluzie la ideile și argumentele pe care le-ați dezvoltat în eseu;
# foarte important este faptul că textul trebuie să fie diversificat cu sinonime și antonime, cu figuri de stil, cu comparații, iar repetarea unui cuvânt de mai multe ori în textul scris nu este binevenită;
# nu uitați că primiți puncte și pentru așezarea în pagină, și pentru lizibilitate! Este bine să nu fie ștersături, tăieturi pe foaia de examen.

3. Evaluarea competenței (multi-/inter-)culturale și a competenței de comunicare lingvistică. Producerea scrisa. Civilizația.

Recomandări:
# identifică tema de cultură/civilizație, conform sarcinii indicate;
# descrie curiozitățile culturale despre subiectul propus;
# arată aportul subiectului propus la diversitatea culturală a țării;
# formulează propria atitudine referitoare la subiectul propus.

„O nuanță importantă în reușita examenului este împărțirea corectă a timpului în timpul examenului. Cel mai corect ar fi ca pentru fiecare sericină să-ți aloci o oră, iar în cazul în care îți mai rămâne timp, poți reveni pentru a revizui itemii precedenți. Nu uitați să dați lucrării voastre un pic de originalitate pentru a evidenția ingeniozitatea și personalitatea voastră”, ne îndrumă profesoara.

# Recomandări generale din partea profesoarei

„Dragă absolvent, examenul de bacalaureat este o etapă importantă în viața fiecărui licean, deși pare a fi o etapa dificilă și stresantă. Încercați să o priviți ca pe o oportunitate, ca pe o deschidere spre noi orizonturi, spre lumea misterioasă a libertății individuale. Vă doresc inspirație și mult succes!”

Autoare: Xenia Luca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente