La UTM a avut loc lansarea primului modul de formare în domeniul auditului energetic industrial

r-26

Pe 23 februarie, la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost lansat pentru prima dată în Republica Moldova modulul de educare a formatorilor în domeniul auditului energetic industrial, cu susținerea financiară din partea Uniunii Europene, prin intermediul proiectului PNUD Moldova, cu rolul de a diminua impactul crizei energetice din țara noastră.

Printre obiectivele înscrise în proiect se înregistrează formarea a 18 cadre didactice, care ulterior vor educa formatori în domeniul auditului energetic industrial. De asemenea se propune pilotarea primei grupe de formare în baza modulelor cursului respectiv.

La eveniment au fost prezenți prorectorul pentru Digitalizare, Dinu Țurcanu, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, profesori și studenți. Evenimentul a fost coordonat de dl Mihai Lupu, lider de echipă din cadrul componentei nr. 2 a proiectului PNUD Moldova.

În mesajul său, prorectorul Dinu Țurcanu a adus în vizor aspecte stringente privind reducerea consumului de energie, care constituie o preocupare majoră la nivel global, determinându-ne să acționăm pentru îmbunătățirea eficienței energetice în domeniul industrial, care este una dintre premisele Republicii Moldova în calitate de țară candidată la Uniunea Europeană. Dl Țurcanu a enumerat o serie de obiective, între care: identificarea exactă a costurilor și implementarea unor tehnologii și soluții economice în vederea eficienței energetice. Îndeplinite, acestea ar conduce la o mai bună competitivitate și o creștere inclusiv a calității producției și, nu în ultimul rând, a reducerii pe de o parte a costurilor de producție, dar și a impactului asupra mediului. Axându-se pe principiul praxiologic, dl Țurcanu a evidențiat utilitatea programului în domeniul educației și instruirii, subliniind că reducerea sau îmbunătățirea eficienței energetice este esențială pentru managementului companiilor. Dl Țurcanu a salutat auditoriul și în numele dlui rector, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, adresând condescendente mulțumiri partenerilor de dezvoltare, inclusiv Uniunii Europene, care a finanțat acest proiect, PNUD-ului pentru dezvoltare și dlui Lupu pentru colaborare.

În discursul său, dl Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică s-a arătat mulțumit de colaborarea pe care a inițiat-o în anul 2018 cu UTM și care continuă să fie una solidă. De asemenea, a menționat că aparent sectorul industrial nu este unul care să ne reprezinte cel mai bine țara, însă ceea ce facem azi este un puzzle pentru a atinge acele obiective pe care țara le are stabilite ca angajamente în raport cu acordurile internaționale. Valorificând componenta educației, dl Muntean a subliniat că la Agenție se analizează susținerea dezvoltării programelor de formare profesională continuă în domeniul eficienței energetice.

Rolul proiectului este de a gestiona cu succes criza energetică din țara noastră. Obiectivul nostru este de a valorifica cea mai importantă sursă de energie, eficiența energetică, având în prim-plan componenta educației.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente