(foto) „Am parcurs 30 de kilometri ca să ajung la concert.” Moldovan National Youth Orchestra a organizat un concert cu melodii din anii ’60-’80 la Edineț

EfremoffStudio161

Pe 10 februarie, Moldovan National Youth Orchestra a vizitat orașul Edineț cu un concert inedit intitulat „Țară Mică – Cântec Mare: Muzica Anilor ’60-’80”. Pe scena Palatului de Cultură din oraș au participat 50 cei mai talentați tineri muzicieni ai țării, dar și soliști precum Cătălin Josan, Gicu Gimbir, Petru Toma, Ștefan Albu și Simona.

Evenimentul a oferit spectatorilor un produs muzical 100 % creat în Moldova, cu un repertoriu de concert inspirat din anii ’60-’80, o perioadă de aur care s-a remarcat prin apariția unor compozitori, soliști, textieri ce au creat melodii unice ca originalitate și expresie artistică.

Concertul din Edineț a reușit să readucă publicului local melodii din tinerețea oamenilor prezenți în sală, melodii de o mare valoare ce au fost descoperite în colecțiile de vinil ale melomanilor din Chișinău. Pe scenă au prins din nou viață piesele semnate de Iurie Sadovnic, Anatol Dumitraș, Anatol Neamțu, Valentin Dînga, Ștefan Petrache, Petre Teodorovici sau interpretate de formațiile „Noroc”, „Orizont” etc.  De exemplu, melodia „La Morișca” a fost (re)interpretată de Simona și Cătălin Josan, iar piesa „În augst” de Ștefan Petrache a fost readusă la viață de Cătălin Josan. Pe scenă a evoluat și tânărul interpret Ștefan Albu, care a cântat piesa  „Monolog” de Ștefan Petrache și formația Orizont. Publicul din sală a putut admira din nou prestația interpreților îndrăgiți din anii ‘80, precum Petre Toma și Gicu Cimbir.

Intrarea la concert a fost liberă, acest lucru i-a determinat pe orășeni, dar și pe localnicii din satele vecine să vină să admire muzica tinereții lor într-un format nou, cu nuanțe moderne. De asemenea, la concert au venit și tineri împreună cu părinții sau cu bunicii lor.

Mihai David este un bărbat de 70 de ani care a venit la concert cu nepotul său, cu nănașa și cu câțiva profesori. A spus că a rămas impresionat de concertul organizat de tinerii muzicieni și că datorită lor și-a adus aminte de tinerețea sa.

„Mi-a plăcut foarte mult concertul, îndeosebi l-am admirat pe Cătălin Josan, este mândria Moldovei. Am 70 de ani și mi-am adus aminte de piesele cântate la concert. Pe când eram tânăr, le ascultam cu mare plăcere. Generația actuală ascultă rapul, au cu totul alte preferințe muzicale. Am venit cu nepotul să-i arăt ce melodii ascultam eu la vârsta lui.”

Aurica Bodiu a menționat că tinerii de pe scenă au reușit să transmită emoții de neuitat prin piesele cântate de soliști, dar și de orchestra națională.

„Concertul de azi a fost unul de excepție. Mi-am adus aminte de piesele pe care le fredonam când eram mică și anume de piesele lui Radu Dolgan. Am o plăcere aparte pentru Cătălin Josan. Să știți că acest concert mi-a lăsat o amprentă pe inimă. Am rămas impresionată de felul cum acești tineri au reușit să transmită atmosfera copilăriei mele prin aceste melodii epocale. Am simțit cum muzicienii au depus suflet ca noi, cei din sală, să ne simțim bine. Aș fi bucuroasă dacă astfel de concerte s-ar organiza în toată țara, căci aceste piese au fost ascultate în trecut în toate casele. Este un bun prilej de a păstra în memorie cultura țării noastre prin intermediul acestor concerte inedite.”

Ariadna Sadovschi a venit la concert cu familia sa tocmai din satul Cuconești, amplasat la 30 de kilometri de Edineț. Zice că i-a plăcut aranjamentul, piesele tinereții sale au răsunat altfel, într-un nou stil pe care nu l-a auzit vreodată până acum.

„Mi-a plăcut atât de mult, încât nu doream să se termine. Concertul a fost foarte frumos organizat. Dirijorul, vocalistele de fundal și vocea fenomenală a lui Cătălin mi-au creat senzația că am fost întoarsă în copilăria mea.  Echipa de muzicieni a reușit să propună publicului o abordare creativă a interpretării melodiilor, un aranjament nou, dar care la fel mi-a trezit emoții în interiorul sufletului. Nu am regretat deloc că am reușit să vin la Edineț anume pentru acest concert. Am parcurs cu familia 30 de kilometri ca să admirăm Orchestra Națională de Tineret.”

În holul Palatului de Cultură am întâlnit trei adolescente care au ajuns la concert întâmplător. Fetele – Anastasia, Ina și Adelina – au zis că se plimbau și la un moment dat au auzit melodiile din sală și au decis să intre să le asculte. 

„Nu am știut că în oraș este concert. Noi ne plimbam prin apropiere și am auzit o muzică faină. Am decis să intrăm. Din păcate, am reușit să admirăm prestația interpreților doar în ultimele 15 minute. Ne-au plăcut melodiile moldovenești interpretate într-un stil modern. Cel mai mult ne-a plăcut cum au cântat un bărbat și o femeie [n.r. Cătălin Josan și Simona]. Prestația lor ne-a trezit emoții de liniște sufletească. Chiar dacă noi ascultăm mai mult piese rusești, ne plac și melodiile moldovenești. Din păcate, în Edineț rar se organizează concerte, de aceea, n-am ezitat să intrăm și să ascultăm. Apropo, intrarea era gratuită. Ar fi bine cât mai des cântăreții să vină la noi cu concerte.”

Simona, una dintre solistele concertului de la Edineț, a povestit prin ce au marcat-o melodiile anilor ’60-’80.

„Îmi plac melodiile acelor ani, deoarece sunt de calitate, cu multe note romantice, sunt frumoase, cu orchestrație complexă, așa că a fost o bucurie pentru mine să interpretez melodiile anilor ’60-’80. Chiar pe un timp am fost nevoită să-mi schimb repertoriul (zâmbește). Această experiență, cu certitudine, mi-a diversificat gustul muzical. Andriano Marian organizează regulat concerte pe diferite teme. El selectează mereu melodii foarte frumoase, îmi place foarte mult gustul lui, de aceea, particip cu plăcere la concertele susținute de Moldovan National Youth Orchestra. Concertul de la Edineț nu a fost unul excepțional. Muzica anilor ’60-’80 mi se pare a fi chintesența celor mai frumoase lucruri care s-au produs în secolul al XX-lea în muzica pop.”

Concertul „Țară Mică – Cântec Mare: Muzica Anilor ’60-’80” a fost susținut de Orchestra Națională de Tineret condusă de Andriano Marian, formată din 50 de tineri muzicieni din Moldova, inclusiv muzicieni din partea stângă a Nistrului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente